Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η φυλή Himba απο τη Namibia, μια πρωτόγονη Μητριαρχική κοινωνία σήμερα.

Μια πρωτόγονη φυλή της Αφρικής του το άγγιγμα του πολιτισμού ελάχιστα τους έχει αγγίξει, ο χρόνος σταμάτησε γι' αυτούς. Ζουν στη Ναμίμπια και στην έρημο Ναμίμπ στην Αγκόλα. Η κύρια βάση της διατροφής τους είναι το γάλα και το κρέας. Αυτό που κάνει αυτή τη φυλή να ξεχωρίζει, πέρα από το ότι ζουν όπως εκατοντάδες χρόνια πριν, είναι η μητριαρχική οργάνωση της κοινωνίας τους. Οι γυναίκες είναι αυτές που κάνουν κουμάντο, αυτές καθορίζουν τα πάντα στην καθημερινή ζωή της κοινωνίας, είναι τα απόλυτα αφεντικά, είναι ιδιοκτήτες των παιδιών, των σπιτιών, των ζώων και όλα τα σύνεργα που υπάρχουν στα χωριά, ανήκουν σ’ αυτές.
Έχουν πολύπλευρη σεξουαλική ζωή, καθώς είναι πολυγαμικές, κάθε μια μπορεί να έχει πολλούς συζύγους και τα παιδιά που αποκτούν ανήκουν μόνο σ' αυτές.
Όλες οι αποφάσεις, μικρές ή μεγάλες παίρνονται από αυτές, όχι μόνο στο σπίτι αλλά στην μεγαλύτερες κοινωνικές δομές, οικισμός, χωρίο, φυλή.   Γυμνές γυναίκες και με μακριά κορδόνια, βάφουν τα σώματα τους με φυσικό κόκκινο μελάνι και φορούν πολλά στολίδια.



 
Αυτοί οι άνθρωποι διατηρούν τις παραδόσεις αιώνων σχεδόν ανέπαφες, αν και οι κάτοικοι της Ναμίμπια έχουν υποστεί την επιρροή των ιεραποστόλων και την πορεία της προόδου.
Μία από τις παραδόσεις τους είναι η συνήθεια των γυναικών να καλύπτουν το σώμα με ένα κοκκινωπό λάδι, λαρδί μίγμα βοδινού κρέατος με τοπική πέτρα, πηλό, ένα είδος που προστατεύει το δέρμα από τον άνεμο και τον ήλιο, και τα περίτεχνα χτενίσματα ιδιαίτερα, στολισμένα με τα κομμάτια του δέρματος μέταλλο, επίσης, χρισμένα με το ίδιο μίγμα, προκαλώντας τους να περάσουν αρκετές ώρες κάθε μέρα με τη φροντίδα της ομορφιάς τους.
Οι γυναίκες είναι ειδικευμένες στην τέχνη και μέσω αυτής είναι η ψυχή της φυλής, επειδή κρατούν την οικονομία, τα σπιτικά τους και αναθρέφουν τα παιδιά με το δικό τους τρόπο, με φανερή αγάπη. Ντύνονται με ωμά γουνοδέρματα και αρνούνται να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε κομμάτι Ευρωπαϊκής ένδυσης.
Θηλάζουν τα μωρά, ξύνουν ραβδιά για να κάνουν τη φωτιά και μαγειρεύουμε σε σιδερένιες κούπες.
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
πηγή: εδώ

1 σχόλιο:

  1. πώς ξεφύγαν αυτοί; δεν θα έχουνε πετρέλαια και διαμάντια, ευτυχως! Εξαιρετικό αρθρο, ευχαριστώ. Ανατρέχω συχνά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης