Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ο λαθραίος Hamilton Naki


Ο Χάμιλτον Naki γεννήθηκε στις 26.6.1926 στο Ngcingane, μια πόλη στο Ανατολικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής.
Η σχολική του μόρφωση σταμάτησε όταν ήταν 14 ετών οπότε και συμπλήρωσε την υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του κάτω από το καθεστώς του απαρτχάιντ ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Έτσι στα 14 χρόνια του έφυγε από το Ngcingane και πήγε στο Cape Town αναζητώντας εργασία.
Ο Χάμιλτον Naki υπήρξε όμως τυχερός αφού βρήκε εργασία σαν κηπουρός στο μεγάλο πανεπιστήμιο του Καίηπ Τάουν. Εκεί επίσης για δέκα χρόνια φρόντιζε τα γήπεδα του τένις και τα λοιπά γήπεδα του Πανεπιστημίου.
Τελικά ο Χάμιλτον επιλέχτηκε από το Δρ Robert Goetz της Πανεπιστημιακής Κλινικής όπως παράλληλα με τις κηπουρικές του ασχολίες απασχοληθεί και στα εργαστήρια της πανεπιστημιακής κλινικής φροντίζοντας τα ζώα που βρίσκονταν εκεί και εκτελώντας βασικά καθήκοντα.




Η πρώτη επαφή του Hamilton Naki με χειρουργείο ήταν όταν ο Δρ. Robert Goetz του ζήτησε να τον βοηθήσει στην εγχείρηση μιας καμηλοπάρδαλης. Όμως πολύ γρήγορα άρχισε να ασχολείται και με χειρουργικές εργασίες στα εργαστήρια. Η εμπλοκή του σε αυτές περιελάμβανε επίσης την διαδικασία αναισθητοποίησης και την μετεγχειρητική παρακολούθηση των ζώων.
Παρά την έλλειψη βασικής εκπαίδευσης αποδείχτηκε ότι ήταν ένας αρχάριος που προσαρμοζόταν και μάθαινε γρήγορα αλλά επίσης και ένας άνθρωπος με μεγάλες ικανότητες.
Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της δουλειάς του και η ικανότητά του αναγνωρίστηκαν από την ιατρική κοινότητα με αποτέλεσμα να λάβει μια πρόσθετη άδεια για να συνεχίσει τις έρευνες του στα εργαστήρια.
Ο Naki εξελίχτηκε σε ένα από τους τέσσερις εξειδικευμένους τεχνικούς στο ερευνητικό εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής. Λόγω της εξειδίκευσής του αυτής βοήθησε τους πολυάριθμους νέους χειρούργους που έκαναν εξάσκηση στο κτηνιατρικό εργαστήριο πάνω σε θέματα μεταμόσχευσης νεφρών, καρδιάς, συκωτιού - να αποκτήσουν ένα ανώτερο βαθμό εξειδίκευσης. Παρά το γεγονός ότι στα αρχεία του νοσοκομείου αναφέρεται ως καθαριστής ή κηπουρός εν τούτοις ελάμβανε το μισθό ενός ανώτερου εξειδικευμένου τεχνικού εργαστηρίου, την υψηλότερη αμοιβή που το νοσοκομείο θα μπορούσε να δώσει σε κάποιο χωρίς δίπλωμα.
Παρόλα αυτά όμως εξ αιτίας του συστήματος απαρτχάιντ δεν έγινε ποτέ δυνατό να εκπαιδευτεί σαν γιατρός. Για τον ίδιο λόγο, δεν μπορούσε ποτέ να συμμετάσχει σε επεμβάσεις που γίνονταν από λευκούς σε λευκούς στο νοσοκομείο.




Μερικά χρόνια αργότερα ένας φιλόδοξος γιατρός που ονομαζόταν Δρ Christiaan Barnard επέστρεψε στο Καίηπ Τάουν από τις ΗΠΑ για να αναπτύξει τις καρδιακές τεχνικές μεταμόσχευσης και ο Χάμιλτον Naki εντάχθηκε στην ομάδα του. Σύμφωνα με τον Barnard ο Naki υπήρξε ένα ικανότατο άτομο. Είχε δε φτάσει σε τέτοιο βαθμό ικανότητας που έδινε διαλέξεις και εκπαίδευε ιατρούς και φοιτητές σε θέματα πάνω στις τεχνικές μεταμόσχευσης.
Στις 3 Δεκεμβρίου 1967 ο Δρ Μπάρναρντ ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο Groote Schuur Hospital, South Africa. Ο ασθενής ονομαζόταν Louis Washkansky και έζησε 18 ημέρες πριν πεθάνει από πνευμονίας. Η ιστορία όμως είχε γραφεί. Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς ήταν γεγονός. Στο σημείο αυτό υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το ρόλο του Naki σε αυτό το γεγονός. Η σύγχυση αυτή κρατά πολλά χρόνια..
Ο μύθος που δημιουργήθηκε λέει ότι ο Hamilton Naki βοήθησε στην λήψη, τον καθαρισμό και στην προετοιμασία της καρδιάς της Denise Darvall, που είχε τραυματιστεί θανάσιμα σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, σε ένα δωμάτιο 15 μέτρα μακριά από την αίθουσα όπου ο Μπάρναρντ προετοίμαζε τον ασθενή του για την επέμβαση. Εν συνεχεία η καρδιά παραδόθηκε έτοιμη και καθαρή στον Μπάρναρντ που την τοποθέτησε στη θέση της καρδιάς του Washkansky. Όμως από την πλευρά του Νοσοκομείου (όπως έγραψε ο economist στις 14.7.2005 ανασκευάζοντας τα όσα είχε γράψει στην νεκρολογία της 9.6.2005) διαψεύδεται αυτή η άποψη αφού την λήψη της καρδιάς την έκαναν ο Marius Barnard, αδελφός του Christiaan Barnard's και ο Terry O'Donovan.
Αυτή είναι και η άποψη του συνόλου των ιατρών του Groote Schuur που λένε ότι ο Naki δεν ήταν δυνατό να είναι παρών στη μεταμόσχευση εκτός των άλλων και επειδή το καθεστώς του απαρτχάιντ απαγόρευε την παρουσία εγχρώμων στις επεμβάσεις λευκών. Ο Δρ Christiaan Barnard κατά την διάρκεια της επέμβασης βοηθήθηκε από 4 άλλους χειρούργους.
Η σύγχυση αυτή σχετικά με την συμμετοχή ή όχι του Naki υπήρξε εντονότερη εξ αιτίας κάποιων υπαινιγμών του Barnard ότι ο Naki τον είχε βοηθήσει στη διαδικασία με τρόπους που δεν ήταν πλήρως γνωστοί, αφού κάτω από το καθεστώς απαρτχάιντ, οποιαδήποτε τέτοια βοήθεια σε λευκούς θα έπρεπε να κρατηθεί οπωσδήποτε μυστική. Μεταγενέστερα και για την γενικότερη συνδρομή του Naki στα θέματα μεταμοσχεύσεων το πανεπιστήμιο του Καίηπ Τάουν του απένειμε το βαθμό του MMed causa honoris.,




Ο Naki αποσύρθηκε το 1991. Όμως η δουλειά του αναγνωρίσθηκε στην μετά-απαρτχάϊντ εποχή μετά από την αποχώρησή του και γι’ αυτό παρασημοφορήθηκε το 2002 με το National Order of Mapungubwe. Σαν αιτιολογικό της απονομής αναφέρεται και η συμμετοχή του στην πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς (http://www.thepresidency.gov.za/orders_list.asp?show=274). Επίσης του απονεμήθηκε ένα τιμητικό πτυχίο Ιατρικής (Honorary Degree in Medicine) από το πανεπιστήμιο του Καίηπ Τάουν το 2003.
Όταν αποχώρησε από το νοσοκομείο του εγκρίθηκε η μετατροπή ενός λεωφορείου σε μια μικροσκοπική κινητή κλινική για τους έγχρωμους της περιοχή του. Παράλληλα ο Naki υποστήριξε και ένα σχολείο στο Ανατολικό Ακρωτήριο με τις δωρεές που συλλέχθηκαν από τους γιατρούς που είχε εκπαιδεύσει. Πέθανε στις 29.5.2005 σε ηλικία 78 ετών.




 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης