Παλιά Κινέζικη παροιμία --> "1οοο Like δεν κάνουν ένα καλό σχόλιο"

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Μια γενιά αρρώστων

  • ,
  •  

Προσωπικά, θεωρώ το κάπνισμα μια από τις χειρότερες και πλέον ανθυγιεινές συνήθειες  που μπορεί να υιοθετήσει ένας έφηβος, εσείς δηλαδή. Μια συνήθεια που θα σας συνοδέψει σ' όλη σας τη ζωή που για να απεγκλωβιστείτε από αυτό τον τρομερό εθισμό θα πρέπει να κάνετε τρομερή προσπάθεια.

Το παράδειγμα των δικών σας που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα ή αυτών που καπνίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ενδεικτικό για το πόσο  εγκλωβίζεται ο άνθρωπος και πόσες απέλπιδες προσπάθειες κάνει για να γλιτώσει απο τη μεγάλη εθιστική σκλαβιά που λέγεται  κάπνισμα.
Και αν πιστεύετε ότι υπερβάλω, ρωτήστε ένα δικό σας που καπνίζει αν θέλει να κόψει το κάπνισμα. Σίγουρα θα σας πει ότι θέλει πολύ να το κόψει αλλά δεν μπορεί και ότι το κάπνισμα είναι ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματά του.

Μια ανόητη συνήθεια που τη χρυσοπληρώνεις (ένας μέσος καπνιστής που καπνίζει ένα πακέτο δίνει 4 ευρώ τουλάχιστον την ημέρα Χ 30 ημέρες Χ 12 μήνες=1500 ευρώ περίπου το χρόνο!!!), κάνει τρομερό κακό στην υγεία (καρκίνος πνεύμονα, καρδιαγγειακά νοσήματα), ενοχλεί τους διπλανούς, "βρωμάς"
Το ζήτημα είναι να  μην τολμήσεις να αρχίσεις το κάπνισμα.

 Και οι πρώτες απόπειρες ... δοκιμής, υποτίθεται σαν παιχνίδι, "για πλάκα" ξεκινούν από την ηλικία της εφηβείας, δηλαδή τώρα.

Δυστυχώς, ακόμη το τσιγάρο, στην κοινωνία μας είναι σύμβολο ενηλικίωσης, χειραφέτησης και ένταξης στις ομάδες των εφήβων που έχουν μια ..."ανεξάρτητη" και "αυτόνομη" ζωή που προσομοιάζει αυτή των μεγάλων.
Στο σχολείο μας, το κάπνισμα, φανερά τουλάχιστον, δεν είναι διαδεδομένο, ελπίζω αυτή η ανάρτηση να συμβάλει στην αποτροπή κάποιων να έρθουν σε επαφή με αυτή την καταστροφική συνήθεια που, θεωρείται  προάγγελος και συνοδός άλλων, καταστροφικών, κακών συνηθειών (ναρκωτικά, αλκοόλ, απόσυρση ή χαμηλή επίδοση στο σχολείο, παρέες με αντικοινωνική ή παραβατική συμπεριφορά).
Άλλωστε, ο τίτλος του άρθρου που αναδημοσιεύω από εδώ τα λέει όλα, "γενιά αρρώστων" και αυτή θα είναι η δική σας γενιά. 
Διαβάστε το άρθρο, δείτε τα επιπλέον βίντεο που βάζω και πράξτε αναλόγως...

_________________________________________________________

Το 70.4% των μαθητών της Γ' Λυκείου καπνίζουν. Δεν ξέρω αν θεωρούνται συστηματικοί ή περιστασιακοί καπνιστές, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα συρθεί εξαρτημένο στην κατανάλωση καπνού. Και μετά από μερικές δεκαετίες, αρκετοί θα πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Ναι, συμφωνώ ότι δεν μπορείς να περιγράψεις πειστικά σε έναν πιτσιρικά πώς θα είναι τα πνευμόνια του το 2050.

Η νιότη τον κάνει να αισθάνεται άτρωτος και τα πνευμόνια που του δείχνεις δεν είναι δικά του. 

Επίσης η οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας αποτυπώνεται και στη συμπεριφορά των νέων.
Το κάπνισμα θεωρείται, ακόμα, εισιτήριο για την ενηλικίωση και μέσο αφομοίωσης σε παρέες. Και όταν ο «μπάφος» γυρίζει μέσα στις νεανικές συντροφιές, η κουλτούρα του καπνού και των ουσιών παραμένει ισχυρή στις μικρές ηλικίες.
Η δε στάση των περισσοτέρων γονιών παραμένει, τουλάχιστον, αστεία.
Ένας γονιός συμβιβάζεται σχετικά εύκολα με τον εθισμό του παιδιού του στη νικοτίνη, ούτε σοκάρεται όταν το βλέπει με μία μπύρα στο χέρι. Είναι, όμως, ικανός να το δώσει στην αστυνομία έτσι και υποψιαστεί ότι ο μικρός έβαλε τσιγαριλίκι στο στόμα. Αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα.

Σε μια εποχή που το κάπνισμα στον δυτικό κόσμο τείνει να ποινικοποιηθεί, στην Ελλάδα μεγαλώνει η γενιά που θα συντηρήσει τις καπνοβιομηχανίες με χρόνια από τη ζωή της. Και φοβάμαι ότι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στα περισσότερα λύκεια λειτουργούν άτυπα καπνιστήρια με την ανοχή των καθηγητών. Θυμάμαι τον εαυτό μου, αστείο ανθρωπάκι, να βγαίνει για τσιγάρο στο διάλειμμα. Αυτό γίνεται ακόμα και σήμερα. Επίσης σε όλα τα στέκια των νέων η απαγόρευση καπνίσματος αγνοείται επιδεικτικά. Ο καπνιστής όχι μόνο δεν αισθάνεται ανεπιθύμητος στην καφετέρια ή στο μπαρ, αλλά είναι και ο μόνος που μπορεί να επιβιώσει εκεί μέσα. Έχουμε μουσκέψει στα δάκρυα για τη γενιά που φεύγει στο εξωτερικό, όμως μας αφήνει παγερά αδιάφορους η γενιά των ανθρώπων που θα αρρωστήσουν όπως οι γονείς και οι παππούδες τους. Αλλά ναι, είναι το δημοκρατικό δικαίωμα στο κάπνισμα. Και αν πρόκειται και για πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, μιλάμε για κατάκτηση.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την CMT ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ σε δείγμα 1.802 μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας στο Ζάππειο την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, παρουσία των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου και Υγείας,
----------------
Παρακάτω λεπτομέρειες απο την έρευνα, αναδημοσιευμένα απο εδώ

Πάνω από 70% των μαθητών Γ' Λυκείου είναι συστηματικοί καπνιστές!
Αρκετά καλή σχέση με το τσιγάρο έχει το 70,4% των μαθητών της Γ' Λυκείου. Στη λίστα των προτιμήσεών τους βρίσκεται επίσης ο ναργιλές και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές.
Εκφράζουν μάλιστα ανοιχτά τη διαφωνία τους στην εφαρμογή της αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω την Αλήθεια, Λέω Όχι στο Τσιγάρο».

Η μελέτη εκπονήθηκε από την CMT ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ σε δείγμα 1.802 μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας στο Ζάππειο την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, παρουσία των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου και Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι:
  • Το ποσοστό των μαθητών που δοκιμάζουν να καπνίσουν τσιγάρο ή άλλο είδος καπνίσματος υπερτετραπλασιάζεται μεταξύ Α’ Γυμνασίου (17,1%) και Γ’ Λυκείου (70,4%).
  • Μεταξύ των ηλικιών 13 και 18 ετών το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν οκταπλασιάζεται (5,5% και 44,1% αντίστοιχα), ενώ οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μεταβάλλονται από περιστασιακοί σε συστηματικοί καπνιστές.
  • Το τσιγάρο, ο ναργιλές και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατέχουν τις πρώτες θέσεις προτίμησης καπνικών ειδών στη μαθητική κοινότητα, ενώ η πρόσβαση σε αυτά είναι εύκολη τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. 
  • Ο βαθμός επίγνωσης της μαθητικής κοινότητας για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνού είναι σχεδόν καθολικός αλλά μόνο στα μισά σχολεία έχουν γίνει σχετικές δράσεις αγωγής υγείας για μια ζωή «χωρίς τσιγάρο».
  • Πάνω από τους μισούς μαθητές που είναι συστηματικοί καπνιστές διαφωνούν με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους ή ανοικτούς δημόσιους χώρους ειδικού ενδιαφέροντος. 
  • Οι 9 στους 10 όμως συμφωνούν ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα κάθε παιδιού, εφήβου και ενήλικα να μεγαλώνει και να ζει σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα, χωρίς το δηλητηριώδη καπνό του τσιγάρου ή άλλων προϊόντων καπνού.
  • Το οικογενειακό, φιλικό και σχολικό περιβάλλον είναι οι βασικότεροι παράγοντες που επιδρούν στη συμπεριφορά των μαθητών όσον αφορά στο κάπνισμα.
Εδώ παραθέτω βίντεο για τις συνέπειες απο το κάπνισμα που πρόχειρα αναζήτησα στο διαδίκτυο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης