Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Αναφορά στον Γκρέκο….Νίκο Καζαντζάκη


              Σήμερα, θα ήθελα να σας μιλήσω, για ένα μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, που ονομάζεται Νίκος Καζαντζάκης. Σίγουρα όλοι ξέρουμε τον υπέροχο Έλληνα «Ζορμπά» που μας έκανε υπερήφανους σε όλο τον κόσμο ή την Αναφορά στον Γκρέκο (και όχι στον Ελ Γκρέκο –μαμά για σένα το λέω…). Ο   Καζαντζάκης όμως έγραψε  και  δύο καταπληκτικά, ιστορικά μυθιστορήματα για παιδιά ,  που αναφέρονται σε δύο μεγάλους θρυλικούς ήρωες που έζησαν σε διαφορετικές εποχές: τον Θησέα και για τον Μέγα Αλέξανδρο.
                             Στο πρώτο βιβλίο, που  ονομάζεται, <<Στα παλάτια της Κνωσού>>  πρωταγωνιστεί ο Θησέας. Η ιστορία μας, αρχίζει, στην Κρήτη όπου ο Θησέας, έχει πάει κρυφά, για να πληροφορηθεί, για τον Μινώταυρο. Όμως αναγκάζεται να γυρίσει πίσω στην Αθήνα με κίνδυνο της ζωής του.  Έπειτα διαδραματίζεται η γνωστή σε όλους ιστορία του Θησέα, ο θάνατος του Αιγέα όμως παράλληλα διαδραματίζεται και η ιστορία του Ίκαρου και του Δαίδαλου. Όταν γίνεται βασιλιάς της Αθήνας, καταφέρνει, να επιτεθεί στην Κρήτη και να μπει στο παλάτι ως νικητής…
                          
Στο δεύτερο βιβλίο που ονομάζεται <<Μέγας Αλέξανδρος>>, παρακολουθούμε την ιστορία του  Μέγα Αλέξανδρου, από τα παιδικά του χρόνια, μέχρι και τον θάνατό του. Αρχίζει με την αυστηρή στρατιωτική εκπαίδευση που είχε λάβει στην Ήπειρο και τις βασικές αρχές που είχε. Έπειτα γνωρίζουμε την σχέση του με τον Αριστοτέλη αλλά και με τον Στέφανο, ενός  μικρού παιδιού, που καθώς μεγαλώνει λαμβάνει μέρος στην εκστρατεία στην Ασία και γνωρίζει πολύ υψηλά αξιώματα. Μέσα από την ιστορία του, μαθαίνουμε όλη την ιστορία του Αλέξανδρου!
                         

                   Τα δύο βιβλία αποτελούν ένα εκπληκτικό συνδυασμό ιστορίας, μυθοπλασίας, αλλά και όμορφων σκέψεων. Έχει, ένα εκπληκτικό τρόπο, να γράφει, σαν να σου ανοίγει, ένα μαγικό κόσμο!  Μην ξαφνιαστείτε όμως,  που θα βρείτε τα βιβλία στο πολυτονικό σύστημα, δοκιμάστε το, καταλαβαίνεται εύκολα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης