Η Τούμπα δεν είναι μια τυχαία γειτονιά. Είναι μια από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης με ιστορία χιλιάδων χρόνων. Σήμερα ελάχιστοι γνωρίζουν πως η Τούμπα πήρε το όνομα της από τον αρχαίο λόφο, μετέπειτα Τουμπίτσα που δέσποζε σε όλη τη Θεσσαλονίκη, λόγω του ύψους της και του προϊστορικού οικισμού που φιλοξενούσε.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα η Τουμπίτσα δέσποζε στο χάρτη της περιοχής. Αποτελούσε τόπο αναψυχής για την περιοχή, εκεί πετούσαν τους χαρταετούς την Καθαρή Δεύτερα οι Τουμπιώτες, εκεί πήγαιναν τους περιπάτους τους τα κοντινά σχολεία και εκεί ανέβαιναν να δροσιστούν τα απογεύματα του καλοκαιριού οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών. Στις μικρές σπηλιές της έβρισκαν καταφύγιο τα παιδιά που έπαιζαν κρυφτό επίσης.
Μέχρι που ξεκίνησε μια ανοικοδόμηση και άρχισε σιγά σιγά ο λόφος να εξαφανίζεται και παύει να είναι σημείο αναφοράς στην περιοχή. Και οι πολυκατοικίες που στην αρχή χτίζονταν στις παρυφές της και σταδιακά εξαφάνισαν όλο το λόφο με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορείς να υποψιαστείς καν τι υπήρχε πριν εκεί.
Ένα μικρό ντοκουμέντο γυρισμένο στη Θεσσαλονίκη από τον Γιώτη Βράντζα αποκαλύπτει την ιστορία της Τούμπας. Αξίζει να το δείτε εδώ: