Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

«Οι ράγες της σιωπής»

Όπως γνωρίζουμε το σχολείο μας με πρωτοβουλίες εμπνευσμένων καθηγητών, δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς και δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.
Έτσι, με αφορμή το 7ο φεστιβάλ μαθητικών ταινιών μικρού μήκους του «Πάμε σινεμα;» οι μαθητές της Α’ τάξης του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης το έτος 2013-14 υλοποίησαν μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Οι ράγες της σιωπής». 
Υπεύθηνη του προγράμματος ήταν η φιλόλογος του σχολείου μας κα Νίκη Δρούγκα και σκηνοθέτης ο κος Πάνος Κουντουράς.
Η ταινία πραγματεύεται την διαφορετικότητα, ένα θέμα επίκαιρο και διδακτικό, όπως την βιώνει ένας κωφός νέος. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, παρουσιάζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει με σκοπό όχι μόνο να τέρψει τους θεατές, αλλά να τους προβληματίσει και να τους ευαισθητοποιήσει. Μεταξύ άλλων, το κυριότερο μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά είμαστε όλοι ίσοι!
Για την δημιουργία της ταινίας αυτής ακολουθήθηκαν τρία στάδια. Μετά την παρακολούθηση μίας εποικοδομητικής ενημέρωσης σχετικά με την τέχνη του κινηματογράφου οι μαθητές σε συνεργασία με την κα Δρούγκα έγραψαν το σενάριο. Έπειτα το δεύτερο στάδιο ήταν τα γυρίσματα της ταινίας και τέλος το μοντάζ, το οποίο ανέλαβε ο κος Κουντουράς. Και τα τρία στάδια ήταν εξίσου σημαντικά για το τελικό αποτέλεσμα, όμως θα έλεγα ότι τα γυρίσματα αποτέλεσαν μια πιο διασκεδαστική διαδικασία για τους μαθητές. Συγκεκριμένα, τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου 7 ώρες και διεξάχθηκαν στον χώρο του σχολείου και στον σταθμό του Ο.Σ.Ε.
Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσους συμμετείχαν. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, τόσο στην υπεύθυνη κα Δρούγκα που οργάνωσε και στήριξε αυτή την προσπάθεια, ξοδεύοντας κόπο και χρόνο, όσο και στους μαθητές που με ζήλο και χαρούμενη διάθεση συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Όμως δεν αποτέλεσε μόνο μία ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές, αλλά και ιδιαίτερα διδακτική, καθώς εκτός από σημαντικές γνώσεις που αποκόμισαν όσον αφορά τον κινηματογράφο, έμαθαν την αξία του σεβασμού και της ανοχής στην διαφορετικότητα και κατανόησαν πως το γεγονός ότι κάποιος δεν μπορεί να ακούσει, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί και να νιώσει…
Πλέον, μετά από τις παραπάνω πληροφορίες απομένει να δείτε το ακόλουθο βίντεο και να σχηματίσετε την δική σας γνώμη για την ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης