Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Σήμερα 23 Σεπτέμβρη, η Φθινοπωρινή Ισημερία, το ηλιακό μας σύστημα και η αρχή του Φθινοπώρου.


Φθινοπωρινή ισημερία είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο μία φορά (μία μέρα) το φθινόπωρο, σύμφωνα με το οποίο η ημέρα έχει ακριβώς ίδια διάρκεια με τη νύχτα.

Perierga.gr - Φθινοπωρινή Ισημερία 23 ΣεπτεμβρίουH Google λόγο λοιπόν της σημερινής ημέρας επέλεξε όπως κάθε χρόνο να τιμήσει με ένα Doodle στην πρώτη της σελίδα τον ερχομό του Φθινοπώρου.
Ισημερία είναι, όπως προκύπτει και από την ίδια τη λέξη, μία έννοια - ένα φαινόμενο που υποδηλώνει ότι η διάρκεια της νύχτας, είναι ακριβώς ίδια με τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό το φαινόμενο, συμβαίνει δύο φορές - δύο ημέρες το χρόνο: μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο.

Η ισημερία που συμβαίνει την άνοιξη ονομάζεται εαρινή (εαρινή ισημερία), συμβαίνει στις 21 ή 22 Μαρτίου κάθε χρόνο και απλά σε αυτή την ημερομηνία η ημέρα με τη νύχτα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια.

Η δεύτερη είναι η φθινοπωρινή (φθινοπωρινή ισημερία), συμβαίνει στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου όπου και εδώ αντίστοιχα έχουμε ίδια διάρκεια μέρας - νύχτας.

Κατά την εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία, η γη παίρνει μία ιδιαίτερη θέση "απέναντι" στον ήλιο, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν τα προαναφερθέντα.

Συγκεκριμένα, στις 05.29 τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

Στην ισημερία, σε όλο τον κόσμο, η νύχτα και η ημέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.
 Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Τόσο οι ισημερίες όσο και τα ηλιοστάσια αποτελούν περιοδικά (ανά εξάμηνο) αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της που βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.

Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν ποικίλες μυθικές σημασίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης