Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι (preview)


Τι κάνει ένα ματς ντέρμπι; Οι παίκτες; οι προπονητές των δύο ομάδων; το όνομα και η ιστορία των συλλόγων; η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο "δωδέκατος παίκτης"; Αν όλα αυτά ισχύουν, αυτό το παιχνίδι πρέπει να θεωρείται ένα από τα καλύτερα του πλανήτη, ένα αγγλικό "ελ κλάσικο". Το Stanford Bridge φοράει τα καλά του, γιατί σήμερα στις 19:30 ξεκινάει το Τσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι.

Η κατάσταση στη βαθμολογία του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο είναι τέτοια, που το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες των δύο ομάδων για κατάκτηση του τίτλου.Η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο βρίσκεται στην πρώτη θέση της premier με 52 βαθμούς, έναντι 47 της δεύτερης Σίτι. Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι σε περίπτωση νίκης της Τσέλσι, η υπόθεση τίτλος θα… γείρει πολύ προς το Λονδίνο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν κερδίσει η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι, θα μειώσει τη διαφορά στους δύο βαθμούς και θα περιμένει «στραβοπάτημα» της αντιπάλου του σε κάποιο από τα επόμενα παιχνίδια μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.


Η ψυχολογία των δύο ομάδων δεν είναι και η καλύτερη, καθώς αμφότερες αποκλείστηκαν από την συνέχεια του Κυπέλλου Αγγλίας, με ήττες εντός έδρας από ομάδες Β' και Γ' κατηγορίας (Στάτφορντ και Μιντλεσμπρο αντίστοιχα). Επίσης, η ομάδα του Special One προέρχεται από την σκληρή μάχη με την Λίβερπουλ για μια θέση στον τελικό του League Cup. Παρ' όλο που η Τσέλσι πέτυχε τον σκοπό της και απέκλεισε τους Reds στην παράταση, δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς την κόπωση αλλά και τις απουσίες των Σεσκ Φάμπρεγας και Ντιέγκο Κόστα! Ο μεν Ισπανός χαφ αποκόμισε πρόβλημα τραυματισμού έπειτα από σύγκρουση με τον Τζον Τέρι και δεν κατάφερε να το ξεπεράσει, ενώ ο συμπατριώτης του επιθετικός «πληρώνει» τη γενικότερη συμπεριφορά του, μαθαίνοντας το μεσημέρι της Παρασκευής ότι του επιβλήθηκε τιμωρία τριών αγωνιστικών από την FA για τους "τσαμπουκάδες" του στους Τζέραρντ και Σκρτέλ. Αμφίβολοι είναι οι Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς και Φιλίπε Λουίς. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Μπλε πηγαίνουν με σημαντικές απουσίες στο ντέρμπι με την Σίτι αφού δεν θα έχουν μαζί της τον πρώτο τους σκόρερ καθώς και τον πρώτο στις ασίστ. Όσο για τους Πολίτες, θα έχουν μαζί τους τον πρώτο σκόρερ τους Σέρχιο Αγκουέρο αλλά θα στερηθούν των Τουρέ (σημαντική απουσία) και Μπονί αφού ακόμα βρίσκονται με την εθνική ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού στα προημιτελικά του Κόπα Άφρικα.

  
Αλλά σημαντικά στοιχεία του αγώνα είναι η επιστροφή του Φρανκ Λάμπαρντ στο "σπίτι"του σαν...εχθρός. Ο μέσος της Σίτι διετέλεσε παίκτης της Τσέλσι επί 13 χρόνια ενώ λατρεύεται σαν Θεός στο Λονδίνο. Η καρδιά του έχει ακόμα... σκούρο μπλε χρώμα και το έδειξε και όταν σκόραρε εις βάρος της πρώην ομάδας του στο ματς του πρώτου γύρου στο «Etihad», δίχως να πανηγυρίσει και όντας σχεδόν... δακρυσμένος που πλήγωσε τον αγαπημένο του σύλλογο. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο πιθανός αντικαταστάτης του Ντιέγκο Κόστα και ζωντανή ιστορία της Τσέλσι Ντιντιέ Ντρογκμπά δεν το...έχει και πολύ κόντρα στους Citizens.Σε 14 παιχνίδια, έχει σκοράρει μόλις πέντε φορές και μάλιστα, η τελευταία φορά που βρήκε δίχτυα απέναντι στον σύλλογο του Μάντσεστερ ήταν τον Οκτώβριο του 2007, όταν είχε βρει δύο φορές το δρόμο για τα δίχτυα και είχε μια ασίστ στο εντυπωσιακό 6-0 της Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

  

Προϊστορία
Παρ' όλο που δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη των παιχνιδιών, η προϊστορία είναι σημαντική γιατί δημιουργεί συζητήσεις και βάζει τον κόσμο στο παιχνίδι να κάνει προγνωστικά.Η προϊστορία των δύο αντιπάλων στο γήπεδο της Τσέλσι δείχνει ότι σε 68 παιχνίδια, οι «Μπλε» έχουν 35 νίκες και οι «Πολίτες» 13, με τα γκολ να είναι 122-77 υπέρ των γηπεδούχων. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε έναν πίνακα με μερικά σημαντικά στατιστικά που ίσως σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την τωρινή κατάσταση στο Αγγλικό Πρωτάθλημα, την κατάσταση πριν το μεγάλο ματς.
Παρακάτω παραθέτω τις πιθανές ενδεκάδες των δύο ομάδων:

Τσέλσι (4-2-3-1): Κουρτουά – Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Τέρι, Αθπιλικουέτα – Ραμίρες, Μάτιτς – Γουίλιαν, Όσκαρ, Αζάρ – Ντρογκμπά

Μάντσεστερ Σίτι (4-4-1-1): Χαρτ – Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Κομπανί, Κλισί – Μίλνερ, Φερνάντο, Φερναντίνιο – Νασρί – Σίλβα – Αγουέρο

Όπως και να έχει, όποιες και αν είναι οι απουσίες των δύο ομάδων, σίγουρα θα παρακολουθήσουμε να εντυπωσιακό και άκρος ποδοσφαιρικό παιχνίδι σήμερα στις 19:30. Καλή διασκέδαση σε όσους το απολαύσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης