Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η Θεσσαλονίκη του 1907

Μόλις τα αλίευσα στο διαδίκτυο και σκέφτηκα να τα μοιραστώ με σας.

Δεν ξέρω πόσο σας ενδιαφέρει το παρελθόν αυτής της πόλης αλλά εμένα με συγκινεί απεριόριστα. Οι παρακάτω φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Ιούλιο του 1907 από Ιταλούς και εμμέσως τις βρήκα σε Ιταλικό site

Η παραλία, όπως φαίνεται απο κάποιο κτίριο που βρίσκεται (μάλλον) στο ύψος περίπου του "Μακεδονία Παλλάς". Φαίνεται το οκταγωνικό τοίχος του Λευκού Πύργου με τους πυργίσκους. Όπως βλέπετε η παραλία τότε δεν είχε καμιά σχέση με σήμερα. Το ίδιο φυσικά και η ίδια η θάλασσα, ο ΘερμαΪκός αφού είναι γεμάτο με καράβια με κατάρτια. Στην πόλη φαίνονται και οι μιναρέδες απο τα τζαμιά αφού η πόλη είναι ακόμη υπό Οθωμανική κατοχή.

Η Θεσσαλονίκη από ψηλά. Διακρίνεται καθαρά η Ροτόντα. Σε ποιο σημεία, άραγε να στέκεται ο φωτογράφος; Σίγουρα στην Άνω πόλη. Μέσα όμως απο τα τείχη; Μάλλον γιατί αυτά που φαίνονται σίγουρα δεν είναι τα τείχη της πόλης, μάλλον για μάντρες δείχνουν. 
Η Θεσσαλονίκη απο τη μεριά της θάλασσας όπως φαίνεται από δυτικά, μάλλον κάπου στο σημερινό λιμάνι. Φαίνεται το παραλιακό τείχος της πόλης

Λεωφόρος! Ποια όμως; Μπορείτε να υποθέσετε ποια μπορεί να είναι; Καραδούκας;
Η καμάρα! Καμιά σχέση με το σήμερα.

Ο Θερμαϊκός και στο βάθος η πόλη. Ξεχωρίζουν οι πανύψηλοι μιναρέδες. 

Πιθανολογώ ότι είναι η Αγία Σοφία με τον μιναρέ δίπλα. Μάλλον θα λειτουργούσε κάποια στιγμή ως τζαμί. Αν ξέρει κάποιος ας μας βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης