Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Η φθηνή ιστορία του Μανχάταν!

 
Έχετε αναρωτηθεί πως δημιουργήθηκε ένα από τα πιο διάσημα κέντρα παγκόσμιου ενδιαφέροντος; Φυσικά αναφέρομαι στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που η ονομασία αυτή δεν δόθηκε από την αρχή!
Πριν μερικούς αιώνες η περιοχή του σημερινού Μανχάταν άνηκε στους Ινδιάνους. Ήταν μια περιοχή απέραντου πράσινου όπου οι ιθαγενείς την χρησιμοποιούσαν για ψάρεμα. Μάλιστα, η λέξη Μανχάταν προέρχεται από την απόδοση της φράσης - στην γλώσσα των Ινδιάνων- "λοφώδες νησί".
Οι πρώτοι αποικιοκράτες ήταν οι Ολλανδοί που φυσικά εκτίμησαν την περιοχή και θέλησαν να την κάνουν μια νέα αποικία. Έτσι το 1624 στην περιοχή της Νέας Υόρκης ίδρυσαν το Νέο Άμστερνταμ. Κατέχοντας αυτήν την περιοχή κατάφεραν να ελέγξουν το εμπόριο και να έχουν πρόσβαση σε όλη την Αμερική μέσω του ποταμού Χάντσον. Η αποικία αναπτύχθηκε δύο χρόνια μετά με τον Ολλανδό Πίτερ Μινούιτ να ταξιδεύει στο Ν. Άμστερνταμ για να κάνει εμπόριο με τους γηγενείς. Φυσικά και ο Μινούιτ έμεινε έκπληκτος με το νησί στις εκβολές του ποταμού. Έτσι μαζί με την εταιρεία Dutch West India εξαγόρασε το νησί και έγινε κυβερνήτης του.
Το νησί το κατείχαν οι ιθαγενείς Ινδιάνοι, ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τον ίδιο. Κατάφερε και έκανε την μεγαλύτερη συμφωνία της ζωής του προσφέροντας στους Ινδιάνους εμπορεύματα αξίας 24 δολαρίων. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε πως τους εξαπάτησε καθώς δεν γνώριζαν την αξία του χρήματος ούτε τι σημαίνει ιδιοκτησία. Στις 4 Μαΐου 1626 το Μανχάταν άνηκε πλέον στους Ολλανδούς. Έτσι με 24 δολάρια ξεκίνησε το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του κόσμου.

Παρόμοιο λάθος όμως έκαναν και οι Ολλανδοί. Στις 27 Αυγούστου 1664 τέσσερις φρεγάτες των Βρετανών κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ν. Άμστερνταμ και απαίτησαν την παράδοση της πόλης. Οι Ολλανδοί έδωσαν την περιοχή με αντάλλαγμα το νησί Ραν. Το 1665 οι Άγγλοι μετονόμασαν την περιοχή σε Νέα Υόρκη από τον αδερφό του Βασιλιά Καρόλου Β’, τον Δούκα της Υόρκης....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης