Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Οι ανακαλύψεις της Ροζέτας

Όλοι γνωρίζουμε για τον δορυφόρο Ροζέτα που είναι σε τροχεία γύρω από έναν κομήτη! Λοιπόν οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα: Ή ειδικά ο κομήτης αυτός είναι πολύ παράξενος ή γενικότερα θα πρέπει να αναθεωρηθούν πολλές από τις έως τώρα θεωρίες για τους κομήτες.
Η Ροζέτα συνεχίζει το δεκαετές ταξίδι γύρω από τον κομήτη και μάλιστα έχει στείλει ένα όχημα που έχει καθίσει ήδη με επιτυχία στον κομήτη. Οι επιστήμονες νομίζουν πως οι κομήτες είναι παγωμένα απομεινάρια που δημιουργήθηκαν από τη γέννηση του ηλιακού συστήματος πριν 4δισ. χρόνια.
Αυτά που ανακάλυψε η Ροζέτα είναι τα εξής:

1. Ο κακοτράχαλος κομήτης με σχήμα πάπιας είναι καλυμμένος με -απρόσμενα απλά- οργανικά μόρια. Αυτό αλλάζει την θεωρία που υπήρχε, ότι οι κομήτες αποτελούνταν από κύτταρα του νερού, αλλά αυτός ο κομήτης έχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα παρά υδρατμούς.
2. Ο κομήτης αποτελείται από ισομεγέθεις σβώλους, οι οποίοι αποτελούνται από τους δομικούς λίθους του ηλιακού μας συστήματος.
3. Ο πυρήνας του κομήτη είναι αφράτος και πορώδης. Πιστεύεται ότι μάλλον δυο κομήτες συνενώθηκαν.
4. Οι ισχυρές ριπές του ανέμου, που φυσάνε με μεγάλη ταχύτητα δημιουργούν αμμόλοφους σωματιδίων σκόνης.

5.  Το βόρειο ημισφαίριο είναι πιο ζεστό από το νότιο, μια ένδειξη για εποχικές αλλαγές.
6. Είναι από τα πιο σκοτεινά σώματα του ηλιακού συστήματος, καθώς αντανακλά τα 6% της ηλιακής ακτινοβολίας.
7. Ο κομήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή κάθε 12,4 ώρες και η μάζα του φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια τόνους. Η βαρύτητά του είναι τόσο μικρή, που αν ένας άνθρωπος στεκόταν πάνω στον κομήτη, θα αναπηδούσε ψηλά στο διάστημα.
Η κοντινότερη προσέγγιση της Ροζέτας στον κομήτη θα γίνει στις 13 Αυγούστου, σε απόσταση περίπου 186 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Έως τότε μπορεί να έχει «ξυπνήσει» και το «Φίλαι», αν δεχτούν περισσότερη ηλιακή ενέργεια οι συλλέκτες για τις εξαντλημένες μπαταρίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης