Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ο Μότσαρτ των παρκέ, ο γιος του διαβόλου...




Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών, σίγουρα ο σπουδαιότερος και σημαντικότερος Ευρωπαίος  καλαθοσφαιριστής. Σαν σήμερα όμως, πριν από 21 χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο λόγος για τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Τον τεράστιο Κροάτη που έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου 1993, σε έναν αυτοκινητόδρομο του Ντένκεντορφ της Γερμανίας, όντας συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η φίλη του, Κλάρα Ζάλαντζι.
Η είδηση, προκαλεί σοκ στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος Ευρωπαίος που κατάφερε να γίνει σταρ στο NBA, μια εποχή που κάτι τέτοιο φάνταζε ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι αδιανόητο. Το ότι ανακηρύχτηκε άλλωστε δεύτερος καλύτερος σούτινγκ γκαρντ του πρωταθλήματος πίσω από τον Μάικλ Τζόρνταν, απλά τα λέει όλα.

Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου του 1964 στην πόλη Σίμπενικ της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας, έμελλε να γράψει ιστορία. Κατέρριψε κάθε ρεκόρ ως παίκτης της Σιμπένκα, της Τσιμπόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης. Το καλοκαίρι του 1989 αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στο NBA και μετακομίζει στο Πόρτλαντ που τον είχε επιλέξει τρία χρόνια νωρίτερα.

Δουλεύοντας ασταμάτητα και σε… απάνθρωπο πολλές φορές βαθμό, δεν το βάζει κάτω από το ότι στην πρώτη του χρονιά αγωνίστηκε ελάχιστα έχοντας μπροστά του τους Κλάιντ Ντρέξλερ και Τέρι Πόρτερ.
Την επόμενη σεζόν, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Η έλευση του Ντάνι Έιντζ μειώνει ακόμα περισσότερο τον χρόνο συμμετοχής του και μετά από απαίτησή του, τον Ιανουάριο του 1991 μετακομίζει στο Νιου Τζέρσει για χάρη των Νετς. Εκεί, που θα γράψει ιστορία.
Στα δυόμισι χρόνια που έμεινε στους Νετς, είχε 21.4 πόντους μέσο όρο, οδήγησε την ομάδα του στα πλέι οφ μετά από έξι χρόνια και παρά την παρουσία των Κένι Άντερσον και Ντέρικ Κόλεμαν, αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη τους.
Στο τέλος της σεζόν 1992-93, δηλώνει ότι σκέφτεται να επιστρέψει στην Ευρώπη. Το αν το σκεφτόταν πραγματικά ή το αν απλά προσπαθούσε να πιέσει τους Νετς για ένα καλύτερο συμβόλαιο, δεν το έμαθε ποτέ κανείς.
Στην καριέρα του κατέκτησε τα πάντα, εκτός από ένα πρωτάθλημα στο NBA. Άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αποτελώντας πραγματικά έναν Μότσαρτ των παρκέ, όπως ήταν το παρατσούκλι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης