Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

"Ξύπνα ραγία" απο το θεατρικό εργο του Ι. Καμπανέλη "το μεγάλο μας τσίρκο"


circusimagesCATRT7TD
Την εποχή αυτή ζούμε στην παραζάλη την δουλειάς για το θεατρικό που ετοιμάζουμε στο σχολείο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Για μένα είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το θέατρο και την εμπειρία τη βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Σ' αυτή την ανάρτηση θα ήθελα να σας προϊδεάσω για το τι κάνουμε, τι θα δείτε όσοι δεν είστε στην ομάδα και να δουν αυτοί/αυτές που συμμετέχουν δουλειές έμπειρων θιάσων ώστε να δουλέψουν καλύτερα αυτή την εβδομάδα που μας απέμεινε.

Μαζί με την κυρία Τσώνη και την μουσικό του σχολείου κυρία Αβραμίδου προσπαθούμε να υπερνικήσουμε όλα τα εμπόδια και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Η συνεργασία με τους μαθητές/τριες εξαιρετική, η δουλειά αποδοτική. Το αποτέλεσμα δεν ξέρω πόσο άρτιο θα είναι, σημασία όμως έχει η ίδια η προσπάθεια, η διαδικασία. Είναι το ταξίδι που έχει αξία και όχι τόσο ο προορισμός όπως λέει και ο ποιητής.
 Στο έργο που ανεβάζουμε συμμετέχουν πολλά παιδιά του σχολείο μας, σχεδόν το μισό σχολείο αν βάλουμε μέσα και τα 20 παιδιά που θα λείπουν αφού θα βρίσκονται στη Γερμανία.

Λίγα λόγια για την ιστορία του ίδιου του έργου.

Το μεγάλο μας τσίρκο είναι ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα του προηγούμενου αιώνα, ένα έργο που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, την εποχή της χούντας και της μεταπολίτευσης. Είναι ένα έργο που κάνει μια σύντομη ανασκόπηση της σύγχρονης Ελλάδας, από την εποχή της επανάστασης του 1821 μέχρι και σήμερα. Όλοι οι ήρωες της νεοΕλληνικής ιστορίας παρελαύνουν σ' αυτό το έργο με έναν αυτοσαρκαστικό και διδακτικό τρόπο. Το εξαιρετικά σημαντικό σ' αυτό το έργο είναι ότι τα προβλήματα του νεοσύστατου κρατιδίου της Ελλάδας είναι επικαιρα σήμερα, σαν να μην αλλαξε σχεδόν τίποτε.
Αυτό που αντιμετώπιζαν οι τότε Έλληνες αντιμετωπίζουμε και εμείς τώρα χωρίς σχεδόν να έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας.

Το θεατρικό εργο το έχει γράψει ο Ιάκωβος Καμπανέλης και παίχθηκε για πρώτη φορά το 1973 και ενώ η Χούντα έδειχνε ακόμα πανίσχυρη.

Μια παράσταση η οποία είχε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία πρωταγωνιστούσαν οι Κώστας Καζάκος,  Τζένη Καρέζη και ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος  σε πολλούς ρόλους και πολλοί άλλοι.
Ήταν ένα έργο με πλούσια μουσική γραμμένη από τον  Σταύρο Ξαρχάκο ενώ τα ανεπανάληπτα τραγούδια ερμήνευσε ο μοναδικός  Νίκος Ξυλούρης.
Τα πιο γνωστά που θα ακουστούν και απο τη δική μας ορχήστρα  και χορωδία είναι:








Παρακάτω βάζω αποσπάσματα απο παραστάσεις που ανέβασαν έμπειροι θίασοι ή και μαθητικοί θίασοι ώστε να δουν και οι δικοί μας ηθοποιοί και να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για το ρόλο τους.Στο πιο κάτω βίντεο, στις 22 Ιουνίου του 1973  πρωταγωνιστούν ως Ρωμιός και Ρωμιάκι ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη ακριβώς μετά την πρώση της χούντας. Δικοί πρωταγωνιστές ο Κώστας και η Θεοδώρα


Το μέρος με τους ήρωες του καραγκιόζη



Και η περίφημη σκηνή με το άγαλμα που ζωντανεύει , όπου άγαλμα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που ερμηνεύει καταπληκτικά ο Γιώργος Αρμένης. Το δικός μας άγαλμα είναι ο Παύλος.





Και  μερικά αλλά στιγμιότυπα από την περυσινή παράσταση απο το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος που συμμετείχε και ο ίδιος ο συνθέτης  Σταύρος Ξαρχάκος, μια παράσταση που θαυμάσαμε πέρυσι

οι μεγάλες δυνάμεις, ας το δουν τα κορίτσια μας που παίζουν το ρόλο αυτό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης