Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο διακόπτης της δίψας

Ξέρατε ότι υπάρχει ένα εγκεφαλικό κύκλωμα που λειτουργεί ως διακόπτης της δίψας; Ε λοιπόν οι επιστήμονες της ΗΠΑ το ανακάλυψαν! Σύμφωνα με πειράματα  σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι ένα μέρος του κυκλώματος προκαλεί το αίσθημα της δίψας και μάλιστα μπορούν να το προκαλέσουν και τεχνικά. Βέβαια μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή να σταματήσει η δίψα.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, με επικεφαλής τον δρ. Γιούκι Όκα, ανέφεραν ότι το κύκλωμα ρύθμισης της δίψας βρίσκεται σε μια περιοχή στον υποθάλαμο του εγκεφάλου (Subfornical Orcal-SFO), που ήταν ήδη γνωστό ότι εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα στα ζώα με αφυδάτωση.
Αυτό βρίσκεται έξω από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Πειράματα δείχνουν πως μπορούμε να πνίξουμε τη δίψα, αν ενεργοποιήσουμε επιλεκτικά με τη βοήθεια λέιζερ τα κατάλληλα κύτταρα στη συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή. Πρόκειται για τη  λεγόμενη οπτογενετική μέθοδο, στην οποία μόρια του φωτός μπορούν να δώσουν εντολές στα κύτταρα του εγκεφάλου. Στην ουσία είναι ένα είδος ελέγχου του νου (mind control).
Λοιπόν ένα ακόμα βήμα της επιστήμης για τον άνθρωπο μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη δίψα μας μόνο με μια ακτίνα λέιζερ! Τέλειο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης