Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

" Ελάτε να φτιάξουμε την αυλή του σχολείου μας "

O μελλοντικός λαχανόκηπός μας, από τη μεριά
του 20ου Λυκείου.
Ένα Περιβαλλοντικό πρόγραμμα που σκοπό έχει να γίνει το σχολείο μας πιο φιλικό, πιο οικείο, περισσότερο δικό μας δημιούργημα, να αφήσουμε το δικό μας στίγμα, τη δική μας σφραγίδα.
Παρεμβάσεις διάφορες, δράσεις που θα συμβαίνουν και θα συμμετέχουμε για να γίνει αυτό που λέει ο τίτλος –σύνθημα.
Ένα πρόγραμμα που θα στηθεί φέτος,  τώρα … ώστε να λειτουργήσει με αυτοματισμούς στα επόμενα χρόνια.
 Έτσι, τα σημερινά πρωτάκια μπορούν να συμμετέχουν  αργότερα και ως μαθητές του Λυκείου αφού ήδη το δικό μας πρόγραμμα θα λειτουργήσει παράλληλα και συνεργατικά με αυτό των δυο γειτονικών Λυκείων, του δικού μας, του 1ου Πειραματικού και του δίπλα, του 20ου Λυκείου Θεσσαλονίκης
Το πρόγραμμα στην πραγματικότητα είναι πολλά προγράμματα μαζί αφού έχει πολλούς τομείς.
Ίσως στην πορεία να ανακαλυφθούν και άλλοι τομείς   που θα εξυπηρετούν αυτό που λέει το σύνθημα του προγράμματος.

Οι τομείς θα είναι:
Α. εικαστικά—>  χρειαζόμαστε ζωγράφους. Θα ζωγραφίσουμε τοίχους, ο καθένας θα φτιάξει το δικό του πίνακα ή θα συνεργαστεί με άλλους για να φτιαχτούν κάποιοι ομαδικοί.

Β. κατασκευές à ότι γίνεται με τα χέρια. Θέλουμε μαστόρους, αυτούς που αγαπούν να πιάνουν κατσαβίδια, πριόνια, σφυριά, σε όσους αρέσει να καρφώνουν και τα πελεκάνε. Θα φτιάξουμε τραπέζια, παγκάκια, ζαρντινιέρες. Χρησιμοποιούμε  υλικά που άλλοι πετάνε, φτιάχνουμε συνθέσεις με άχρηστα για τους άλλους υλικά.

Γ. ανακύκλωση – κομποστοποίηση à τίποτε δεν πάει χαμένο. Η οικολογική συνείδηση αναπτύσσεται,  πλέον δεν μένουμε στα λόγια. Συνδεόμαστε με το Δήμο που μας παρέχει ειδικούς κάδους για ανακύκλωση. Παράγουμε πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα με τη μέθοδο της κομποστοποίησης. Πλέον τα σκουπίδια αποκτούν άλλη διάσταση, δεν είναι το προϊόν μια παθητικής καταναλωτικής κοινωνίας αλλά μέσο από το οποίο μπορούμε να έχουμε κέρδος.

Δ. φυτώριο – λαχανόκηπος. Εδώ θέλουμε ανθρώπους που αγαπούν τη γη και το μαγικό κόσμο της φύσης και των φυτών. Παράγουμε φυτά, θάμνους, λουλούδια και λαχανικά  με σπόρους και κλαδιά, καλλιεργούμε λαχανικά. Ομορφαίνουμε το σχολείο μας με όμορφα λουλούδια, κάνουμε δώρα στους δικούς μας με προϊόντα του λαχανόκηπού μας.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι πάρουν μέρος θα έχουν τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής, συνεργασίας,  δημιουργίας.
Ήδη, εγώ ξεκίνησα το Σάββατο καθώς έσκαψα με το φρεζάκι μου το λαχανόκηπο.
Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα ενταχθούν σε ομάδες δράσης που μέσα από  mail θα επικοινωνούμε και θα οργανώνουμε δράσεις. 

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στοmail που χρησιμοποιώ για δράσεις του σχολείου το γνωστό 2pgthess@gmail.com ή στο σχολείο. Μπορείτε να δηλώσετε έναν ή και περισσότερους από τους 4 τομείς, μπορείτε και σε όλους.
Όσοι θα θέλατε να δηλώσετε αλλά δυσκολεύεστε γιατί έχετε πίεση χρόνου (ποιος δεν έχει άλλωστε;) μπορείτε να το κάνετε χωρίς φόβο καθώς χρόνος πάντα υπάρχει αρκεί να κάνουμε κατάλληλο προγραμματισμό.

Άλλωστε δεν θα υπάρχει πίεση, όλα θα τα κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης