Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΙΝΔΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΙΝΙΑ



O Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, (αγγλ. Srinivasa Ramanujan, 1887 – 1920) ήταν Ινδός μαθηματικός και παρότι αυτοδίδακτος με σχεδόν καθόλου εκπαίδευση στα καθαρά μαθηματικά, είχε αξιοσημείωτη συνεισφορά σε τομείς όπως η μαθηματική ανάλυση, θεωρία αριθμών, κ.ά.  Αυτό οδήγησε τον Άγγλο μαθηματικό Χάρντι (αγγλ. Godfrey Harold Hardy, 1877 – 1947) να τον χαρακτηρίσει φυσική διάνοια, της ίδιας κλάσης με μαθηματικούς όπως ο Νεύτωνας, ο Αρχιμήδης, ο Όιλερ και ο Γκάους.




Ο Ραμανούτζαν γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1887 στο Ερόντε, στην Ομόσπονδη Πολιτεία Μανδράς της Ινδίας σε μια οικογένεια που ανήκε στην κάστα των Βραχμάνων. Στο σχολείο επέδειξε ασυνήθιστες μαθηματικές ικανότητες, κερδίζοντας επαίνους και βραβεία.
Η πρώτη του επαφή με τα μαθηματικά έγινε στην ηλικία των 13 ετών. Το 1902 μελέτησε τους τύπους για την επίλυση της εξίσωσης 3ου βαθμού και προχώρησε κατασκευάζοντας δικούς του για την επίλυση της εξίσωσης 4ου βαθμού.
Στον Ραμανούτζαν χορηγήθηκε το 1904 υποτροφία για να σπουδάσει σε ένα κρατικό κολέγιο, η οποία όμως ακυρώθηκε τον επόμενο χρόνο, όταν αυτός απέτυχε στα μαθήματα που δεν είχαν σχέση με τα μαθηματικά. Τότε δίχως να το πει στους γονείς του κατέφυγε σε άλλη πόλη 650 χλμ. βόρεια του Μαδράς, όπου και συνέχισε τις μαθηματικές του αναζητήσεις. Το 1912 επέστρεψε στο Μαδράς προκειμένου να εργαστεί ως υπάλληλος στο λογιστήριο του λιμανιού, καθώς είχε ξεμείνει από χρήματα.
Παρόλο που ο Ραμανούτζαν δεν είχε λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση, ήταν γνωστός στους πανεπιστημιακούς κύκλους των μαθηματικών του Μαδράς. Τον Ιανουάριο του 1913 έστειλε κάποια από τα θεωρήματα του στον Χάρντι, ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Ο Χάρντι, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο της δουλειάς του, προσκάλεσε τον Ραμανούτζαν να τον επισκεφθεί και να συνεργαστούνε στο Κολέγιο Τρίνιτι του Κέμπριτζ. Και τότε το Πανεπιστήμιο του Μαδράς του έδωσε υποτροφία για 2 χρόνια.
Στις 2 Μαΐου 1918 ο Ραμανούτζαν απέκτησε τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου και στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου έτους αυτόν του Εταίρου του Κολεγίου Τρίνιτι του Κέμπριτζ.
Ο Ραμανούτζαν πέθανε στην Ινδία στις 26 Απριλίου 1920 σε ηλικία μόλις 32 ετών ταλαιπωρημένος από αρρώστιες, υποσιτισμό και πιθανόν υποφέροντας από μόλυνση στο συκώτι. Στην διάρκεια της σύντομής του ζωής, ο Ραμανούτζαν κατάφερε να αφήσει έργο που απαριθμεί σχεδόν 3900 αποτελέσματα, κυρίως ταυτότητες και εξισώσεις. Αν και ένας μικρός αριθμός από τα αποτελέσματα αυτά ήταν εσφαλμένα και μερικά ήδη γνωστά, οι περισσότερες από τις εργασίες του αποδείχθηκαν ορθές. Διατύπωσε συμπεράσματα που ήταν τόσο πρωτότυπα όσο και ιδιαίτερα αντισυμβατικά, όπως οι πρώτοι αριθμοί Ραμανούτζαν και η συνάρτηση θήτα Ραμανούτζαν, που ενέπνευσαν έναν τεράστιο αριθμό περαιτέρω ερευνών. Είναι χαρακτηριστικό πως μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του άργησαν πολύ να ενταχθούν στο ρεύμα των σύγχρονων μαθηματικών.
Τον Δεκέμβριο του 2011, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του στα μαθηματικά, η κυβέρνηση της Ινδίας διακήρυξε την ημέρα των γενεθλίων του Ραμανούτζαν (22 Δεκεμβρίου) ως ετήσια «Εθνική Ημέρα των Μαθηματικών» καθώς και το έτος 2012 ως «Εθνικό Έτος των Μαθηματικών».

Όλη η ζωή του περιγράφεται στην ταινία The Man Who Knew Infinity, το τρέιλερ της οποίας μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ο Σρινιβάσα Ραμανούτζαν

Γραμματόσημο προς τιμήν του Ραμανούτζαν


















                
                
 Πηγές
·      Άρθρο των J. J. OConnor και E.F. Robertson από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του St. Andrews, http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Biographies/Ramanujan.html
·         Wikipedia
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης