Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Πρωταπριλιά!

Καλό μήνα! Εύχομαι να ικανοποιηθήκατε από τα αποτελέσματα των κόλπων που σχεδιάζατε για σήμερα. Με το παρόν άρθρο επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας τον λόγο για τον οποίο είμαστε τόσο "σατανικοί" κάθε πρώτη του Απρίλη.

Το έθιμο δεν φαίνεται να είναι από αυτά που λέμε "γνήσια ελληνικά" ,με αρχαιοελληνική, δηλ., καταγωγή και ρίζες. Πιθανότατα μας ήρθε από τη Γαλλία το 16ο αι. και εκεί, πάλι, δημιουργήθηκε ως εξής: Μετά τον 13ο αι. και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία 1η του έτους καθιερώθηκε η 1η Απριλίου. Το 1564 μ.Χ. ο Κάρολος Θ' μετάθεσε την αρχή της χρονιάς στην 1η Ιανουαρίου, για να συμβαδίζει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό, βέβαια, δυσαρέστησε, όπως ήταν φυσικό, πολλούς από τους οπαδούς της παραδοσιακής τάξης των πραγμάτων. Γιατί οτιδήποτε έχει σχέση με την οργάνωση του χρόνου συνεπάγεται έντονη συναισθηματική προσήλωση, σχεδόν φανατισμό. Στη Γαλλία, τώρα, αυτοί που αποδέχθηκαν την αλλαγή πείραζαν τους παλαιοημερολογίτες Γάλλους με έναν πολύ έξυπνο τρόπο. Τους έστελναν την 1η Απριλίου ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα -τα αληθινά τα έπαιρναν την 1η Ιανουαρίου- και επίσης προσπαθούσαν να τους γελάσουν, να τους κοροϊδέψουν με διάφορα ψέματα.
Αυτή είναι η μία ερμηνεία του εθίμου. Μια άλλη, πάλι, έχει σχέση με τους Κέλτες, που άρχιζαν το ψάρεμα σ' εκείνα τα μέρη την 1η Απριλίου. Βέβαια, ψάρια μπορεί να μην έπιαναν, όμως, όπως άλλωστε όλοι οι ψαράδες και οι κυνηγοί, διηγούνταν ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια. Γι' αυτό και το πρωταπριλιάτικο ψέμα οι Γάλλοι το λένε poisson d'Avril - δηλ., "ψάρι του Απρίλη".   
Ελπίζω ειλικρινά να σας φάνηκαν ενδιαφέρουσες οι δύο ερμηνείες σχετικά με τις πρωταπριλιάτικες φάρσες. Θα το εκτιμούσα εάν γράφατε κάποιο σχόλιο για το άρθρο. Η άποψή σας θα ληφθεί υπόψην.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης