Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Οι Πιο Περίεργοι Εξωπλανήτες Που Έχουν Βρεθεί

Χάρη στις αμέτρητες έρευνες που έχουμε κάνει για να ανακαλύψουμε τα μυστικά του Σύμπαντος, έχουμε βρει πολλά πλανητικά συστήματα, πέρα από τα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος. 

Τους πλανήτες αυτούς ονομάζουμε "εξωπλανήτες" για τον λόγο ότι βρίσκονται έξω από το Ηλιακό Σύστημα.

Έχουν ανακαλυφθεί εξωπλανήτες με αέρια επιφάνεια ή γεώδη, με υψηλές θερμοκρασίες ή με εξαιρετικά χαμηλές, όμοιοι με τη Γη ή τελείως αφιλόξενοι. 
Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε, όπως:



1) TreS 2b



Έχει μάζα λίγο μεγαλύτερη του Δία και είναι εξαιρετικά αφιλόξενος. 
Η επιφάνειά του απορροφά το 99% του φωτός που φτάνει σε αυτήν. Το 1% του φωτός αντανακλάται έτσι ώστε να δημιουργεί μια κόκκινη χροιά στον πλανήτη και να τον κάνει σαν βγαλμένο από εφιάλτη.



2) J1407 b





Έχει μάζα 11 φορές μεγαλύτερη του Δία και αέρια επιφάνεια. Έχει 30 δακτυλίους και μία εξωσελήνη (φεγγάρι εξωπλανήτη).




3) WASP-12 b





Είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Δία. Το μητρικό του άστρο φάνηκε να τον "καταβροχθίζει", ενώ οι θερμοκρασίες μου επικρατούν στην επιφάνειά του είναι μεγαλύτερες των 2.000 βαθμών Fahrenheit.




4) 55-Cancri e




Είναι 2 φορές μεγαλύτερος της Γης. Είναι "κλειδωμένο" με το άστρο του, δηλαδή η μία του πλευρά είναι πάντοτε στραμμένη προς αυτό. Περιφέρεται πολύ κοντά σε αυτό. Αποτελείται από διαμάντια.





5) HD-189733 b




Λίγο μεγαλύτερος από τον Δία. Εκπέμπει γαλάζιο φως. Έχει ξηρή ατμόσφαιρα, με διοξείδιο του άνθρακα. Σε αυτόν τον πλανήτη η βροχή αποτελείται από γυαλί, το οποίο πέφτει οριζόντια, ακολουθώντας τους ανέμους 1.000 χιλιομέτρων την ώρα.


6) PSR B160-26 b




Έχει μάζα 2,5 φορές του Δία. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα ζεύγος άστρων, από τα οποία το ένα είναι ένα πάλσαρ και το άλλο ένας λευκός νάνος. Είναι γνωστός και με την ανεπίσημη ονομασία "Μαθουσάλας" και "Πλανήτης της Γένεσης" διότι έχει ηλικία περίπου 12,5 δισεκατομμυρίων ετών, περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης