Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Το τελευταίο εμπόδιο πρίν τη Ρωσία!

Αποτέλεσμα εικόνας για greece croatia 2-0Η Εθνική μας ομάδα τα κατάφερε ξανά και βρίσκεται πλέον ένα βήμα μακριά από το Μουντιάλ της Ρωσίας, το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2018 στην μεγαλύτερη χώρα του Κόσμου. Ωστόσο, πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κροατίας για να καταφέρει να προκριθεί...










Το μόνο που μένει είναι να έχουμε καλύτερη παρουσία στα δύο παιχνίδια με την Κροατία για τα μπαράζ, στις 9 και 12 Νοεμβρίου. Υπό άλλες συνθήκες, αυτά τα ματς θα ήταν περίπατος, αλλά αν κρίνουμε από το τωρινό μέγεθος της Εθνικής Κροατίας δεν πρέπει να χαιρόμαστε.
Με παίχτες όπως οι Modric,  Manzdukic, Rakitic και άλλοι, η Εθνική θα πρέπει να δώσει το 100% και να καταφέρει να ξεδιπλώσει όλο το ταλέντο των έμπειρων παικτών της για να μπορέσει να περάσει επιτέλους στους ομίλους της Ρωσίας. Ποια είναι όμως η Κροατία; Ήταν πάντα έτσι;





Το άθλημα και η ομοσπονδία μέχρι την ανεξαρτησία της χώρας

Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, οι Άγγλοι έφεραν το άθλημα του ποδοσφαίρου στην παραθαλάσσια Κροατία τον 19ο αιώνα. Ξεκινώντας από  την Ζουπάνια, οι Βρετανοί δίδαξαν τους κανόνες στους νεαρους ντόπιους χρησιμοποιώντας μόνο μια μπάλα, την οποία και την άφησαν ως δώρο στην  πόλη.
 Το 1896 καταγράφονται οι κανόνες του παιχνιδιού και το 1903 ιδρύεται ο πρώτος σύλλογος SCZ. Πριν το 1918 βρετανικές ομαδες επισκέφτηκαν την Κροατία και έδωσαν φιλικά ματς με τις τοπικές ομάδες, όπως και μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Εν το μεταξύ, η ίδρυση της εθνικής ομοσπονδίας είχε ήδη ξεκινήσει.
Με την διάλυση της Αυστροουγγαρίας το 1919, 4 κροάτικες ομάδες αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Γιουγκοσλαβική Ένωση Ποδοσφαίρου, και το Γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα,που διεξάγονταν κανονικά μέχρι το 1990. Μελη της Ένωσης ήταν και ομάδες από τη Βοσνία, τη Σλοβενία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Το 1940 η Εθνική Κροατίας έδωσε το πρώτο της παιχνίδι απέναντι στην Ελβετία, έστω και ανεπίσημο.
Πριν το 1992 και την ανεξαρτησία της Κροατίας, οι κροατικοί σύλλογοι συμμετείχαν κανονικά στο Champions League και το Cup Winners Cup ενω κέρδισαν συνολικά 29 τιτλους στο Γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα - Κύπελλο.




Σύγχρονη εποχή
Αποτέλεσμα εικόνας για croatia usa 2-1Μετά την αναγνώριση από τη FIFA  το 1992, η Κροατία ξεκινήσε δικά της εθνικά πρωταθλήματα  και δική της Εθνική. Από τότε έχει πάρει μέρος στο Euro του 1996, στο Μουντιάλ του 1998 όπου έφτασε στην τρίτη θέση,στο Euro του 2004,στο Μουντιάλ του 2002, στο Euro του 2008, στο Μουντιάλ του 2014 και στο Euro του 2016. Το 2017 φιλοξένησε το Euro u-17.
Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής με 45 γκολ είναι ο τωρινός της πρόεδρος Davor Suker. Είχε αγωνιστεί σε σπουδαίες ομαδες όπως η
Dinamo Zagreb, η Σεβίλλη, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Άρσεναλ και η West Ham United. Συνολικά στην καριέρα του έχει
203 γκολ σε 445 ματς.

Η μεγαλύτερη ήττα της εθνικής ήταν το 5-1 απο την Αγγλία το 2009, και η μεγαλύτερη το 10-0 επί του Αγίου Μαρίνου το 2016.




Ο θρίαμβος στο μουντιάλ της Γαλλίας
Αποτέλεσμα εικόνας για croatia germany 3-0
Το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας η εθνική Κροατίας εντυπωσίασε με τις αγωνιστικές της επιδοσεις. Βρέθηκε στον όμιλο H μαζί με τις Αργεντινή, Τζαμάικα και Ιαπωνία. Με δύο άνετες νίκες στα πρώτα δύο ματς με Τζαμάικα και Ιαπωνία (3-1 και 1-0), και μαζί με μια ήττα από την Αργεντινή (1-0 στο Μπορντώ) πέρασε στα νοκ-αουτ. Εκεί αντιμετωπισε και κέρδισε τη Ρουμανία χάρη σε πέναλτι του Suker, και βρέθηκε στον δρόμο της Γερμανίας. Σε ένα απίστευτο ματς στη Λυών, η Κροατία κέρδισε με 3-0 και συνέχισε το όνειρο στα ημιτελικά. Το γκολ των Κροατών στο Σεντ Ντενί απέναντι στην Γαλλία δεν ήταν αρκετό (ηττήθηκαν 2-1), και ετσι αρκέστηκαν στον μικρό τελικό, όπου και νίκησαν την Ολλανδία με 2-1. 





















Το πρωτάθλημα και το Κύπελλο
Η σεζόν 1990/91 ήταν η τελευταία που οι κροάτικες ομάδες πήραν μέρος στο Γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα. Από εκεί και μετά, ξεκίνησε μια νέα εποχή με την HNS liga 1.Όπως και το ελληνικό, ετσι και το κροάτικο πρωταθλημα δεν παρουσιάζει τρελό ενδιαφέρον, αλλά κάποιες ομάδες κάνουν την έκπληξη κατα καιρούς.  Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις επιδόσεις των τωρινών ομάδων όσον άφορα την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη θέση απο το 1991:


Στο κύπελλο Κροατίας τα πράγματα είναι πανω-κάτω τα ίδια. Παίρνουν μέρος 48 ομάδες,οι οποίες τοποθετούνται σε γύρους ανάλογα με την δυναμικότητα τους και την προϊστορία τους στη διοργάνωση. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις επιδόσεις των ομάδων απο μεριάς τίτλων και τελικών:


*Η Lokomotiva είχε εναν τελικό το 2013 και η RNK Split έναν το 2015








Πώς έφτασε μέχρι εδώ
Αποτέλεσμα εικόνας για greece croatia 2-0
Η Κροατία σε αυτή την προκριματική φάση βρέθηκε στον όμιλο 9 μαζί με τις Ισλανδία, Ουκρανία, Τουρκία, Φινλανδία και Κόσοβο. Η Κροατία λοιπόν τερμάτισε 2η, κατάφερε να συγκεντρώσει 20 βαθμούς και να προσπεράσει την Ουκρανία, μετα απο μια έντονη νίκη 0-2 μέσα στο Κίεβο την τελευταία αγωνιστική. Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Mario Mandzukic με 5 γκολ, ενώ Kalinic, Kramaric και Brozovic ειχαν απο 2. Συνολικά, οι Κροάτες είχαν 







6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, 
15 γκολ υπερ, 
4 γκολ κατα,
126 τελικές, 
267 σέντρες, 
61 κόρνερ, 
1,5 γκολ ανα ματς 
4386 επιτυχημένες πάσες,
20 τακλιν,
16 αποκρούσεις και 
10 κάρτες. 

Σε γενικές γραμμές, η Κροατία παίζει κυρίως επιθετικό ποδοσφαιρο, με γρήγορο ρυθμό και counter-attacks, που χαρακτηρίζουν την νοοτροπία της.

















Τι πιστεύετε θα γίνει στα δύο ματς στο Καραΐσκάκη και στο Ζάγκρεμπ; Πείτε μου στα σχόλια!

Πηγές: 


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης