Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τα αθλητικά της εβδομάδας (No 1)

Αυτό το άρθρο είναι η αρχή μιας σειράς άρθρων που θα κρατήσει μέχρι να μας απαγορεύσουν να αθλητικογραφούμε. Ο κ. Κράντας και ο κ.Λιοτόπουλος -εμείς- αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε το κάπως παρατημένο κομμάτι των αθλητικών της εφημερίδας μας. Φέτος, ο σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα εβδομαδιαίο ρεπορτάζ αθλητικών για όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, την σούπερ λιγκ, άλλες σημαντικές διοργανώσεις, αλλά και διάφορα εξωαγωνιστικά γεγονότα, όπως τα αστεία και παράξενα της καθημερινότητας του αθλητισμού. Μερικές φορές θα προσπαθήσουμε να κάνουμε διαδραστικές δραστηριότητες, όπως κουίζ ή polls που απασχολούν το ευρύτερο κοινό.Ελπίζουμε τα άρθρα μας να γεμίζουν με σχόλια και απόψεις των μαθητών του γυμνασίου. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα κάνουμε καυστικά σχόλια και θα ήταν πολύ ωραίο να ανταποδίδατε, ώστε να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον η όλη υπόθεση. Επίσης, οι απόψεις μας θα είναι εντελώς αντίθετες (ο κ. Κοσμάς γνωστός γαύρος και ο κ. Κράντας φανατικός μπαοκτσής).
Αρκετά, όμως, με τα εισαγωγικά... ας περάσουμε στο κυρίως θέμα.


Eurobasket 2015

Το ξέρουμε ότι το θέμα eurobasket έχει αποτελέσει παρελθόν εδώ και 4 μέρες, όμως πιστεύουμε ότι αξίζει μια αναφορά στον τελικό της διοργάνωσης και στην πορεία της εθνικής μας.
Ας ξεκινήσουμε με την Ελλάδα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άρχισε τη διοργάνωση με -κακά τα ψέματα- πολλές φιλοδοξίες για ένα μετάλλιο, αλλά και υπερβολική πίεση, καθώς αυτή η ομάδα... τα διέθετε σχεδόν όλα! (εκτός από τον τραυματία, καταξιωμένο γκαρντ, μίστερ γιαννούδη, στη θέση του οποίου μπήκε αναγκαστικά ο Σπανούλης)  Ενέργεια, πάθος, δύναμη, αποφασιστικότητα, ομαδικό πνεύμα, αθλητικότητα και πολλά άλλα ήταν τα χαρακτηριστικά που διέκριναν την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη (μετριότατου μαθητή του κυρίου Πέτσα στα φιλολογικά μαθήματα). Η φάση των ομίλων εξελίχθηκε ιδανικά για την εθνική μας. Παρόμοια εξέλιξη είχε και η φάση των 16 με το βέλγιο. Στους 8 όμως, η Ελλάδα διασταυρώθηκε με την παραδοσιακή υπερδύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, την Ισπανία. Σ' αυτό το ματς τα πράγματα δεν εξείχθηκαν όπως τα περιμέναμε και μοιραία ήρθε η ήττα. Μια ήττα που μας πλήγωσε, καθώς όχι μείναμε εκτός μεταλλίων, αλλά και συνεχίστηκε η κακοδαιμονία που μας ακολουθεί εδώ και κάτι χρόνια στα παιχνίδια με τη φούρια ρόχα.
Η Ελλάδα μάζεψε τα κομμάτια της και κατάφερε να κερδίσει την λετονία με μια επληκτική ανατροπή (97-90), παίρνοντας παράλληλα την 5η θέση στο τουρνουά. Αυτό το ματς αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Βασίλη Σπανούλη με τα χρώματα της επίσημης αγαπημένης, πάλι καλά δηλαδή, για να μπορέσει ο κ. Γιαννούδης να πάρει θέση στο αρχικό σχήμα του χρόνου και να αποδώσει τα μέγιστα.



Όσον αφορά τον τελικό, τα λόγια είναι περιττά. Η Ισπανία κυριάρχησε ολοκληρωτικά, επέβαλε τον ρυθμό της και πήρε τη σπουδαία νίκη απέναντι στη Λιθουανία, κατακτώντας το Eurobaset, με τον σούπερ σταρ Πάου Γκασόλ να αναδεικνύεται MVP της διωργάνωσης για τις εκπληκτικές -βγαλμένες από NBA- αμφανίσεις του.

Σημαντικά ματς στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Εδώ, δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από κάπου εκτός από το ντροπιαστικό τετράμπαλο που έριξε η άσημη Θέλτα στο μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Μπαρτσελόνα. Αυτό το ματς σκόρπισε την πίκρα σε πολλούς φιλάθλους των μπλαουγκράνα (δεν ξέρουμε αν ζουν ακόμα οι κύριοι Καραδούκας και Ξενοκράτης).

Η ατλέτικο μαδρίτης πήρε τη νίκη απέναντι στη χετάφε, ενώ η ρεάλ νίκησε την αθλέτικ μπιλμπάο με 1-2.  
Στο γερμανικό πρωτάθλημα αξιοσημείωτη είναι η νίκη της Μπάγερν στο ντέρμπι της αγωνιστικής απέναντι στην Βόλφσμπουργκ. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο ματς ο Λεβαντόφσκι πέτυχε 5 γκολ μέσα σε μόνο 9 λεπτά!!


Αυτό το κατόρθωμα του στράικερ της Μπάγερν αποτέλεσε ένα ρεκόρ, που πολύ δύσκολα μπορεί να καταριφθεί.
Η προσεχής αντίπαλος του παοκ στο Γιουρόπα λιγκ, Ντόρτμουντ, έφερε ισοπαλία στην έδρα της χόφενχαιμ.
Στη Γαλλία η Παρί κέρδισε την Γκινγκάμπ (ναι, την ομάδα που είχε υποχρεώσει σε δύο ήττες στο γιουρόπα λιγκ τον παοκ πέρσυ)
Στο ιταλικό πρωτάθλημα η μίλαν πήρε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της στο πρωτάθλημα, αφού νίκησε με 2-3 την Ουντινέζε του Ορέστη Καρνέζη. Τέλος, η νεοφώτιστη Φροζινόνε απέσπασε ισοπαλία από τη Γιουβέντους στο Τορίνο, καθώς ισοφάρισε την μεγάλη κυρία στις καθυστερήσεις και κατάφερε να αποδράσει απο την έδρα της με ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Επειδή παρακολουθούσα το ματς (κ. Κοσμάς), τρόμαξα από τις φωνές του σχολιαστή μετά το γκολ της φροζινόνε και μου ήρθε στο μυαλό αμέσως ο μίστερ Γιαννούδης την ώρα της γυμναστικής, όταν δεν κάνουμε γρήγορα σειρές.

http://www.sport24.gr/football/diethnes-podosfairo/ola-ta-videos-apo-thn-eyrwph.3681827.html --> Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις φάσεις και τα γκολ από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Τελευταίο και καλύτερο

Για το τέλος αφήσαμε ,φυσικά, την τέταρτη αγωνιστική του Ελληνικού πρωταθλήματος, όπου γίναμε μάρτυρες της καταπληκτικής εμφάνισης του Ολυμπιακού στη Ξάνθη, αλλά και της -με το ζόρι- νίκης του ΠΑΟΚ, που ωστόσο αμφισβητείται από πολλούς φίλους της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Πειραιά απέδρασε από τα πηγάδια με σκορ 1-3 χάρη στην συγκλονιστική εμφάνιση του τζίμι Ντουρμάζ και του Κώστα Φορτούνη, με τον πρώτο να πετυχαίνει ένα φανταστικό γκολ. 

<-- Εδώ μπορείτε να δείτε το γκολ του Ντουρμάζ


Στο ματς της αγωνιστικής, στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ ήταν σαφώς ανώτερος στο πρώτο ημίχρονο από την ΑΕΚ (γεγονός που μαρτυρούν οι τελικές προσπάθειες 11-2). Στο δεύτερο μισό του αγώνα ήρθε το γρήγορο γκολ από τον Αραβίδη, το οποίο πάγωσε την Τούμπα. Στη συνέχεια, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έγινε πιο επιθετική, με αποτέλεσμα να ισοφαρίσει στο 64' με τον Ροντρίγκεζ. Έπειτα, ακολούθησαν μερικές αμφισβητούμενες φάσεις...



Γνώμη κυρΚοσμά: Στο 78ο λεπτό ο Σιμόες ανατράπηκε από τον Κάτσε, καθώς πιστεύω ότι επρόκειτο για καθαρότατη παράβαση από τον παίκτη του δικεφάλου. Δεν κτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα τον Πορτογάλο, ούτε φυσικά προσπαθεί να ξεγελάσει με τόσο άγαρμπο τρόπο τον διαιτητή. Του τη ρίχνει κανονικότατα την κλωτσιά ο Κάτσε στο γόνατο. Αφήστε που αν δεν είναι πέναλτι, είναι δεύτερη κίτρινη στον Σιμόες για (εξαιρετικά κακό) θέατρο. Επιπλέον, η φάση του πέναλντι που κέρδισε ο ΠΑΟΚ 5 λεπτά αργότερα δεν ήταν καθόλου καθαρή παράβαση, καθώς πιστεύω ότι ο Τζιόλης δεν ανατράπηκε, αλλά αντίθετα, έπεσε θεαματικά στο έδαφος σε στυλ με χτύπησε βέλος στην πλάτη και πέφτω όπως βρω. Τέλος, θέλω να προσθέσω ότι αν ο δικέφαλος του βορρά κάνει παρόμοια εμφάνιση με την ντόρτμουντ δε θα έχει καμία ελπίδα να φύγει με ψηλά το κεφάλι από το στάδιο της τούμπας. 
Υ.Γ. 1 Αν δε μπορείς να νικήσεις μια αποδυναμωμένη ΑΕΚ στην έδρα σου φέτος, δεν πας πουθενά.
Υ.Γ. 2 Ο ίδιος ο Σιδηρόπουλος παραδέχτηκε ότι η φάση του 78ου λεπτού ήταν πέναλντι

Σιμόες, Σιδηρόπουλος
Γνώμη κυρΚράντα: Θεωρώ ότι παρόλο που το ποδόσφαιρο δεν είναι δίκαιο άθλημα, σ' αυτόν τον αγώνα κέρδισε ο καλύτερος, πράγμα το οποίο δείχνουν και οι αριθμοί, αλλά και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ έκανε μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση και πέτυχε μια αντρική νίκη με ανατροπή, σημειώνιντας δύο όμορφα γκολ. Μάλλον, κατά το 78ο λεπτό, κάποιος άνεμος φύσηξε και ο παίκτης της ΑΕΚ έπεσε κάτω ζητώντας πέναλντι, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της εξέδρας.
Παρ'όλα αυτά, ο αγώνας στιγματίστηκε και από μια άσχημη ενέργεια από έναν "οπαδό" του δικεφάλου, που πήρε στον λαιμό του μια ολόκληρη ομάδα πετώντας κροτίδα σε παίκτη της ΑΕΚ, καθώς λογικά θα υπάρξει ποινή έδρας στον επόμενο αγώνα (με τον Ολυμπιακό) και το ματς θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό ήταν το μόνο που χάλασε το γιορτινό, κατα τ'άλλα, κλίμα στο στάδιο της τούμπας, όπου ο κόσμος δημιούργησε μια φανταστική ατμόσφαιρα.
Υ.Γ. Τα καλύτερα έρχονται ...σε μια βδομάδα.

Τέλος, αφόυ είδαμε όλα τα γκολ της τέταρτης αγωνιστικής της σούπερ λίγκας, καταλήξαμε στο καλύτερο γκολ, το οποίο είναι αυτό του Καρέλη στο 3-0 του Παναθηναϊκού έναντι του Λεβαδειακού.

https://www.youtube.com/watch?v=6fR163NBrss--> Εδώ μπορείτε να δείτε τις φάσεις και τα γκολ του αγώνα Παναθηναικός-Λεβαδειακός, αλλά κυρίως το πανέμορφο γκολ του Καρέλη που σημειώθηκε στο 14 λεπτό.









ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ    ΒΑΘΜΟΙ













1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4 12













2 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4 9













3 A.E.K. 4 7













4 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 4 7













5 Π.Α.Ο.Κ. 4 7













6 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 4 7













7 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠ. 4 7













8 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. 4 6













9 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 4 6













10 ΒΕΡΟΙΑ 4 5













11 SKODA ΞΑΝΘΗ 4 5













12 ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ 4 4













13 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4 3













14 ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ 4 2













15 ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 4 1













16 ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 4 1









 Επιμέλεια: Κοσμάς Λιοτόπουλος & Κράντας Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης