Παλιά Κινέζικη παροιμία --> "1οοο Like δεν κάνουν ένα καλό σχόλιο"

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Πες μου τι ώρα κοιμάσαι να σου πω ποιος είσαι...

Στο επιστημονικό περιοδικό «Personality and Individual Differences» ερευνητές αποκάλυψαν πως η ώρα που κοιμόμαστε το βράδυ... δείχνει πολλά για το χαρακτήρα μας.


Όσοι κοιμούνται αργά το βράδυ έχουν αναπτύξει μια πιο σκοτεινή πλευρά, με έντονα τα χαρακτηριστικά της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, το ναρκισσισμό και τη χειραγώγηση. 

 Το αν θα είναι κάποιος νυχτοπούλι ή όχι υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από ένα γονίδιο, γνωστό ως Period–3, το οποίο έχει δύο εκδοχές: μία μακριά και μία κοντή. Όσοι διαθέτουν τη μακριά εκδοχή λειτουργούν καλύτερα το πρωί, ενώ όσοι διαθέτουν την κοντή αποδίδουν θαυμάσια τη νύχτα.  

Κάθε άνθρωπος φέρει δύο κόπιες του Period–3, μία από κάθε γονιό. Κάποιοι άνθρωποι κληρονομούν δύο κόπιες από το μακρύ ή από το κοντό γονίδιο, οπότε είναι «εξαιρετικά πρωινοί» ή «εξαιρετικά νυχτερινοί» τύποι. Οι περισσότεροι όμως έχουν και τα δύο και έχουν διάφορα συμπτώματα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ξυπνά νωρίς, αλλά να μην είναι έτοιμος να δραστηριοποιηθεί κατευθείαν ή να φάει πρωινό.

Οι πρωινοί τύποι τρώνε πρωινό μέσα στη μισή ώρα από τη στιγμή που ξυπνάνε. Συγκεκριμένα, «το πότε τρώει ένας άνθρωπος πρωινό, αποτελεί πολύ καλή ένδειξη για το αν είναι πρωινός ή βραδινός τύπος», όπως εξηγούν οι επιστήμονες. 

Οι βραδινοί τύποι, από την άλλη πλευρά, συνηθίζουν να τρώνε πρωινό αργά μέσα στη μέρα και είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην υπερκατανάλωση φαγητού μετά τις 8 το βράδυ, ενώ έχουν αυξημένες πιθανότητες να ροχαλίζουν και να πάσχουν από υπνική άπνοια. Ακόμα, έχουν φτωχότερη μνήμη και μικρότερη αντοχή στον πόνο. 

Οι πρωινοί τύποι έχουν αυξημένες πιθανότητες για εκδήλωση ορισμένων καρκίνων και ίσως διαθέτουν λιγότερη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου που αυξάνεται το βράδυ, και μερικές μελέτες δείχνουν ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. 

Μολονότι, πάντως, τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν θα είμαστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι, αυτό αλλάζει με την ηλικία. 

 Η κορύφωση του ξενυχτιού είναι στις ηλικίες 19–21 ετών, ενώ αργότερα όλοι καταλήγουμε να είμαστε πρωινοί τύποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης