Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ- Ελλάδα vs Ισπανία

Σήμερα (15/9) είναι μια μεγάλη μέρα για το ελληνικό μπάσκετ. Η εθνική μας καλείται να αντιμετωπίσει την Ισπανία στο πλαίσιο της φάσης των 8 του Eurobasket 2015. 

 Η παρουσίαση της εθνικής μας

Η Ελληνική ομάδα εμφανίζεται πιο πλήρης από ποτέ. Εμπειρία, σπουδαίοι αθλητές, βάθος πάγκου,  εξαιρετικός και εργατικός προπονητής, μπασκετικά συγκροτημένες και σπουδαίες προσωπικότητες, παιδιά με πολλές παραστάσεις από μεγάλα ματς (Σπανούλης, Ζήσης, Μπουρούσης) , αλλά και παίκτες που ζουν το όνειρο στο μακράν καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου (NBA), είναι μόνο μερικά από τα πολλά θετικά  που έχει να μας παρουσιάσει φέτος η επίσημη αγαπημένη.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες που έχουν δημιουργηθεί από αυτήν την ομάδα για κατάκτηση ενός μεταλλίου είναι υψηλές και σίγουρα περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία 7 χρόνια. Γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός απ' την τελευταία φορά που κατακτήσαμε ένα μετάλλιο (το χάλκινο στο Eurobasket της Πολωνίας αν δε με απατά η μνήμη μου) και όλοι οι Έλληνες πιστεύω ότι περιμένουν πώς και πώς η εθνική μας να μπει στον χορό των μεταλλίων και των διακρίσεων. Διότι δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την ποιότητα που διαθέτουμε τα τελευταία χρόνια. Έτσι όλοι σκέφτονται ότι  ίσως και να ήρθε η στιγμή να βγούμε μες στην τριάδα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει έναν ηγέτη, τον καλύτερο, κατά την προσωπική μου άποψη, παίκτη της Ευρώπης, Βασίλη Σπανούλη. Δεν είναι λίγες οι φορές που η εθνική μας, αλλά και ο ολυμπιακός σε μεγάλα παιχνίδια βρέθηκε πίσω στο σκορ και ο Βασίλης "έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά". Τελευταίο παράδειγμα είναι η εντυπωσιακή του εμφάνιση απέναντι στην οικοδέσποινα ομάδα, Κροατία, στη φάση των ομίλων, όπου έβαλε μεγάλα σουτ και μοίρασε αρκετές ασίστ στα κρίσιμα σημεία, με αποτέλεσμα να βάλει φαρδιά, πλατιά την υπογραφή του στην εντυπωσιακή ανατροπή.

Τα καλύτερα της Εθνικής (gTV)Όμως δεν είναι μόνο ο Σπανούλης αυτός που κάνει τη διαφορά. Ο Φώτης Κατσικάρης (προπονητής της Ελλάδας) έχει δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικότατο σύνολο,μια καλοδουλεμένη μηχανή θα έλεγα, με παίκτες που παίζουν με αυταπάρνηση και πάθος για το εθνόσημο. 
Η περιφερειακή μας γραμμή είναι αξιοζήλευτη και ο κάθε προπονητής θα ήθελε να προπονεί μια ομάδα με τόσο ποιοτικά γκαρντ (Σπανούλης, Καλάθης, Ζήσης, Σλούκας και Μάντζαρης). Επιπλέον, η θέση 3 φέτος είναι υπερπλήρης με τον ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο Αντετοκούνμπο, τον εργατικό Παπανικολάου και τον έμπειρο Περπέρογλου να παλεύουν για μια θέση στην αρχική πεντάδα. Όσο για τη θέση 4, υπάρχει ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος σε όλα τα παιχνίδια δήλωσε παρών, είναι ένας από τους πιο σταθερούς παίκτες της εθνικής και στην φάση των ομίλων ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ελλάδας. Επίσης, τον φοργουορντ του Ολυμπιακού πλαισιώνει (άξια πιστεύω) ο Καϊμακόγλου, που παίζει με δύναμη σε κάθε φάση. Τέλος, στη θέση των σέντερ έχουμε δύο ''πύργους'' που εναλάσσονται και προστατεύουν τη γαλανόλευκη ρακέτα, αλλά και δημιουργουν προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Ο λόγος για τους Μπουρούση και Κουφό.

 Η μέχρι στιγμής πορεία της Ελλάδας στο Ευρωμπασκετ 2015

Για την πορεία της Ελλάδας στο φετινό ευρωμπάσκετ μέχρι στιγμής δε θα πω πολλά. Η ομάδα μας έκανε το χρέος της στον όμιλο και πέρασε πρώτη, καθώς αν εξαιρέσουμε την Κροατία, καμία άλλη ομάδα δεν στάθηκε εμπόδιο στο δρόμο της. Στη συνέχεια, η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη αντιμετώπισε το Βέλγιο και δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να το νικήσει, κάτι που ξεκάθαρα ομολογεί το τελικό αποτέλεσμα 75-54.

 Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισπανίας και η προϊστορία των δύο ομάδων

Κάπως έτσι λοιπόν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού, όπου καλείται να αντιμετωπίσει την παραδοσιακή μπασκετική δύναμη και κυρίαρχο της ευρώπης τα τελευταία χρόνια, Ισπανία. Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας καταβάθως πιστεύαμε ότι θα παίξουμε με τη ''Φούριας Ρόχας" και όλοι θέλαμε να παίξουμε μ'αυτήν. Διότι δε ξεχνα κανείς εύκολα την υπεροψία και την αλαζονεία των ισπανών σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. στον τελικό του μουντομπάσκετ το 2005, στον τελικό της Ευρωλίγκας 2015 ολυμπιακός-ρεάλ). Οι τύποι απλά δεν... χωνεύονται με πρώτο και καλύτερο τον Ρούντι, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός παίκης τοπ επιπέδου, αλλά δεν έχει και τον καλύτερο χαρακτήρα, καθώς αποτελεί τον πλέον μισητό παίκτη της ευρώπης. Ποιός δε θα 'θελε να δει το σκυθρωπό πρόσωπο του στην κόρνα της λήξης του αγώνα με νικητή την Ελλάδα;! Πάντως, εκτός από αυτό, η εθνική μας τα τελευταία χρόνια έχει μια αρκετά κακή παράδοση με τους ισπανούς, με εξαίρεση την νίκη μας στο ευρωμπάσκετ του 2013. Έτσι, μια πιθανή νίκη θα σήμαινε και το τέλος αυτής της κακοδαιμονίας που μας ακολουθεί και μας στοιχειώνει.

 Η Ισπανία

Ας αφήσουμε όμως αυτήν την πλευρά του αγώνα και ας πιάσουμε την αγωνιστική εικόνα της Ισπανίας. Οι Ισπανοί είναι προφανές ότι δεν έχουν και την καλύτερη ομάδα, την οποία διέθεταν πριν 3-4 χρόνια. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα που έφεραν στον όμιλο-φωτιά με Σερβία και Ιταλία. Επίσης, υπάρχουν αρκετές απουσίες από το ρόστερ της. Μαρκ Γκασόλ, Ρίκι Ρούμπιο, Καλντερόν και Ιμπάκα είναι μερικές σημαντικές απουσίες για την ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο, που ωστόσο δεν παύει να διατηρεί τον βασικό κορμό της με μπροστάρη τον Παου Γκασόλ και τους περιφερειακούς της (ρούντι, ροντρίγκεθ και γιουλ) Ειδικά το μαρκάρισμα του Γκασόλ σήμερα θα αποτελέσει έναν πονοκέφαλο για τον Κατσικάρη, αφού ο Πάου έχει την τάση να διαλύει όλα τα συστήματα των αντιπάλων ομάδων.

 Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το σημερινό ματς θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο. Η Ισπανία είναι εν μέρει αποδυναμωμένη, αλλά δεν παύει να είναι μια υπερδύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ που αποτελεί φόβητρο για κάθε ομάδα. Πάντως, η φετινή ελληνική ομάδα είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα και σίγουρα δε θα αφήσει την Ισπανία να περάσει ένα ευχάριστο απόγευμα. Πιστεύω ότι αν οι διεθνείς μας μπουν συγκεντρωμένοι από την αρχή του παιχνιδιού ως το τέλος, καμία ομάδα δε θα μπορέσει να σταθει εμπόδιο στη φετινή πορεία της εθνικής μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης