Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης

Με μια σύντομη εκδρομή αυτό το πενταήμερο ,επισκέφτηκα το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης , στο οποίο είχαν γίνει εργασίες συντηρήσεις πριν λίγο καιρό και έτσι έγινε πιο εύκολη η "εξερεύνηση" του!

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης είναι ένα θαυμαστό έργο αρχαίας τεχνολογίας, μια υπερκατασκευή μήκους 50χλμ. Χάρη στην υπερκατασκευή αυτή, υδροδοτήθηκε από απόσταση 50 χλμ μια νέα πόλη, η Νικόπολη (αρχ. Νικόπολις) με πληθυσμό 150.000 κατοίκων σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, από τις πηγές του Λούρου ποταμού στον Άγιο Γεώργιο Πρέβεζας.
Επικρατέστερη εκδοχή για το πότε το έργο κατασκευάστηκε θεωρείται αυτή που το τοποθετεί στα τέλη του 1ου π.Χ. αιώνα ή στις αρχές του 1ου μ.Χ, όταν αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Οκταβιανός Αύγουστος. Υπάρχουν όμως και άλλες μελέτες που τοποθετούν την κατασκευή του αργότερα κάπου τον 2ο μ.Χ. αιώνα, επί αυτοκρατορίας του Αδριανού.


ο Ρωμαϊκό υδραγωγείο βρίσκεται στις πηγές του ποταμού Λούρου στο χωριό Άγιος Γεώργιος Φιλιππιάδος (υψόμετρο 113 μ.) και κατασκευάστηκε για την υδροδότηση της Νικόπολης Πρεβέζης (υψόμετρο 32μ.). Η περιοχή αυτή επιλέχθηκε την εποχή εκείνη από τους Ρωμαίους τεχνικούς για την ύδρευση της πόλης εξαιτίας της καλής ποιότητας αλλά και της μεγάλης ποσότητας των νερών της, καθώς εκεί βρίσκονταν και οι πηγές του ποταμού Λούρου. Η μεγάλη απόσταση μεταξύ των δυο περιοχών (περίπου 50 χλμ) αλλά και η σχετικά μικρή υψομετρική διαφορά τους (μόλις 81 μέτρα), δεν στάθηκαν εμπόδιο αφού οι γνώσεις μηχανικής αλλά και οι ικανότητες των τεχνικών της εποχής εκείνης κατέστησαν το έργο εφικτό. Έτσι το υδραγωγείο που κατασκευάστηκε λειτούργησε αποτελεσματικά και για τους επόμενους πέντε και πλέον αιώνες κάλυψε επαρκώς τις ανάγκες της τότε πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Η διαδρομή που ακολούθησε το ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης ήταν: Πηγές Αγίου Γεωργίου - εναέριο υδραγωγείο Αγ. Γεώργιος - επίγειοι αυλακοσωλήνες, σήραγγα στο βουνό έναντι φράγματος ΔΕΗ στην Παντάνασσα – αυλακοσωλήνες στο Ριζοβούνι παρά την λίμνη Ζηρού - Αυλακοσωλήνες Στεφάνης – αυλακοσωλήνες «Σκάλας» Λούρου – αυλακοσωλήνες Ωρωπού  - αυλακοσωλήνες Σφηνωτού – αυλακοσωλήνες Πολύβρυσου (Σέσοβο) – αυλακοσωλήνες κάμπου Καμαρίνας - εναέριο υδραγωγείο αψίδων Αρχάγγελου - αυλακοσωλήνες Νέας Σινώπης – αυλακοσωλήνες Καναλίου – Εναέριο υδραγωγείο στους πρόποδες των λόφων Κούκου Νικοπόλεως – Εναέριοι Σωλήνες χωραφιών στη Νικόπολη - Νυμφαίον («Μπούφι»).
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μεγάλο έργο αφού από τις πηγές του ποταμού Λούρου που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο το νερό μέσω αγωγών συγκεντρωνόταν σε μια ορθογώνια δεξαμενή και από εκεί και πάλι με αγωγούς οδηγούνταν προς την Νικόπολη. Αρχικά το νερό έπρεπε να περάσει πάνω από το ποτάμι και γι’ αυτό στη περιοχή κατασκευάστηκαν δυο πεσσοστοιχίες (γέφυρες, που κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, όπως μαρτυρά και η διαφορετική τεχνοτροπία τους. και μέσω αυτών περνούσε στην απέναντι πλευρά του Λούρου). Από εκεί με αυλακοσωλήνες (που τα ίχνη τους σώζονται ακόμη σε αρκετά σημεία της διαδρομής) αλλά και σήραγγες διένυε τα 50 χιλιόμετρα της απόστασης που χώρισε τις δυο περιοχές και κατέληγε στις υδατοδεξαμενές της Νικόπολης.


Πιο "αρχιτεκτονικά" το υδραγωγείο έχει χτιστεί εσωτερικά με πέτρες από τοπικά πετρώματα , ενώ εξωτερικά έχει το περίφημο ρωμαϊκό τουβλάκι! Ακόμα, υπάρχουν "τρύπες" στις οποίες έμπαιναν σιδερένιοι στύλοι για να μπορούν να ελέγχουν οι Ρωμαίοι το εναέριο υδραγωγείο.
 


Τέλος , υπάρχει και ένα σύμβολο σαν Ι ή ένα πλάγιο Η , το οποίο δεν ξέρουμε τι συμβολίζει!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης