Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Το φαινόμενο Λέστερ και το φαινόμενο... Πανιώνιος.

Δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες. Δύο τελείως διαφορετικά -ποιοτικά- πρωταθλήματα. Δύο παντελώς ετεροειδής ρόστερ. Κι όμως, κάτι κοινό έχουν φέτος οι ''Αλεπούδες'' και ο ''Ιστορικός''... Η εφημερίδα μας έχει το δικό της αφιέρωμα. 








Οι αλεπούδες της Αγγλίας...


δύο ''πρόσωπα-κλειδιά'' της φετινής σεζόν
Όταν ιδρύθηκε η Λέστερ Σίτι το 1884, δεν θα φαντάζονταν ποτέ οι ιδιοκτήτες της ότι εν έτη 2016 θα γίνονταν ομάδα Τσάμπιονς Λίγκ. 132 χρόνια μετά, η Λέστερ μετράει 21 νίκες σε 34 μάτς, και είναι στην πρώτη θέση με 76 βαθμούς, έχοντας χάσει μόνο 3 ματς. Ο Τζέιμι Βάρντι μετράει ήδη 22 γκολ, και έχουν μείνει ακόμα 3 αγωνιστικές. Ο Μαχρέζ έχει  κερδίσει το βραβείο του καλύτερου παίχτη της Πρέμιερ Λίγκ, και ο Ρανιέρι, που έφυγε άπραγος απο την Ελλάδα, έχει ήδη πάρει μπόνους 1.700.000 λιρών μόνο για την πορεία της Λέστερ απο τον Χειμώνα μέχρι τώρα. Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα... η Λέστερ είναι έτοιμη να σηκώσει την κούπα, και οι αγώνες με την Γιουνάιτεντ κι την Τσέλσι προβλέπονται πανέυκολοι.  Μπορεί οι τίτλοι της Λέστερ να είναι μόνο 3 Λίγκ Καπ, αλλά μοιάζει να είναι... Ολυμπιακός φέτος. Εντάξει, δεν ήταν εύκολο. Θυμηθείτε τα μάτς με την Άρσεναλ, την Τότεναμ , την Λίβερπουλ, την Μάντσεστερ... Τότε ήταν που χρειάστηκε πραγματικά να αποδείξει τι εστί Λέστερ. Να δείξει ότι πραγματικά άλλαξε απο πέρσι ( που βγήκε 14η ). Αλλά ας επιστρέψουμε τέλος στον Ρανιέρι : ο Ρωμαίος κατάφερε να αναπτύξει ένα άψογο κλίμα στα αποδυτήρια, πράγμα που βοήθησε στα ενδοαγωνιστικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι κερνούσε πίτσα τους παίχτες του μετά απο κάθε ματς και έδινε πολλά πριμ. Έκανε και κάποιες σωστές μεταγραφές ( Οκαζάκι π.χ. ) με δικιά του πρωτοβουλία.  

... οι πάνθηρες της Πλατείας...


τα χαμόγελα επέστρεψαν στην Νέα Σμύρνη
Ο Πανιώνιος ιδρύθηκε το 1890, πριν 126 χρόνια. Τα πράγματα ήταν δύσκολα τότε. Όπως και σήμερα. Η επιβίωση στην Μπανανία δεν είναι εύκολη. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης πέρασε πολλά. Χρειάστηκε πολύ μεράκι και κόπος για να φτάσει μέχρι τα πλέι-οφ. Να πάρει 2 κύπελλα. Να βγει 7 φορές στο UEFA. Να ξεπεράσει τα περσινά οικονομικά προβλήματα. Όπως και ο Ρανιέρι, έτσι και ο Ουζουνίδης αμφισβητήθηκε αλλά δεν το έβαλε κάτω και έσωσε την ομάδα του  με παίχτες τύπου Κόρμπος και Τασουλής. Κατάφερε σε 30 αγώνες και μέσα απο 33 γκολ να υποστηρίξει αυτό που πραγματικά πρεσβεύει ο ΠΓΣΣ : την συνεχή πρόοδο. Η 5η θέση δεν θα θεωρούνταν τόσο σημαντική στο πρωτάθλημα του Ελλαδιστάν υπό άλλες συνθήκες. Αλλά για μία ομάδα τέτοιου επιπέδου που πέρσι βγήκε 13η πραγματικά είναι θαύμα, και δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε τον Ιστορικό στους ομίλους του Γιουρόπα, ή έστω στα πλέι-οφ των προκριματικών. Παραλίγο όμως όλα να πάνε στράφι με την μη αδειοδότηση, που θα έδινε την 5η θέση στον ΠΑΣ. Αυτό οφείλονταν κυρίως στην κακή συνεννόηση και το μαύρο οικονομικά παρελθόν του ΠΓΣΣ. Τελικά η άδεια δόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Και όχι οτι θα ήταν άδικη η συμμετοχή του ΠΑΣ. Απλώς ο ΠΓΣΣ το άξιζε πραγματικά αγωνιστικά φέτος, όπως πέρσι ο Αστέρας. Τέλος, πολύ σημαντικό ήταν ότι ο Πανιώνιος στηρίχθηκε στα νέα παιδιά ( Σιώπης, Μπακασέτας, Ρισβάνης, Μασούρας κ.α. )  σε αντίθεση με τη Λέστερ που είχε φέτος 16 ξένους ( ο ΠΓΣΣ είχε μόνο 2!! ). 



... οι αντίπαλοι τους...



Ο Κέιν και η παρέα του έκαναν πολύ καλή σεζόν
Η Λέστερ όπως είπαμε είχε σαφώς μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Η 2η Τότεναμ φέτος είχε εξαιρετική πορεία : + 5 βαθμούς απο πέρσι, μόνο 4 ήττες, - 3 λιγότερες απο πέρσι, σίγουρη πρόκριση στο Τσάμπιονς Λίγκ και  τον Χάρι Κέιν πρώτο σκόρερ της Λίγκας. Αλλά και η Σίτι θα μπορούσε να ήταν δεύτερη, όπως και η Άρσεναλ, η οποία κατέρρευσε όμως στο τέλος. Η Μάντσεστερ θα μπορούσε να ανέβει λίγο, αλλά πάντα παθαίνει τον ''σύνδρομο της Άνοιξης'', όπως και ο ΠΑΟΚ ( καταλαβαίνετε τι εννοώ ), παρόλο που πήρε κάποια σημαντικά ντέρμπι. Γενικά όμως η Λέστερ κυριάρχησε γιατί κυριεύτηκε απο τον πόθο της διάκρισης ήδη απο το Φθινόπωρο. Στην Ελλάδα, η μάχη για τα πλέι-οφ ήταν δύσκολη και άνιση. Ο ΟΣΦΠ είχε καθαρίσει τον τίτλο απο τον Νοέμβριο, και κάτω απο την 1η θέση η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ άδραξαν την παραμικρή ευκαιρία για τα πλέι-οφ, με την ''Ένωση'' να αποδεικνύει ότι είναι ικανή για Τσάμπιονς Λίγκ. Ο ΠΑΟ ως συνήθως καθάρισε απο τον Φεβρουάριο, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει... τελευταίος και καταϊδρωμένος όπως πάντα. Ο ΠΓΣΣ πάλεψε πολύ όμως για να πάρει δίκαια τις 12 νίκες του, με αποκορύφωμα την νίκη επί του ''Δικέφαλου'' με 3-1.


... και το κοινό τους σημείο.



Ο Μπακασέτας και ο Μπουμάλ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην φετινή σεζόν
Τελικά, τι κοινό έχουν Λέστερ και Πανιώνιος; Σαφώς η Λέστερ είναι πολύ υψηλότερου επιπέδου, καθώς παίζει στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Γής. Και οι δύο όμως κατάφεραν να βγουν στην Ευρώπη κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, να εκπλήξουν τους πάντες με νίκες κόντρα σε θηρία ( όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Τότεναμ για τη Λέστερ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ  για τον ΠΓΣΣ ).
Μία πρώτη ματιά στα σκορ του ΠΓΣΣ φέτος και ίσως σκεφτείς ''κατά τύχη πήρε την 5η θέση''. Βοήθησε και η τύχη. Άλλα απο την άλλη, ο Πανιώνιος ήταν τόσο καλός στις λεπτομέρειες μέσα στο γήπεδο,  π.χ. στις ντρίμπλες, που πραγματικά του άξιζε να πάρει την 5η θέση, που υπό άλλες συνθήκες θα είχε πάρει ο Αστέρας.  Η Λέστερ ήταν πολύ καλή στα ''φανερά'' πράγματα, στα γκολ δηλαδή, αλλά αυτό και αν άξιζε 1η θέση. Συνοπτικά, αυτό που ώθησε και τους δύο ήταν η ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν είναι τόσο ασήμαντοι τελικά, όπως προσπαθεί να απόδειξη εδ'ω και χρόνια η Ατλέτικο στην Ισπανία ή η Ανόρθωση στην Κύπρο, ή ακόμα και η Λυών στην Γαλλία...


Τι πιστεύετε εσείς; Άξιζε η Λέστερ να βγει 1η και ο Πανιώνιος 5ος; Πείτε μας στα σχόλια...

Ψηφίστε εδώ : Λέστερ ή Πανιώνιος;

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης