Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η 80η ΔΕΘ, οι Μαγεμένες και το Mysticon


Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ομολογουμένως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής , πολιτιστικής , κοινωνικής ζωής της Ελλάδας με διεθνή ακτινοβολία. Κατά την διάρκεια της η πόλη μας παίρνει -για μοναδική φορά μέσα στο έτος- τα σκήπτρα από την Αθήνα και δικαιώνει τον τίτλο της "συμπρωτεύουσας".



Η πιο ιστορική εμπορική εκθεσιακή εκδήλωση εν Ελλάδι πέρασε από χίλια κύματα για να φτάσει στην σημερινή λαμπερή μορφή της. Ξεκίνησε το 1926 σε μια κομβική για την πόλη περίοδο, έπειτα από πολέμους, κακουχίες και ανταλλαγές πληθυσμών και στεγάστηκε στο Πεδίο του Άρεως (σημερινό πάρκο Ανθοκομικής, απέναντι από την ΕΡΤ3). Μια τέτοια εμποροπανήγυρη φυσικά δεν θα
μπορούσε να αποτύχει εισπρακτικά. 100.000 επισκέπτες είχε η 1η ΔΕΘ, οι οποίοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή στην Θεσσαλονίκη.

Τα επόμενα χρόνια, η ΔΕΘ παίρνει τη θέση της ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς των Βαλκανιών. Το 1927 την επισκέπτεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1931 οι επισκέπτες μένουν άφωνοι από το εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής Λούνα Παρκ. Όπως ήταν λογικό, η Έκθεση επλήγη από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα οι Γερμανοί κατακτητές ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις της πριν την αναχώρηση τους το 1945. Ακολουθεί το χάος του Εμφυλίου, ενώ η διοργάνωση επαναλειτουργεί το 1951 στις νέες, σημερινές εγκαταστάσεις στη θέση του βυζαντινού ανατολικού νεκροταφείου. Μια νέα περίοδος για την ΔΕΘ ξεκινά!



Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, παρουσιάζονται στην ΔΕΘ σπουδαίες καινοτομίες του 20ου αιώνα, όπως το πρώτο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης το 1954, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τον πρώτο καφέ φραπέ το 1957, πατέντα ενός Σαλλονικιού, του Δημήτρη Βακόνδιου. Έκτοτε, το ρόφημα αυτό αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Νύφης του Θερμαϊκού.

Το 1960 αποτελεί χρονιά-ορόσημο στην ιστορία της ΔΕΘ καθώς θεμελιώνεται το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο στη χώρα εκείνη την εποχή, ενώ ξεκινάει εντός του χώρου της έκθεσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εκείνες τις μέρες στην Έκθεση μπορούσε κανείς να συναντήσει «ιερά τέρατα» της ελληνικής τέχνης, όπως ο Στρατής Μυριβήλης, η Κατίνα Παξινού, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Χορν και η Αλική Βουγιουκλάκη.


Το 1965 διοργανώνεται για πρώτη φορά το Ράλλυ ΔΕΘ, στο οποίο νικητής είναι ένα Mini Cooper S, ενώ το 1970 εγκαινιάζεται το σημαντικότερο κτίριο της έκθεσης, ο Πύργος του ΟΤΕ, σύμβολο της Θεσσαλονίκης ύψους 76 μέτρων, κοινώς το ψηλότερο κτίριο στην πόλη μας. Το 1974, η έκθεση στιγματίζεται από την εισβολή στην Κύπρο, μάλιστα το περίπτερο της Κύπρου αποτελεί χώρο προσκυνήματος για τους επισκέπτες. Το 1997 η Θεσσαλονίκη είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η νεοϊδρυθείσα Helexpo-ΔΕΘ, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, οργανώνουν την έκθεση των "Θησαυρών του Αγίου Όρους". Αισίως λοιπόν φτάνουμε στην 80η ΔΕΘ, η οποία μπορεί να καταταγεί ως μία από τις σπουδαιότερες του θεσμού.






Events της 80ης Έκθεσης


1) E-Gaming: Το μεγαλύτερο gaming event στα Βαλκάνια θα κρατήσει το ενδιαφέρον της νεολαίας ακμαίο. Νέα και παλιά παιχνίδια παρουσιάζονται, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμαστούν σε αυτά και αν πιστεύουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν, να διαγωνιστούν εναντίον άλλων παικτών στα τουρνουά που διοργανώνονται καθημερινά.




2) Έκθεση Βιβλίου: Για μας τους βιβλιοφάγους, αυτό το περίπτερο είναι ο...παράδεισος! Χιλιάδες βιβλία που διαχωρίζονται σε κατηγορίες, από επιστημονικά βιβλία σε μυθιστορήματα. Μοναδικό πρόβλημα: λόγω του όγκου της έκθεσης θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να βρεις το βιβλίο της επιλογής σου, οπότε μάλλον είναι αναγκαίο να ρωτήσεις τους υπαλλήλους.




3) Συναυλίες: Φέτος είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής καταφτάνουν στην έκθεση. Είτε σου αρέσουν, είτε όχι, η συναυλιακή ατμόσφαιρα είναι απλά φανταστική!




4) ΘΕΣγάλα: ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός γάλακτος έκανε...θραύση με τα δεκάδες καταστήματα σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος έρχεται και στη ΔΕΘ. Δοκιμάστε το καταπληκτικό κακάο που διανέμεται δωρεάν στα διάφορα παραρτήματα, δεν θα χάσετε!






5) Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου: Ένα από τα πιο πρωτότυπα μουσεία της Ελλάδας έρχεται στην ΔΕΘ και παρουσιάσει στο κοινό δώδεκα αυτοκίνητα θρύλους του Ράλι Ακρόπολις, από εκείνα που ξυπνούν μνήμες διακρίσεων στον εθνικό μας αγώνα, από την εποχή που αυτός περνούσε και από την Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η Jaguar XK120, η οποία έφτανε τα 205 χμ/ώρα και κατασκευάστηκε το 1953, όταν και κέρδισε το πρώτο Τουρνουά Ακρόπολις. Επίσης φανταστικό ήταν ένα μοντέλο της σειράς Dodge Brothers του 1926 με...ξύλινες ζάντες! (Στην εικόνα σε πρώτο πλάνο η Jaguar XK120)

To Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στη ΔΕΘ


Ωστόσο δύο είναι οι εκδηλώσεις που κάνουν την φετινή έκθεση ιδιαίτερα ελκυστική: το Mysticon και οι Μαγεμένες.


To Mysticon ή Φεστιβάλ Μυστηρίου πρόκειται για ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού, εφ όσον αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της πόλης μας, αυτήν που συνδέεται με θρύλους, μαρτυρίες, ιστορικά γεγονότα και δοξασίες, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προκαλούν την επιθυμία της βιωματικής γνωριμίας μαζί της. Η Θεσσαλονίκη, με τη μεγάλη ιστορία και τα πολλά πρόσωπα βασισμένη στο ιδιαίτερο πολυπολιτισμικό παρελθόν της,είναι το ιδανικό σκηνικό για σενάρια απόδρασης, αστυνομικές ιστορίες και περιπέτειες του μυαλού, κυνήγι θησαυρών, ξεναγήσεις όπου το φανταστικό συναντά την ιστορία, αφηγήσεις σε μνημεία, σημεία και δρόμους που κρύβουν σκοτεινές πλευρές , προσφέροντας έτσι, μια ταξιδιωτική εμπειρία έξω από τα καθιερωμένα σε πολυπληθείς ομάδες τουριστών, που επιζητούν αυτό το είδος.


Μερικά από τα σημαντικότερα παιχνίδια απόδρασης της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στο περίπτερο 8 για το τριήμερο 11/12/13 Σεπτεμβρίου, όπως τα MindTrap, Braingame και Locked, ενώ διοργανώνονται και περίπατοι σε σημεία της Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με αστικούς θρύλους, συνωμοσίες, εξεγέρσεις και δολοφονίες. Μπρρρ...




Las Incantadas: Κατ' εμέ το πιο συγκινητικό και σημαντικό σημείο της φετινής ΔΕΘ είναι η έκθεση των εκμαγείων -έστω- των Μαγεμένων ή πιο σωστά Στοά των Ειδώλων.Το μνημείο αυτό, Las Incantadas στα ισπανοεβραϊκά, ανήκε πιθανότατα σε ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Χρονολογείται στο τέλος του 2ου ή στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και τοποθετείται κάπου ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και στον Άγ. Νικόλαο, στον άξονα της σημερινής οδού Αριστοτέλους. Τον 17ο και 18ο αι. το μνημείο, γνωστό από περιηγητές και ζωγράφους της εποχής αυτής, ήταν εντυπωσιακό αξιοθέατο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Την πρόσοψή του, ύψους περί τα 13 μ., αποτελούσε διώροφη κιονοστοιχία, με κορινθιακούς κίονες στο κατώτερο επίπεδο και πεσσούς στο ανώτερο. Οι τέσσερις πεσσοί, κοσμούνταν στις δύο κύριες όψεις τους με οκτώ ανάγλυφες μυθολογικές μορφές. Στην εσωτερική πλευρά εικονίζονταν μια Μαινάδα, ο Διόνυσος, η Αριάδνη και η Λήδα με τον κύκνο-Δία, ενώ στην εξωτερική, η Νίκη, η Αύρα, ένας Διόσκουρος και η αρπαγή του Γανυμήδη.Ως τον 19ο αι. το μνημείο σωζόταν στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας Rogos, ενσωματωμένο στην αυλή ενός εμπόρου. Όπως αναφέρεται σε κείμενα περιηγητών, ο έμπορος αυτός αποσπούσε μικρά κομμάτια από το μνημείο και τα πουλούσε στους τουρίστες. Το 1864 ο Γάλλος παλαιογράφος Emmanuel Miller, με άδεια της οθωμανικής κυβέρνησης και παρά τη γενική αντίδραση του πληθυσμού της πόλης, αποξύλωσε το μνημείο, τεμαχίζοντάς το βίαια και μετέφερε στη Γαλλία τα γλυπτά, που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.


Η επιστροφή έστω των αντιγράφων των μαγεμένων στην πόλη που κατασκευάστηκαν έπειτα από 151 χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς παρουσιάζεται μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της πόλης μας και γίνεται προσβάσιμη για τους κατοίκους. Αποτελούν ζωντανό παράδειγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας και ο επαναπατρισμός τους είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη κατά την μεταπολίτευση.







Εν κατακλείδι, η φετινή ΔΕΘ προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες εκπλήξεις στους επισκέπτες της και καινοτομεί με τις ποικίλες εκδηλώσεις της που κρατούν αμοίωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Σας συστήνω να την επισκεφτείτε!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης