Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Τα 10 μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ελλάδα (α' μέρος)

Στις σημερινές πόλεις, ιδιαίτερα της Ελλάδας, που απέχουν έτη φωτός από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, κυριαρχεί το τσιμέντο και η άναρχη δόμηση. Ακόμη, όμως, και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα υπάρχουν αρκετοί χώροι πρασίνου που προσφέρουν ανάσα ζωής στους κατοίκους. Παρακάτω παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι:

1. Λιμνείο Πάρκο Ξάνθης


Το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, κατάφυτο με δέντρα και τρεχούμενα νερά. Το διασχίζει ο ποταμός Κοσυνθός, αρχαίος ποταμός, ο οποίος πηγάζει από την Ροδόπη, διασχίζει την Παλιά Πόλη της Ξάνθης και χύνεται στην λίμνη Βιστωνίδα.

2. Άλσος Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής



Δημιουργήθηκε το 1925, στη θέση μουσουλμανικού νεκροταφείου. Χαρακτηριστικό του τα ιδιαίτερα σιντριβάνια του. Στον χώρο του βρίσκεται το Μνημείο το Ολοκαυτώματος και το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, χτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερου βυζαντινού ναού.

3. Πάρκο Αγίας Βαρβάρας (Δράμα)



Σήμα κατατεθέν της πόλης της Δράμας αποτελεί το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης. Καταλαμβάνει μία έκταση 60 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης ενώ πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται εκεί. Σήμερα εκατοντάδες περιηγητές επισκέπτονται καθημερινά το πάρκο για να απολαύσουν την ηρεμία που προσφέρει το πανέμορφο σκηνικό που αποτελείται από αιωνόβια δέντρα, ποτάμια, λίμνες και ξύλινα γεφυράκια, καθώς και τη θέα από πάπιες, χήνες και κύκνους που ζουν στο πάρκο αυτό. Μέσα στο πάρκο θα βρεις την Μεγάλη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, μουσουλμανικούς νερόμυλους και παλιές καπναποθήκες.

4. Πάρκο Φαλήρου (Καβάλα)




Η Καβάλα είναι μια πόλη που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εύρεσης χώρου πρασίνου, καθώς έχει ''τσιμεντωθεί'' σχεδόν πλήρως. Το Πάρκο Φαλήρου αποτελεί την εξαίρεση, καθώς αποτελεί πνεύμονα πρασίνου, βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα και αποτελεί αγαπημένο χώρο αναψυχής για τους Καβαλιώτες. Περιέχει παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ και πίστες skateboard και γειτνιάζει με την Νομαρχία και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

5. Παραλιακό Μέτωπο Θεσσαλονίκης



Αποτελεί το ''κόσμημα'' της ''Νύφης του Θερμαϊκού και χωρίζεται σε δύο μέρη: στο Πάρκο της ΧΑΝΘ και την Νέα Παραλία. Το Πάρκο της ΧΑΝΘ είναι γνωστό και ως πάρκο του Ξαρχάκου, λόγω της ομόνυμης καφετέριας που βρίσκεται εντός του. Αποτελεί έναν χώρο πρασίνου που χρειάζεται η πόλη και περιέχει το Θέατρο Κήπου και τα αγάλματα των Εμμανουήλ Παπά και Φίλιππου Β'.

Όσο για την Νέα Παραλία, την έχουμε περπατήσει όλοι μας και την έχουμε αγαπήσει όσο καμία. Εκτείνεται από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και είναι χωρισμένη σε 12 θεματικά πάρκα. Περιλαμβάνει σημαντικά μνημεία της πόλης, όπως το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το μοντέρνο γλυπτό ''Όμπρέλες'', το Μνημείο για τους πεσόντες του Πολέμου της Κορέας, και το Μνημείο Κυρίλλου και Μεθοδίου.

6. Φιλίππειο (Γιαννιτσά)



Το Φιλίππειο αποτελεί το ομορφότερο και μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου. Μέσα στο πάρκο λειτουργεί το τουριστικό περίπτερο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ. Στους πρόποδες του λόφου του βρίσκεται το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο, το οποίοι έχει χωρητικότητα 3.000 θέσεων. Στο συγκεκριμένο θέατρο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως π.χ. συναυλίες μουσικής, θεατρικές παραστάσεις κ.α.. Στις αρχές του 2000 το πάρκο ανακαινίστηκε πλήρως ενώ πριν από μερικά χρόνια τοποθετήθηκε και το άγαλμα του Φιλίππου του Β' στο πάρκο.

7. Πάρκο Καταρρακτών (Έδεσσα)






Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000 τμ και σε μία διαδρομή πάνω στο βράχο για 1,1 χλμ. Πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, αποτελεί το βασικό πόλο έλξης επισκεπτών και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα. Προσφέρει ανοιχτούς χώρους αναψυχής και συνάντησης για όλους. Από εδώ, μπορούμε όλοι να θαυμάσουμε τους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα τον ''Κάρανο'', καταρράκτη ύψος 70 μ, και τον διπλό καταρράκτη. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί επίσης το παλιό Κανναβουργείο (λειτουργεί ως εστιατόριο), τον Νερόμυλο Γιαννάκη, που λειτουργεί ως ερπετάριο/ενυδρείο και το εκπληκτικό Μουσείο Νερού.

9. Παραλίμνιο Πάρκο Καστοριάς



Χωρίζεται σε δυτικό, νότιο και ανατολικό και προσφέρει υπέροχη θέα στην λίμνη Ορεστιάδα (ιδιαίτερα το χειμώνα όταν είναι παγωμένη), αλλά και σε μερικά από τα ομορφότερα αρχοντικά της Καστοριάς, όπως το αρχοντικό Τζώτζα, το αρχοντικό Τσιατσάπα, το αρχοντικό Σκουτάρη και το αρχοντικό Παπατέρπου.

10. Πάρκο Λιθαρίτσια και Κατσάρη (Ιωάννινα)



Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με πολλά μεγάλα και πανέμορφα πάρκα, ενώ αμφισβητεί την θεωρία ότι οι σύγχρονες πόλεις μετατρέπονται σε ''τσιμεντουπόλεις''. Το πάρκο Κατσάρη βρίσκεται δίπλα στην λίμνη Παμβώτιδα, σε μια παλιά γειτονιά, γεμάτη με νεοκλασικά κτίρια. Από την άλλη, το πάρκο Λιθαρίτσια τοποθετείται σε έναν προμαχώνα με καθαρή πανοραμική θέα σε όλη την πόλη. Εντός αυτού βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Ιωαννίνων, όπως το εκπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Μητροπολιτικός Ναός και το Τζαμί Βελί Πασά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης