Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Γιατί τα τυριά έχουν τρύπες;

Mετά από έναν αιώνα ερευνών και μελετών, λύθηκε το μυστήριο που απασχολούσε τους Ελβετούς επιστήμονες: γιατί τα ελβετικά τυριά, όπως το έμενταλ, έχουν τρύπες. Το... σκοτεινό μυστικό των τυριών αποκαλύφθηκε χάρη στις μελέτες που διενήργησαν οι ερευνητές του Agroscope σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Empa. Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων και εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται "κενά" στο τυρί. Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη αυτή αφού παρατήρησαν ότι οι τρύπες "εξαφανίζονταν" όταν το άρμεγμα των αγελάδων γινόταν με σύγχρονες μεθόδους. "Αυτό οφείλεται στην εξαφάνιση του παραδοσιακού κάδου" που τοποθετούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από τους μαστούς της αγελάδας, εξήγησαν. Με τις πιο σύγχρονες και υγιεινές μεθόδους αρμέγματος, χάνονται και οι τρύπες, είπε ένας εκπρόσωπος του Agroscope. Χάρη στην έρευνα αυτή, οι τυροκόμοι θα μπορούν πλέον να ελέγχουν με ακρίβεια τον αριθμό των... τρυπών στο τυρί, εισάγοντας στο γάλα συγκεκριμένη δόση μικροσωματιδίων αχύρου.

Πηγή: Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης