Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ενσυναίσθηση, μια ανώτερη ανθρώπινη έκφαση.

Ενσυναίσθηση, μια ιδιαίτερη ψυχολογική δεξιότητα, κατάκτηση θα έλεγα που χαρακτηρίζει σπουδαίους και καλλιεργημένους ανθρώπους, ανθρώπους που καταφέρνουν, μέσα από καλλιέργεια και δουλειά, συνήθως πνευματική,  να βγουν έξω από τα ασφυκτικά δεσμά του Εγώ και να συναισθανθούν τον άλλο, να συμπάσχουν στα δύσκολα ή να χαίρονται στα αλήθεια στις χαρές του άλλου.  
Ένα πολύ καλό animation που δείχνει αυτή την ιδιαίτερα ποιοτική κατάκτηση του ανθρώπου σε αντιπαράθεση με μια άλλη σημαντική κατάκτηση, τη συμπάθεια που δεν μπορεί να φτάσει σε τίποτε όμως με την ενσυναίσθηση.

Και επειδή έρχονται μέρες γιορτινές και η φιλανθρωπία είναι μέσα στις καθημερινές δράσεις αρκετών, τι είναι στα αλήθεια η φιλανθρωπία, ενσυναίσθηση ή συμπάθεια;
Σίγουρα το δεύτερο, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές!

Κάποιοι "κακοί", λένε ότι η φιλανθρωπία είναι το άλλοθι των βολεμένων που εξαγοράζουν τη συνείδησή τους κάνοντας φιλάνθρωπες  αγαθοεργίες.
Θα μου πεις, άλλοι δεν κάνουν τίποτε, σε πείραξαν οι πράξεις βοήθειας στους αδυνάτους;
Ναι, σωστό!
Όμως οι αδύνατοι, οι παραγκονισμένοι και περιθωριοποιημένοι της ζωής θα είναι και αύριο στην ίδια θέση και η αγαθορεργία μας, μπορεί να τους ανακουφίσει στιγμιαία, δεν αλλάζει όμως την κατάστασή τους ουσιαστικά.
Σκέψεις που προκύπτουν αυτόματα  με αφορμή αυτό το βίντεο για τη συμπάθεια και την ενσυναίσθηση.
Τελικά, όπως το σκέφοτμαι, αν δεν μπορούμε να φτάσουμε το στάδιο της ενσυναίσθησης ας δείξουμε τουλάχιστον, έστω, λίγη, τόση δα συμπάθεια για τους άλλους.
Άλλωστε οι περισσότεροι από μας ούτε αυτό το κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης