Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις αλλά επίσης μια μικρη ιστορία πίσω από αυτή! Βλέποντας κάθε μέρα πάνω από το καθιστικό του σπιτιού μου την παρακάτω φωτογραφία πάντα αναρωτιόμουν τι ακριβώς απεικονίζει. 

Αυτή όμως είναι μια γελοία ερώτηση καθώς φαίνεται ξεκάθαρα. Βλέπουμε έντεκα άνδρες σε μια σκαλωσιά (ας πούμε). Συγκεκριμένα απολαμβάνουν το γεύμα έπειτα από σκληρή δουλειά... Ψάχνοντας λιγάκι βρήκα πως βρίσκονται πάνω από τους δρόμους του Μανχάταν και πίσω τους φαίνεται χαρακτηριστικά το Σέντραλ Πάρκ. Οι εργάτες φαίνονται χαλαροί και άνετοι, παρότι στέκονται σε έναν δοκό 256 μέτρα πάνω από το έδαφος -τρομερό εεεε!  Ας μην μιλήσουμε για τα μέτρα ασφαλείας καθώς δεν υπάρχει κανένα σχοινί!

 
Η φωτογραφία με τίτλο: Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη , υπήρξε για πολλούς μια οφθαλμοαπατη. Και όμως δεν υπάρχει κανένα τρικ. Η φωτογραφία είναι αυθεντική. Πρωταγωνιστές ήταν οι Ιρλανδοί μετανάστες που δούλευαν ως οικοδόμοι στα κατασκευαστικά έργα της πόλης. 
Η φωτογραφία μάς γυρνάει πίσω στα δύσκολα χρόνια για την Αμερική. Συγκεκριμένα υπήρχε ιδιαίτερη ανεργία ενώ οι νέες κατασκευές ήταν δύσκολες και χωρίς μέτρα ασφαλείας. Έτσι τα έργα αναλάμβαναν σκληροτράχηλοι μετανάστες που κατέφθαναν στην Αμερική κατά χιλιάδες και είχαν ανάγκη για δουλειά σε αυτήν την περίπτωση οι Ιρλανδοί. 
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1932, κατά την ανέγερση του κτιρίου RCA στο κέντρο Ροκφέλερ, το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της εποχής. Δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου 1932 στην κυριακάτικη εφημερίδα New York Herald Tribune. Το RCA αποτελούνταν από 70 ορόφους και κατασκευάστηκε σε εννιά χρόνια. Τη χρονιά εκείνη το κτίριο βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο κατασκευής του. 
Θεωρείται ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε για να διαφημιστεί, ο καινούργιος τότε, ουρανοξύστης της πόλης. Φωτογράφος ήταν ο Τσαρλς Έμπετς, ο οποίος είχε κληθεί να απαθανατίσει τις εργασίες ανέγερσης. Φωτογράφισε τους εργάτες σε πολλές στιγμές χαλάρωσης, ωστόσο δημοφιλέστερη από όλες είναι η φωτογραφία του γεύματος.
Στα επόμενα χρόνια οι χειριστές του photoshop εκμεταλλεύτηκαν την φωτογραφια κάνοντάς την λιγάκι πιο ουσιαστική στο θέμα που ήθελαν. Δείτε μερικές από αυτές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης