Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Οι Απόκριες




Οι Απόκριες συνδέονται με τον κύκλο του Πάσχα, που γιορτάζεται, σύμφωνα με απόφαση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ., την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Στα χρόνια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, δηλαδή τον 4ο αι. μ.Χ., ορίστηκε επίσης μια πένθιμη περίοδος σαράντα ημερών πριν από το Πάσχα, η Μεγάλη Σαρακοστή, η οποία αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα. Μια μικρότερη περίοδος τριών εβδομάδων αποτελεί το μεταβατικό στάδιο, την προετοιμασία, κατά κάποιο τρόπο, των πιστών για τη Σαρακοστή. Και αυτή ακριβώς είναι η περίοδος των Απόκρεω.
Στην περίοδο αυτή συγκεντρώθηκαν, μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού και την εδραίωσή του τον 4ο αιώνα, όλα τα ειδωλολατρικά, τα παγανιστικά εκείνα έθιμα που τελούνταν κατά παράδοση στις χώρες της παλιάς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στο τέλος του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης. Συγκεντρώθηκαν εδώ αυτά τα έθιμα, με όριο την Καθαρά Δευτέρα, γιατί τότε αρχίζει η περίοδος της νηστείας και της προσευχής, με την οποία ο χαρακτήρας των παγανιστικών αυτών εθίμων δεν έχει ασφαλώς καμία σχέση.
Τα έθιμα αυτά έχουν δύο πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Πρώτον, μια ερωτική, σεξουαλική ελευθεριότητα και δεύτερον, τις μεταμφιέσεις, τα λεγόμενα καρναβάλια, όπου διακρίνει κανείς διάφορες επιδράσεις. Έτσι, ο αρλεκίνος, η κολομπίνα, ο πιερότος έρχονται κατευθείαν από την ιταλική Comedia dell΄arte. Αλλά διακρίνουμε επίσης και προσαρμογές στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης