Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ο ακριβότερος πίνακας ζωγραφικής


Το αστρονομικό ποσό των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων άγγιξε ο «Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος πωλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη.


Πρόκειται για τον τελευταίο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη και που ο ίδιος ο οίκος Christie’s δεν πίστευε ότι η τιμή του θα φτάσει σ’ αυτό το αστρονομικό ύψος, αφού εκτιμούσε ότι το έργο θα άγγιζε τα 100 εκατομμύρια.
Ο «Σωτήρας του Κόσμου», που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στα χέρια του ουράνια σφαίρα, θεωρείτο για πολλά χρόνια αντίγραφο, όμως οι ειδικοί που τον εξέτασαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αυθεντικό έργο του Ντα Βίντσι.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα έργα του οποίου ήταν ήδη περιζήτητα την εποχή που ο δημιουργός τους βρισκόταν εν ζωή. Εκτός από τον «Σωτήρα του Κόσμου», όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα.

Αναδημοσίευση από: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=916164, 16-11-2017

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519) είναι σήμερα άμεσα αναγνωρίσιμη μορφή του πολιτισμού μας. Όλοι μας έχουμε μια εικόνα του, είτε ως δημιουργού της Τζοκόντα, ενός από τα διασημότερα έργα τέχνης στον κόσμο, είτε ως πολυτάλαντου και δημιουργικού επιστήμονα, που σχεδίασε τις πρώτες "ιπτάμενες μηχανές". Αποτελεί, αναμφισβήτητα, τον κλασικό άνθρωπο της Αναγέννησης, τον άνθρωπο με οικουμενική παιδεία, ο οποίος ξεπέρασε την κατηγορία της μεγαλοφυίας και αποτελεί πλέον μέρος του μύθου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης