Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Σικελίας περιήγησις!

Το φετινό Πάσχα το πέρασα στη Σικελία, αυτή τη μάλλον υποβαθμισμένη αλλά πανέμορφη περιφέρεια της Νότιας Ιταλίας. Μια μικρή γεύση από το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου μπορείτε να πάρετε από τις εικόνες που ακολουθούν.  Αυτή τη φορά δεν θα ζητήσω να απαντήσετε στο ερώτημα «Πού είμαι;», αλλά να καταγράψετε εντυπώσεις, σκέψεις και ενδεχομένως επιπρόσθετες πληροφορίες από την εικονική περιήγηση στο ιταλικό νησί.





1. Ο καθεδρικός ναός της Κατάνης, αφιερωμένος στην προστάτιδα αγία της πόλης, αγία Αγκάθα.


2. Castello Ursino, από τα σπάνια μεσαιωνικά κτίσματα της Κατάνης, του 13ου αι., φιλοξενούσε έκθεση Picasso.


3. Το ρωμαϊκό θέατρο της Κατάνης, χωρητικότητας 7.000 ατόμων.


4. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο  στις Συρακούσες. Πολλά έργα του Αισχύλου πρωτοπαρουσιάστηκαν εδώ. Κάθε ζυγή χρονιά φιλοξενεί καλοκαιρινό φεστιβάλ αρχαίου κλασικού θεάτρου.


5. Στα Λατομεία, όπου  οι Συρακούσιοι και οι σύμμαχοί τους φυλάκισαν τους αιχμάλωτους Αθηναίους για οκτώ μήνες (Θουκυδίδης, VII 86-7). Το συγκεκριμένο ονομάζεται Αφτί του Διονύσου, γιατί, σύμφωνα με τον θρύλο, χάρη στην εξαιρετική ακουστική της σπηλιάς, εδώ άκουγε ο τύραννος Διονύσιος τους ψιθύρους των πιο επικίνδυνων κρατουμένων και έτσι λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα.


6. Εκκλησία (!) στις Συρακούσες.


7. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο στην Ταορμίνα, χωρητικότητας 5.000 θεατών. Χτίστηκε στην ελληνιστική εποχή, ενώ οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως αρένα για μονομαχίες.


8. Η Ταορμίνα αποτελεί το πιο διάσημο τουριστικό θέρετρο της Σικελίας. Πίσω μου ο ναός του 

San Giuseppe.


9. Η Κοιλάδα των Ναών, στον Ακράγαντα. Ο ναός της  Ήρας (5ος αι. π.Χ.). 


10. Ο ναός της Ομόνοιας  (5ος αι. π.Χ.). Με τους 34 κίονές του αποτελεί σήμερα έναν από τους καλύτερα διατηρημένους δωρικούς ναούς παγκοσμίως.


11. Ο καθεδρικός ναός του Παλέρμο, αφιερωμένος στην Παναγία της Ανάληψης, χτίστηκε το 1179-85. Ο τρούλος προστέθηκε τον 18ο αι.


12. Η Φοντάνα Πρετόρια, γνωστή και ως «κρήνη της ντροπής», λόγω των γυμνών αγαλμάτων της, στο Παλέρμο.


13. Η Καπέλα Παλατίνα, το παρεκκλήσιο που ιδρύθηκε το 1132 από τον Νορμανδό βασιλιά Ρογήρο Β΄, διαθέτει εκπληκτικά ψηφιδωτά και βρίσκεται στο Ανάκτορο των Νορμανδών, στο Παλέρμο. Διακρίνεται 

το κεντρικό κλίτος με τον Χριστό να ευλογεί τους πιστούς.


14. Παρεκκλήσιο από τον καθεδρικό ναό του Μονρεάλε, με τα θαυμάσια χρυσά ψηφιδωτά του 12ου-13ου αι., που αναπαριστούν επεισόδια από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.


15. Ο μαγευτικός δωρικός ναός του 5ου αι. π.Χ. στην  αρχαία Έγεστα.


16. Το καλοδιατηρημένο θέατρο του 3ου αι. π.Χ. της Έγεστας, με διάμετρο 63 μ. σκαμμένο στην κορυφή του όρους Μπάρμπαρο. Κάθε δεύτερο καλοκαίρι δίνονται  παραστάσεις αρχαιοελληνικών θεατρικών έργων.


17. Στον αρχαιολογικό χώρο του Σελινούντα. Οι ανασκαφές, που συνεχίζονται ακόμη, έφεραν στο φως οκτώ ναούς με τεράστιους δωρικούς κίονες. Στο βάθος διακρίνεται ο ναός Ε.


18. Ο ναός Ε (490-80 π.Χ.) ήταν πιθανόν αφιερωμένος στην Ήρα και θεωρείται από τα ωραιότερα δείγματα δωρικής αρχιτεκτονικής στη Σικελία.


19. Ο Ευαγγελισμός, το αριστούργημα του Αντονέλο ντα Μεσίνα (15ος αι.) από την Πινακοθήκη του Παλάτσο Αμπατέλις στο Παλέρμο.


20. Η μεσαιωνική πρόσοψη του καθεδρικού ναού της Τσεφαλού, από τα σημαντικότερα νορμανδικά μνημεία της Σικελίας, με θαυμάσια ψηφιδωτά στο εσωτερικό.


21. Από το εσωτερικό του παραπάνω ναού με την εικόνα του Παντοκράτορα Χριστού.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης