Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Οι Βρυξέλλες σαν πρωτεύουσα της Ευρώπης



Μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα του Βελγίου- τις Βρυξέλλες- ακούμε συνεχώς τον όρο   << η πρωτεύουσα της Ευρώπης >>. Γιατί όμως αποκαλείται έτσι αυτή η πόλη και είναι σωστό να την αποκαλούμε έτσι;



 Ιστορικός παράγοντας:

 Ιστορικά οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούσαν σίγουρα να θεωρηθούν πρωτεύουσα της Ευρώπης αφού η 
επίσημη ίδρυση της πόλης έγινε το 978 μ.χ. Η πόλη ήταν κτισμένη δίπλα σε βάλτους, οι οποιοί αποξηράνθηκαν  και επέτρεψαν την ανάπτυξη της πόλης. Η Ρώμη θα μπορούσε να είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 Γεωγραφικός παράγοντας:
  
 Το Βέλγιο βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη. Αν θέλαμε να μιλήσουμε γεωγραφικά για το κέντρο της Ευρώπης δε θα μιλούσαμε για τις Βρυξέλλες αλλά για πόλεις όπως το Βερολίνο, τη Βιέννη ή τη Ζυρίχη.

 Οικονομικός παράγοντας:

 Οι Βρυξέλλες όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ανεπτυγμένη οικονομία. Ωστόσο δεν είναι πόλη με κάποια ιδιαίτερα μεγάλη τράπεζα. Φιλοξενεί Βελγικές τράπεζες. Επομένως δεν είναι ούτε οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ως οικονομικό κέντρο της ηπείρου μας θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τη Φρακφούρτη (ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα) και τη Ζυρίχη.

 Πληθυσμιακός παράγοντας: 
 
Οι Βρυξέλλες έχουν 1,8 εκατομύρια κατοίκους και είναι μια πληθυσμιακά μικρή πόλη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές  πρωτεύουσες ( Παρίσι- 13.000.000). Πληθυσμιακή πρωτεύουσα της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι το Λονδίνο με περίπου 14.000.000 κατοίκους.

 Πολιτικός παράγοντας:

 Σε αυτόν τον τομέα επαληθεύεται ό,τι ακούμε στα δελτία ειδήσεων: οι Βρυξέλλες είναι η καρδιά της Ευρώπης. Στην πόλη των Βρυξελλών φιλοξενούνται οι παρακάτω οργανισμοί :
  • η Κομισιόν 
  • το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • η πολιτική έδρα του ΝΑΤΟ (η στρατιωτική βρίσκεται στις ΗΠΑ)
  • η έδρα της WEU (δυτικο-ευρωπαϊκή ένωση)
  • το βελγικό κοινοβούλιο
  • το παλάτι της βελγικής βασιλικής οικογένειας 



  

  Η σημαία των Βρυξελλών.

Το έμβλημα των Βρυξελλών.

Το πανόραμα της πόλης των Βρυξελλών.





          
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης