Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Οι κινηματογραφικοί Χριστοί της ανθρωπότητας!

Ο λόγος γίνεται για τους 7 πρωταγωνιστές-Χριστούς στις διάφορες ταινίες για τη ζωή Του και τα Πάθη Του:

1. Jesus Christ Superstar - 1973
Η κινηματογραφική εκδοχή ενός από τα διασημότερα μιούζικαλ όλων των εποχών από τον Andrew Lloyd Webber παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του Χριστού σε αναχρονιστική σειρά με τραγούδι και χορό! Ο Χριστός είναι ο Ted Neeley, ο οποίος ζει ακόμα αν και σε βαθιά γεράματα








2. Τα πάθη του Χριστού - 2004
Ο Mel Gibson είναι αυτός που σκηνοθετεί τις τελευταίες 12  ώρες της ζωής του Χριστού, τα πάθη του δηλαδή στο δρόμο για τη σταύρωση.Το ρόλο του Χριστού έχει o Jim Caviezel ο οποίος ήταν 33 χρονών όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα.  Η διαφορετική προσέγγιση του σκηνοθέτη φάνηκε και στο μακιγιάζ του γαλανομάτη Caviezel, το οποίο τον έκανε σχεδόν αγνώριστο, με φακούς επαφής να σκουραίνουν τα μάτια του. Όπως υποστήριξε ο Gibson: ''Ήταν ο Εβραίος θεάνθρωπος. Κανένας Εβραίος δεν έχει μπλε μάτια και ξανθά μούσια''  Touche. O 46χρονος Jim, ζει με 3 παιδιά πια και πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά Person of Interest η οποία μετράει ήδη 5 σεζόν.



3.  Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ – 1977
Αν και  γυρίστηκε ως μίνι σειρά αποτελούμενη από δύο τρίωρα επεισόδια, είναι ίσως η πιο διάσημη και πιστή στα Ευαγγέλια μεταφορά της ζωής του Ιησού κι  έχει μια θέση στη λίστα μας ακριβώς γι’ αυτό. Σκηνοθετημένη από τον Franco Jeffirelli, αυτή η υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της εποχής της άφησε ιστορία και τελικά παίχτηκε και στον κινηματογράφο. Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες αναφέρεται ως η σειρά η οποία παίζεται κατά μέσο όρο σε 80 τηλεοπτικούς σταθμούς ταυτόχρονα, κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα. Στην Ελλάδα καμιά φορά παίζεται κι από δυο κανάλια ταυτόχρονα!
Στο ρόλο του Χριστού είναι ο Robert Powell, το πρόσωπο του οποίου εντυπώθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο συνειδητό όλων των γενεών από το 1977, όταν παίχτηκε η σειρά κι έπειτα, ως η πιο κοντινή στην πραγματική όψη του Χριστού. Το ότι ήταν πανέμορφος με έναν όχι και τόσο γήινο τρόπο, μάλλον βοήθησε.


4.  Ο Τελευταίος Πειρασμός -1988
Αίρεση! Βλασφημία! Πανικός! Ο Χριστός ήταν εκτός από Θεός και άνθρωπος κι αυτό το ανθρώπινο κομμάτι με τους πειρασμούς που θέλησε να αποτυπώσει στο αιρετικό του έργο ο Νίκος Καζαντζάκης. Ο κακός χαμός έγινε το 1988 όταν το πασίγνωστο αυτό έργο έγινε ταινία από τον Martin Scorcese. Ο πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Willem Dafoe, αποτελεί μάλλον τον μοναδικό που έκανε αξιολογη καριέρα στον κινηματογράφο παραμένοντας στις επάλξεις έως και σήμερα. Θα σας είναι γνωστός ως "Green Goblin", στη πασίγνωστη ταινία "Spiderman 1". Συμπέρασμα: Εκτός από τον Χριστό έχει παίξει και τον Διάβολο.


5. Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο – 1964
Ο έτερος ''αιρετικός'' Pier Paolo Pasolini, παρουσίασε τον Ιησού ως έναν κατά γράμμα Μαρξιστή κι έτσι χρησιμοποίησε το μισό Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο σε αυτή την μεταφορά. Ο Χριστός είναι o Ιταλο-Ισπανός Enrique Irazoqui. Είναι σε ηλικία 71 ετών.









6. Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου – 1965
Η επική υπερπαραγωγή του  George Stevens και της Metro Goldwyn Mayer δεν αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της δεκαετίας του ’60, απέσπασε όμως 6 υποψηφιότητες για ‘Οσκαρ και είναι από τις πλέον καλογυρισμένες και όμορφες μεταφορές της ζωής του Ιησού καλύπτοντας την ιστορία από τη γέννηση του έως τη σταύρωση. Εδώ ο Χριστός o Max Von Sydow. O Γερμανός ηθοποιός ζει και εργάζεται ακόμα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση  παρά τα 85 του χρόνια, έχοντας πλούσια καριέρα πίσω του. Από τις γνωστότερες ερμηνείες του ο εικονικός εξορκιστής της ομώνυμης ταινίας που άφησε εποχή.


7.  O Υιός του Θεού – 2014
Η πιο πρόσφατη ταινία με θέμα τον Ιησού, γυρίστηκε μόλις πέρυσι με πρωταγωνιστή τον όμορφο και άγνωστο έως τότε 33χρονο Πορτογάλο, Diogo Morgado. Η ταινία είχε μια σχετική επιτυχία στην Αμερική, ενώ στη χώρα μας κυκλοφόρησε απευθείας σε dvd. Το αγόρι αυτό έχει γίνει σούπερ σταρ στη Πορτογαλία, τώρα πια κάνει καριέρα στο Hollywood, πρωταγωνιστώντας στη νέα τηλεοπτική σειρά The Mesengers.







Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα, είναι ασφαλές να πούμε ότι  η λεγόμενη  κατάρα των ηθοποιών που έχουν υποδυθεί τον Χριστό, περιορίζεται σε μικροατυχηματάκια και μερικά σπασμένα χέρια και πόδια. Βοήθειά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης