Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Youth Us!



Το άρθρο αυτό στοχεύει στην ενημέρωση για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με αφορμή ένα σεμινάριο που έγινε στο σχολείο μας...(φυσικά πριν τις Εξετάσεις):

Υπάρχουν κάποιες έννοιες που μοιάζουν κάπως θολές, ασυνήθιστες, ίσως λιγάκι απόμακρες. Έννοιες όπως «Κονγκρέσο» ή «Συμβούλιο της Ευρώπης», για παράδειγμα. Λοιπόν, τι σημαίνουν στην πραγματικότητα αυτές οι λέξεις; Τι κρύβουν πίσω από το σοβαρό άκουσμά τους; Πώς θα μπορούσε κανείς να τις καταλάβει πλήρως;
          Ας αρχίσουμε από την αρχή: το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας θεσμός που συστήθηκε με σκοπό την προώθηση και προστασία των συμφερόντων των μελών του -47 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου-, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συζητούν, να ανταλλάσσουν απόψεις και πολιτικές, να παρέχουν βοήθεια, να μοιράζονται ιδέες και γενικά να συνεργάζονται σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας καλής θέλησης και ενότητας. Μεταξύ των τομέων με τους οποίους ασχολείται, βασικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι το Κονγκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, που ασχολείται με θέματα που αφορούν τα κράτη – μέλη σε πιο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Καθημερινά ζητήματα που σχετίζονται με τις τοπικές κοινωνίες, για τα οποία απαιτείται η εξεύρεση άμεσης λύσης πριν αποκτήσουν μεγάλες διαστάσεις. Ζητήματα που αφορούν απλούς πολίτες, όπως εσείς, όπως εγώ, όπως όλοι εμείς.
          Και μια που μιλάμε για εμάς, τους νέους ανθρώπους, είναι αναπόφευκτο να αναφέρουμε ότι αυτά τα τοπικά και περιφερειακά θέματα, είναι που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον μας. Αυτή η επείγουσα ανάγκη να δοθεί στους νέους ανθρώπους η ευκαιρία να πάρουν το λόγο και να τους δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδήγησε το 2014 το Συμβούλιο της Ευρώπης στην υιοθέτηση της απόφασης να ανοίξει τις πόρτες του στους νέους στις επόμενες συνεδριάσεις του. Μια αίτηση, ένα ερωτηματολόγιο και ένα βίντεο με τα κίνητρα του υποψηφίου διάρκειας μόλις 30”, είναι αρκετά για όποιον νέο ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Εκπροσώπου των Νέων της χώρας του. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, εξετάζει τις αιτήσεις και επιλέγει το ίδιο το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στις Συνεδριάσεις του Κονγκρέσου.
Αλλά το όραμα δεν σταματάει με το τέλος της Συνεδρίασης. Αντιθέτως, οι προσπάθειές μας να κάνουμε τη διαφορά μόλις αρχίζουν! Έρχεται, λοιπόν, το πρόγραμμα «Youth Us»! Πιστεύοντας απόλυτα ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν, να υψώσουν τη φωνή τους και να παλέψουν για το μέλλον τους, προσκαλούμε ανοιχτά όλους τους νέους 12-26 ετών να μας ακολουθήσουν σ’ αυτό το πρόγραμμα, να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας, να εξοικειωθούν με τις βασικές μεθόδους και πρακτικές του Αναθεωρημένου Καταστατικού Χάρτη για τη Συμμετοχή των Νέων στην Τοπική και Περιφερειακή Πραγματικότητα (Revised European Charter on the Participation of Young People in Local and Regional Life), να συζητήσουν, να συνδιαλεχθούν για τα θέματα της επόμενης συνεδρίασης του Κονγκρέσου, να συντάξουν μια τελική αναφορά σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και να παρουσιάσουν το έργο τους ενώπιον των Εκπροσώπων των Νέων στην επόμενη συνάντηση στο Στρασβούργο τον Οκτώβριο. Πρόγραμμα «Youth Us». Γιατί όλοι εμείς, νέοι άνθρωποι γεμάτοι ελπίδα, είμαστε εδώ και έχουμε όραμα και στόχους και όνειρα για να παλέψουμε!
Και θέλουμε αυτούς που έχουν δύναμη στα χέρια τους να χρησιμοποιήσουν τις ιδέες μας, τη γνώμη μας, τη δύναμη και τις δυνατότητές μας!
Θέλουμε να μας χρησιμοποιήσουν.
Μην διστάσετε ούτε λεπτό! Είναι η ώρα σας να παλέψετε για το μέλλον σας και να αρπάξετε την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή σας!
Εδώ είμαστε!
Youth Us”!
Ακολουθήστε μας!!
Άλκηστις Γιωγιού, Δικηγόρος
Υπεύθυνη Youth Us Project
youthus.gr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης