Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Νέα στοιχεία για τη σύλληψη της Άννας Φρανκ

Στο πλαίσιο του μαθήματος Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου αναλύθηκε στο Β2 το σχολικό έτος 2016-7 απόσπασμα από Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ και παρουσιάστηκε από ομάδα εργασίας όλο το έργο. Η παρουσίαση αυτή αναρτήθηκε στη σχολική εφημερίδα. Επειδή δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστικό συμπέρασμα οι έρευνες για την αποκάλυψη των ενοίκων του Μυστικού Παράσπιτου στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής της Ολλανδίας, παρόλο που έχουν περάσει 72 χρόνια, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από το Μουσείο της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ δημιουργεί νέα δεδομένα.




Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της μπορεί να βρέθηκαν επειδή κάποιος τους κατέδωσε στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής της Ολλανδίας, αλλά τυχαία, στο πλαίσιο άλλης έρευνας, αναφέρει μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το Μουσείο της Άννας Φρανκ αναφέρεται ότι παρά τις έρευνες δεκαετιών, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποιος κατέδωσε την εβραιοπούλα και την οικογένειά της, με αποτέλεσμα τα μέλη της οικογένειας να συλληφθούν και να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.
Ο διευθυντής του Μουσείο της Άννας Φρανκ, Ρόναλντ Λέοπολντ, σημειώνει ότι η έρευνα «δείχνει ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλα σενάρια».


Μία από τις θεωρίες είναι ότι η έφοδος της 4ης Αυγούστου 1944 στο σπίτι όπου κρυβόταν η Άννα Φρανκ και άλλοι εβραίοι ίσως σχετιζόταν με έρευνα για την παράνομη εργασία ή για πλαστά κουπόνια τροφίμων.
Η έρευνα αναφέρει ότι δύο άνδρες που εργάζονταν στο κτίριο όπου κρυβόταν η Άννα Φρανκ έκαναν εμπόριο κουπονιών για τη διανομή συσσιτίου. Είχαν συλληφθεί νωρίτερα μέσα στο 1944 και στη συνέχεια είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Οι συλλήψεις αναφέρονται και στο ημερολόγιο του κοριτσιού.
Η πιθανότητα της προδοσίας δεν έχει φυσικά εξαλειφθεί τελείως, ούτε έχει αποδειχθεί σχέση μεταξύ της απάτης με τα κουπόνια και της σύλληψης. Σίγουρα, η τελευταία λέξη για αυτή τη μοιραία μέρα του καλοκαιριού του 1944 δεν έχει ακόμα γραφτεί» αναφέρει η μελέτη.
Το ημερολόγιο που έγραψε η Άννα Φρανκ εκδόθηκε μετά το τέλος του πολέμου και μετέτρεψε το νεαρό κορίτσι σε σύμβολο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Η Άννα Φρανκ πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλσεν σε ηλικία 15 ετών.

Αναδημοσίευση από: http://news.in.gr/features/article/?aid=1500121487

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης