Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ελ Κλάσικο: Η Μητέρα των Μαχών

Η μεγάλη μέρα του Ελ Κλάσικο πλησιάζει (Σάββατο 2 Απριλίου 2016). Πόσα ξέρεις όμως για τη θρυλική αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα; Διάβασε την ιστορία του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού ντέρμπι και μάθε πού οφείλεται το πάθος των δύο αντιπάλων κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι.

Σύγκρουση Αστέρων

Την τελευταία δεκαετία, με την εποχή των Γαλάκτικος και την κυριαρχία των δύο ομάδων στην ευρωπαϊκή αρένα, τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου έχουν έρθει αντίπαλοι στο Ελ Κλάσικο: Ρομπέρτο Κάρλος, Φάμπιο Καναβάρο και Ζινεντίν Ζιντάν για τους Λευκούς, Ροναλντίνιο, Τσάβι, Αντρές Ινιέστα και Ζεράρ Πικέ με τους Μπλαουγκράνα, είναι μερικοί μόνο από αυτούς.
Ωστόσο δεν είναι μόνο τα πρόσφατα χρόνια που οι δύο ομάδες είχαν στις ενδεκάδες τους μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου. Με το πέρασμα των ετών, πολλοί από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών έχουν βρεθεί στο γήπεδο από τη μία ή από την άλλη πλευρά. Ντι Στέφανο, Φέρεντς Πούσκας, Σαντιλιάνα, Ούγκο Σάντσες, Εμίλιο Μπουτραγκένιο και Μίτσελ για τη Μαδρίτη. Λαντισλάο Κουμπάλα, Λουίς Σουάρεθ, Γιόχαν Κρόιφ, Ντιέγκο Μαραντόνα, Χρίστο Στόιτσκοφ, Ρόναλντ Κούμαν, Ριβάλντο και Ρομάριο για την Μπαρτσελόνα.
Υπάρχει όμως ακόμα μία λίστα παικτών που αξίζει να αναφέρουμε. Πρόκειται γι' αυτούς που πήραν τη γενναία απόφαση να φύγουν από τη μία ομάδα και να πάνε στην άλλη. Ο Ντι Στέφανο, ο Μπερντ Σούστερ, ο Μίκαελ Λάουντρουπ, ο Λουίς Ενρίκε, ο Λουίς Φίγκο και ο Ρονάλντο είναι κάποιοι από τους σταρ των γηπέδων που ράγισαν τις καρδιές και προκάλεσαν την οργή των πρώην υποστηρικτών τους, για τους οποίους η αλλαγή «στρατοπέδου» είναι πράξη έσχατης προδοσίας.


Οι Πρώτες Αναμετρήσεις

Οι αγώνες μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν φτιάξει τη δική τους ιστορία με θρυλικές αποδόσεις και εκπληκτικά σκορ. Τα ξίφη τους διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά το 1902 σε έναν αγώνα που έληξε υπέρ των Καταλανών με 3-1. Η πρώτη τους συνάντηση όμως στα πλαίσια πρωταθλήματος έγινε το 1928, όπου οι Μερένχες υπέστησαν μία επώδυνη ήττα μέσα στην έδρα τους.
Επτά χρόνια αργότερα, το 1935, σε ένα ματς για το πρωτάθλημα η Ρεάλ Μαδρίτης κατατρόπωσε τους Βαρκελωνέζους με 8-2. Η εκδίκηση θα ερχόταν το 1950, όταν η Μπαρτσελόνα υπό την ηγεσία του Ούγγρου Λαντισλάο Κουμπάλα σκόραρε 7 φορές στα δίχτυα των Μαδριλένων έναντι 2 γκολ που δέχτηκε.


Χαβάη 5-0

Το 1953, οι δύο πλευρές βρίσκονταν για ακόμη μία φορά σε αντιπαράθεση. Αυτή τη φορά η μάχη αφορούσε στο ποια ομάδα θα ενσωματώσει στην ενδεκάδα της τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Ένα μήνα μετά την οριστική εγκατάστασή του στην πρωτεύουσα, το Ξανθό Βέλος κέρδισε μία θέση στην καρδιά των οπαδών της Ρεάλ σκοράροντας 2 φορές εναντίον της Μπαρτσελόνα με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 5-0 για την ομάδα της Μαδρίτης.
Η σειρά των Μπλαουγκράνα ήρθε 20 χρόνια μετά. Το 1974, με τον Ολλανδό Ρίνους Μίχελς στη θέση του προπονητή και τον συμπατριώτη του, Γιόχαν Κρόιφ, στα καλύτερά του, το σκορ έγραψε 5-0 υπέρ της Μπάρτσα μέσα στο Μπερναμπέου. Ως προπονητής πλέον, ο Κρόιφ πρωτοστάτησε σε έναν ακόμα θρίαμβο κατά της Ρεάλ δύο δεκαετίες αργότερα, με την ντριμ τιμ του να κυριαρχεί 5-0 στο Καμπ Νου και το χατ τρικ του Ρομάριο να μένει αξέχαστο.
Σχεδόν 12 μήνες μετά, η τύχη θα έγερνε από την άλλη πλευρά. Αυτή τη φορά, ήταν ο τερματοφύλακας Κάρλες Μπουσκέτς (πατέρας του Σέρχιο) αυτός που δέχτηκε 5 γκολ με το χατ τρικ του Χιλιανού Ιβάν Ζαμοράνο να κάνει την περισσότερη ζημιά.

                                                                                                Χιλιάνος Ιβάν Ζαμοράνο



                                                                                     Κάρλες Μπουσκέτς

Από τον Ροναλντίνιο στον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο

Το 2005, οι οπαδοί των Μερένχες ήπιαν πολλά πικρά ποτήρια. Όχι μόνο είδαν τους ορκισμένους εχθρούς τους να παίρνουν την κούπα τόσο στο ισπανικό πρωτάθλημα όσο και στο Champions League, αλλά ένιωσαν ότι ήταν υποχρέωσή τους να σηκωθούν όρθιοι και να χειροκροτήσουν τα δύο γκολ-θαύματα του εκπληκτικού Ροναλντίνιο που βοήθησαν την Μπάρτσα να κερδίσει 3-0 μέσα στην έδρα τους.
Μετά την αποχώρηση του Βραζιλιάνου, ήταν η σειρά του Λιονέλ Μέσι να φορέσει τη διάσημη φανέλα με το Νο10 της Μπαρτσελόνα. Ο μικρόσωμος Αργεντίνος σκόραρε τα πρώτα του γκολ στο Ελ Κλάσικο τον Μάρτιο του 2007, με το χατ τρικ του να εξασφαλίζει στους Μπλαουγκράνα την ισοπαλία. Το αντίπαλο δέος, Κριστιάνο Ρονάλντο, ανταπέδωσε βάζοντας το νικητήριο γκολ στον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι το 2011.

                                                                        Ρονάλντο                  Μέσι                     Ροναλντίνιο               

 

Η Ιστορία Συνεχίζεται

Το Ελ Κλάσικο έχει εξελιχθεί στο πλέον αναμενόμενο ντέρμπι ποδοσφαίρου. Όποτε συναντιούνται Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, ο κόσμος σταματά για να δει τα αστέρια να συγκρούονται.

Τα Γεγονότα Πίσω από το Ποδόσφαιρο

Το πάθος ανάμεσα στους Μπλάνκος (Λευκούς) και τους Μπλαουγκράνα (Μπλε-Μοβ) είναι κάτι παραπάνω από μια απλή αντιπαλότητα μεταξύ δύο δυνατών ομάδων και των οπαδών τους. Και είναι κάτι παραπάνω από τα χρήματα που φέρνουν στις δύο ομάδες τα εκατομμύρια θεατών. Το Ελ Κλάσικο είναι το πεδίο μάχης όπου κάθε φορά οι Καταλανοί διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.


Μία Μάχη 300 Ετών

Η Καταλονία, «πατρίδα» της Μπαρτσελόνα, υπήρχε ως ανεξάρτητο κράτο με τη δική της γλώσσα και εθνική ταυτότητα έως το 1714, όταν και κατακτήθηκε από τον Ισπανό βασιλιά Φίλιππο Ε'. Λίγο αργότερα προσαρτήθηκαν και τα υπόλοιπα τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου, δημιουργώντας την Ισπανία που γνωρίζουμε σήμερα.
Τα επόμενα 200 χρόνια, η ισπανική γλώσσα διείσδυσε σταδιακά στην Καταλονία και τελικά έγινε επίσημη γλώσσα της περιοχής. Οι Καταλανοί διατήρησαν το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους, αλλά το σχολείο όπως και όλα τα επίσημα έγγραφα ήταν στα ισπανικά. Αυτό εξόργιζε τους περήφανους Καταλανούς, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η περιοχή έκανε σημαντικά βήματα στον δρόμο προς την ανεξαρτησία. Τα σχέδια όμως ανέκοψε η δικτατορία του Φράνκο, ενός ακροδεξιού στρατιωτικού που πήρε την εξουσία αμέσως μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, το 1939, και κυβέρνησε τη χώρα για τα επόμενα 36 χρόνια σε καθεστώς φόβου και καταπίεσης.

Όταν οι Ομάδες Γίνονται Σύμβολα

Ήταν ακριβώς εκείνη την περίοδο που η Μπαρτσελόνα έγινε κάτι παραπάνω από μία ποδοσφαιρική ομάδα και μετατράπηκε για τους Καταλανούς σε σύμβολο υπερηφάνειας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ Μαδρίτης εκπροσωπούσε την ισπανική κυβέρνηση.
Μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975 και το τέλος της δικτατορίας, τα δικαιώματα των Καταλανών, μεταξύ άλλων και η ελεύθερη χρήση της γλώσσας τους, αποκαταστάθηκαν. Ωστόσο η επιθυμία τους για ανεξαρτησία παρέμεινε ανεκπλήρωτη.
Σήμερα, η Ρεάλ Μαδρίτης με την ολόλευκη στολή της εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την ενωμένη και αδιαίρετη Ισπανία. Αντιθέτως, η Μπαρτσελόνα επιδεικνύει περήφανα την καταλανική σημαία στη φανέλα της ως σύμβολο του διαρκούς αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.


Η βασική φανέλα της Ρεάλ (2016)                           

    

       

   Η βασική φανέλα της Μπαρτσελόνα (2016)

 

Το Τέλος του Ελ Κλάσικο

Τι θα γινόταν όμως με το Ελ Κλάσικο αν η Καταλονία αποκτούσε την ανεξαρτησία της; «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους αθλητικούς κανονισμούς που ισχύουν στην Ισπανία, αν η Καταλονία γινόταν ανεξάρτητη, η Μπαρτσελόνα δεν θα επιτρεπόταν να παίξει στη Λα Λίγκα», δήλωσε ο πρόεδρος της Λα Λίγκα, Javier Tebas. Με άλλα λόγια, δεν θα υπήρχε πια Ελ Κλάσικο. Το ντέρμπι των «αιωνίων» θα έπαιρνε οριστικά τέλος και θα έπαυε να είναι αιώνιο.




ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ........




 H τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση (για το πρωτάθλημα) έληξε ευχάριστα για εμένα!!!





Η προ τελευταία αναμέτρησή τους (για το πρωτάθλημα)!!




 
 Η προ-προ τελευταία αναμέτρησή τους (για το πρωτάθλημα)!!!!






  Αλλά όπως είναι πολύ λογικό δεν λείπουν και οι κακές στιγμές....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης