Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΗΝ... ΙΣΤΟΡΙΑ!


Ένα από τα θέματα που μου αρέσει να ασχολούμαι ιδιαίτερα είναι οι άνθρωποι και μάλιστα αυτοί οι οποίοι με τα λόγια, τα έργα και τις πράξεις τους έχουν περάσει στην ιστορία. Το περιοδικό Times δημοσίευσε τους 100 πιο δημοφιλείς και σκέφτηκα ότι είναι μία καλή ευκαιρία να σας τους παρουσιάσω....  

http://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2111975_2112269_2112278,00.html

Οι Έλληνες που άλλαξαν τον κόσμο

Πρώτος και καλύτερος στην δημοσιευμένη λίστα, ο Όμηρος παίρνει επάξια μια θέση στην εκατοντάδα, καθώς άλλαξε τον ρου της ποίησης, της εξιστόρησης και της λογοτεχνίας. Ο Ευριπίδης εκπροσωπεί τους τραγικούς μας, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης τους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, ο Ευκλείδης την αρχαία (αλλά προχωρημένη) επιστημονική σκέψη, η Σαπφώ την λυρική –girl on girl όπως χιουμοριστικά αναφέρει ο συντάκτης- ποίηση, ο Περικλής την δημοκρατική διακυβέρνηση και ο Μέγας Αλέξανδρος πολύ απλά την… μεγαλοσύνη.  

Η επιστήμη παίρνει τη σκυτάλη 

Ο Νεύτωνας, ο Δαρβίνος, ο Έντισον, ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Γουτεμβέργιος, ο Φορντ, ο Παστέρ, η Μαρί Κιουρί, ο Βατ, ο Αϊνστάιν αποτελούν τους εκπροσώπους της επιστήμης στην συγκεκριμένη χρυσή εκατοντάδα και καλύπτουν την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης από την εποχή που θανατώνονταν γι’ αυτή, μέχρι την άνοδο της τεχνολογίας και την προχωρημένη ευφυΐα της θεωρίας της σχετικότητας.  

«Τρία δισεκατομμύρια Χριστιανοί δεν γίνεται να κάνουν λάθος», αναφέρει ο συντάκτης του Time. «Ή ακόμη κι αν κάνουν, το να ακολουθούν τις διδαχές σου 2.000 χρόνια μετά τον θάνατό σου δηλώνει μια κάποια επιρροή», συνεχίζει και τοποθετεί τον Ιησού Χριστό στη λίστα. Μαζί, συγκαταλέγει τον προφήτη Μωάμεθ, τον Μωυσή, τον Siddharta Gautama Buddha και τους αρχιτέκτονες της Notre Dame. 

Οι καταλύτες της τέχνης 

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι εμφανίζεται πρώτος από τους καλλιτέχνες στην λίστα, ως ο «Αναγεννησιακός των Αναγεννησιακών». Ακολουθεί ο Ρεμπράντ, ενώ ο Μότσαρτ, ο Μπαχ και ο Μπετόβεν εκπροσωπούν την «μουσική σκηνή» της ανθρωπότητας. Ο Σαίξπηρ αναλαμβάνει τα ηνία της θεατρικής γραφής, ενώ ο Πικάσο εκπροσωπεί την ζωγραφική του 20ου αιώνα.  Σύγχρονοι αλλά… με εκτόπισμα 

Ναι, στην λίστα υπάρχουν και άνθρωποι που έζησαν τον τελευταίο αιώνα 

Συγκεκριμένα, υπάρχει και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Όσο εξωπραγματικό είναι το να συγκαταλέγεται στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή ο Αδόλφος Χίτλερ. Όταν «80 χρόνια μετά τον θάνατό του, η μεγαλύτερη προσβολή για κάποιον είναι να τον παρομοιάσουν με εκείνον», σίγουρα η (αρνητική) επιρροή του στην ανθρωπότητα, καλά κρατεί. «Ηγετικές» προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ατατούρκ και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «τρύπωσαν» στην λίστα, ενώ από τον χώρο της μοντέρνας «show biz», κερδίζουν μια θέση και ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Μάρλον Μπράντο.

Πηγή: http://www.in2life.gr/features/faces/face/225791/time-oi-anthropoi-me-thn-megalyterh-epirroh-sthn-istoria.html


Ρόζμαρι Τζουρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης