Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΤΟ ΣΤΡΑΒΟ ΣΠΙΤΙ
Βρίσκεται στην πόλη Σοπότ της Πολωνίας. Χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να κατασκευαστεί το 2003. Το σχέδιο του είναι εμπνευσμένο από τη δουλειά ενός διάσημου Πολωνού εικονογράφου παιδικών βιβλίων και ενός Σουηδού ζωγράφου που ζει στην πόλη.

ΤΟ ΚΤΊΡΙΟ-ΚΑΛΑΘΙ
Βρίσκεται στο Οχάιο, στις Η.Π.Α. Η κατασκευή αυτού του τεράστιου… καλαθιού κόστισε 30 εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί, κάνοντας πραγματικότητα το όραμα του ιδιοκτήτη της εταιρίας Longaberger, που παράγει καλάθια, ο οποίος είχε πει σ’ αυτούς που δεν τον πίστεψαν: « Αν ο άνθρωπος κατάφερε να πάει στο φεγγάρι, σίγουρα μπορεί να κατασκευάσει κι ένα κτίριο σε σχήμα καλαθιού»!

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙ
Το 1948, ο εκατομμυριούχος ιδιοκτήτης 40 καταστημάτων παπουτσιών, ζήτησε απ’ τον αρχιτέκτονά του να του κατασκευάσει ένα κτίριο που να μοιάζει με μια παλιά δερμάτινη μπότα εργασίας. Τον επόμενο χρόνο έστεκε περήφανη, δίπλα σ’ έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο, η μεγαλύτερη μπότα του κόσμου, που αποτελούσε την πιο πετυχημένη διαφήμιση του εμπορεύματος του ιδιοκτήτη του. Σήμερα το κτίριο παραμένει ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα στην Πενσυλβάνια, στις Η.Π.Α.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕΙ
Βρίσκεται στην Πράγα της Τσεχίας και κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Είναι ένα συγκρότημα γραφείων, βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Βλάτβα, ολοκληρώθηκε το 1996 ύστερα από 4 χρόνια εργασιών και αποτελεί μια μοντέρνα πινελιά στην πόλη. Το αρχικό του όνομα ήταν
«Κτίριο Αστέρ και Ρότζερς» . Οι ντόπιοι επίσης το αποκαλούν « Το Μεθυσμένο Κτίριο» .

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΛΩΤΟΥ
Το σχήμα του θυμίζει το λουλούδι του λωτού, βρίσκεται στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, έχει αποσπάσει πολλά βραβεία αρχιτεκτονικής και αποτελεί τόπο λατρείας και προσευχής όλων των πιστών του κόσμου, ανεξάρτητα απ’ τη θρησκεία τους, αν και η κατασκευή του «υπακούει» σε κάποιες βασικές αρχές της θρησκείας Μπαχάι, όπως το στρογγυλό σχήμα, οι εννέα πλευρές και οι εννέα πόρτες. Από το 1986, που εγκαινιάστηκε, μέχρι σήμερα, έχει δεχτεί εκατομμύρια επισκέπτες.

Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ
Βρίσκεται στο Πεκίνο, στην Κίνα και εκεί, στα 258.000 τετραγωνικά μέτρα έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008. Είναι το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου και το παρατσούκλι του είναι η Φωλιά του Πουλιού. Η πολύπλοκη κατασκευή του ξεκίνησε το Μάρτιο του 2004 και ολοκληρώθηκε 4 χρόνια αργότερα. Κόστισε 400 εκατομμύρια δολάρια και είναι 20 φορές μεγαλύτερο απ’ το δικό μας Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 90.000 θεατές. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και καλύπτεται από ειδική μεμβράνη για να προστατεύεται απ’ τη βροχή και τον ήλιο.

ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΣΠΙΤΙ
Το κανονικό του όνομα είναι Ξενώνας Χανγκ Νγκα και βρίσκεται στην περιοχή Ντα Λατ, του Βιετνάμ. Λειτουργεί ως ξενοδοχείο, αν και περισσότεροι είναι αυτοί που το επισκέπτονται για να το θαυμάσουν. Κανένα παράθυρο δεν είναι ακριβώς στρογγυλό ή τετράγωνο, ενώ η βάση του αποτελείται από έναν τεράστιο κορμό δέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης