Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Johan Cruyff και ...ΠΑΟΚ

Με αφορμή το θλιβερό γεγονός του θανάτου του μεγάλου Γιόχαν Κρόϊφ και συμπληρώνοντας το άρθρο του Κώστα κάνω μια μικρή αναφορά στον μεγάλο ποδοσφαιριστή και την σχέση που είχε με την ομάδα μας, τον ΠΑΟΚ.

Και τώρα Γιόχαν Κρόιφ και ΠΑΟΚ. 

Πρώτη συνάντηση τον Φεβρουάριο του 1973, διεθνές φιλικό παιχνίδι, παιχνίδι ορόσημο για τον ΠΑΟΚ αφού την εποχή εκείνη ο Αγιαξ ήταν η μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρώπη με μεγάλο αστέρι τον ιπτάμενο Ολλανδό, Κρόιφ. Αλλά και ο ΠΑΟΚ είχε ίσως την καλύτερη ομάδα στην ιστορία του την εποχή αυτή, πρωταθλητισμός με απίστευτο ποδόσφαιρο, τελικοί κυπέλλου, κλεμμένοι τίτλοι από το ΠΟΚ και ειδικά απο τον Ολυμπιακό του εφοπλιστή Γουλανδρή. Είναι η εποχή που δημιουργήθηκε αυτό που λέμε σήμερα DNA ΠΑΟΚ. 

Το παιχνίδι έληξε 1-1 και έγινε μπροστά σε 45,000 κόσμο που πλημμύρισαν την Τούμπα.
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων
ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Μπέλλης (75' Παρίδης), Ιωσηφίδης, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης, Χατζηαντωνίου, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας (79' Λάζος), Ασλανίδης.

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Σουρμπίρ, Ρεπ, Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Νέσκενς, Γκέε, Μιούρεν, Κρόιφ (25' Αρ. Μιούρεν), Μπλάνκενμπουργκ, Κάιζερ (75' Κλέιτον).

Ακολουθεί μια σειρά από φωτογραφίες για το ιστορικό αυτό παιχνίδι

1973: ΠΑΟΚ - Αγιαξ 1-1 (pics)






Επόμενη επίσκεψη του Γιόχαν Κρόιφ στην Τούμπα  ήταν ως ποδοσφαιριστής της δεύτερης μεγάλης του αγάπης, της θρυλικής Μπαρτσελόνα στην οποία άφησε τη σφραγίδα του και ως ποδοσφαιριστής αλλά κυρίως ως προπονητής.
Το μεγάλο παιχνίδι έγινε  στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975 και έληξε με μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ με 1-0 με γκολ του Γιώργου Κούδα.
Ήταν το πρώτο μου παιχνίδι στην Τούμπα.
Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες, εγώ παιδάκι, θυμάμαια το ζεστό βράδυ, τον κόσμο που ήταν πολύς, τόσο πολύς που αισθανόμουν σε κάποιες στιγμές ότι δεν πατούσα στο έδαφος, ειδικά στη στιγμή που μπήκε το γκολ του Κούδα.
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων ήταν:

ΠΑΟΚ (Λόραντ): Φορτούλα, Γκουερίνο, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αποστολίδης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Ασλανίδης, Κούδας & Παρίδης.

Μπαρτσελόνα (Βάισβαϊλερ): Μόρα, Ντε Λα Κρουθ, Μαρίνιο, Μιγκέλι, Κορομίνας, Μαρθιάλ, Νέεσκενς, Ρεσάκ, Κρόιφ, Σοτίλ & Ασένσι.
Στο δεύτερο παιχνίδι, στι 1 Οκτωβρίου του 1975, η ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ συνέντριψε τον ΠΑΟΚ με το βαρύ 6-1.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο από το μεγάλο παιχνίδι.


Η μέρα των θριάμβων (videos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης