Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Η Εκδρομή του Α2 στην Βίλα Καπαντζ'η - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, η τάξη του Α2 πήγε εκπαιδευτική εκδρομή στην Βίλα Καπαντζή ( με την κ. Φαρίδου, τον κ. Μέμτσα  και τον κ.Γιαννούδη )την ώρα που το Β2 πήγε στην βιλα Μπιάνκα. Η Εκδρομή έγινε από την πέμπτη μέχρι την έκτη ώρα. Όταν φτάσαμε στο επιβλητικό, Εκλεκτικής αρχιτεκτονικής , κτίριο ένας υπεύθυνος μας είπε για την ιστορία του κτιρίου, και γενικά, για την μορφή της Θεσσαλονίκης τότε.
    Χτίστηκε το 1895 από τον Μεχμέτ Καπαντζή, βιομήχανο και επιχειρηματία της εποχής, που είχε διάφορα καφενεία και εστιατόρια  (καινοτομία για την εποχή ) στο κέντρο της πόλης. Χτίστηκε στην περιοχή που λέγονταν τότε ''εξοχές'', και έχε άμεση επαφή με την θάλασσα μετά το γκρέμισμα του τείχους. Οι Καπαντζήδες ήταν μια μορφωμένη οικογένεια, σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της πόλεως. Κατάγονταν από τους  Σεφαραδίτες Εβραίους, και ο ίδιος ο Μεχμέτ υπήρξε δήμαρχος το 1907. Το 1912 φιλοξενήθηκε εκεί η περίφημη Τριανδρία της Θεσσαλονίκης ( Βενιζέλος, Κουντουριώτης, Δαγκλής ) και το 1913 ο Πρίγκιπας Νικόλαος. Το 1922, η οικογένεια Καπαντζή έφυγε στην Πόλη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, και έτσι το κτίριο ορφάνεψε.Το 1928 μπήκε σε πλειστηριασμό για 4.000.000 δραχμές ( ποσό αμύθητο για την εποχή ) και το αγόρασε η Εθνική Τράπεζα. Από το 1939 μέχρι το 1962, λειτούργησε εκεί το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων, και το 1972 το 8ο Γυμνάσιο Αρρένων. Από τότε μέχρι το 1982, το κτίριο ερημώθηκε, αλλά οι ληστές έμπαιναν τακτικά, κλέβοντας παράθυρα, πόρτες, πόμολα, τζαμαρίες κτλ.
Ύστερα έγινε η συντήρηση ( ήταν ένα από τα λίγα τέτοια κτίρια που επιβίωσαν, που στη  αρχή ήταν πάνω από 100 )  και το 1972 άρχισε να στεγάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης