Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Το κινητό στη ζωή μας

 

Γράφοντας για να το διαβάσουν έφηβοι, αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι η πιθανότητα αυτές οι εικόνες του πιο πάνω βίντεο να μην τρομάζουν ή να μην προβληματίζουν για το φαινόμενο της εξάρτησης, στην καθημερινή μας ζωή, από το κινητό.
Γιατί, είναι αλήθεια, εμένα προσωπικά με σοκάρει η εικόνα  μιας παρέας που δεν επικοινωνεί άμεσα αλλά επικοινωνεί έμμεσα, με το κινητό.
Μια παρέα εφήβων ή και πιο μεγάλων σε ένα τραπέζι καφέ που αντί να συζητά, να επικοινωνεί μεταξύ τους, να στέλνει μηνύματα σε άλλους για το πως περνούν.
Και αυτό να το κάνουν όλοι, ταυτόχρονα!
Μη μου πείτε ότι δεν είναι μια πολύ συνηθισμένη εικόνα;
Αντί δηλαδή να ζούνε την πραγματικότητα, την προσωπική επαφή, επικοινωνούν οι σημερινοί άνθρωποι, ειδικότερα οι νέοι, έμμεσα, με το κινητό.
Για μας, όταν ήμασταν πιο νέοι, ήταν κωμική η εικόνα των ανθρώπων που στις διακοπές τους, στα ταξίδια τους το πρώτο πράγμα που τους ενδιέφερε να κάνουν ήταν να φωτογραφίζονται στα αξιοθέατα. Λέγαμε ότι πηγαίνανε εκεί όχι για να ζήσουν το ταξίδι, την εμπειρία, τη στιγμή αλλά για να φωτογραφηθούν και να έχουν απόδειξη της παρουσίας τους σε αυτό το μέρος.
Τους λέγαμε, χαριτολογώντας,  Γιαπωνέζους τουρίστες.

Με τάραξε που φίλοι μου, όψιμοι χρήστες του διαδικτύου όταν βγήκαν έξω να διασκεδάσουν, να βρεθούν μετά από καιρό, να μιλήσουν,αυτό που πρώτα  έκαναν ήταν να ανεβάζουν στιγμές της μάζωξης στο Facebook μέσω του 3g κινητού τους. Και έκπληκτος, από το σπίτι μου μπορούσα να τους δω σε  ζωντανή αναμετάδοση μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μου, τι έκαναν, πως διασκέδαζαν.
Και αν αυτό το κάνουν μεγάλοι άνθρωποι που υποτίθεται έχουν μια κάποια ωριμότητα και αντιστάσεις φανταστείτε πόσο επιρρεπείς και αδύναμοι είστε εσείς που η χρήση του κινητού και του διαδικτύου είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής σας ζωής.

Η πρόταση αυτής της ανάρτησης είναι: αντίσταση! Μέτρο!

Η τεχνολογία είναι υπέροχη, ένα τεράστιο εργαλείο, όμως η αληθινή ζωή είναι ίδια όπως ήταν και πριν από την κυριαρχία της τεχνολογίας, την προσωπική, φυσική επαφή κανένα μέσο δεν πρέπει και δεν μπορεί να την υποκαταστήσει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης