Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 τους τελευταίους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας οδήγησε στη λήψη μέτρων με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν δεν άφησαν ανεπηρέαστα τα παιδιά, αφού μεγάλο μέρος τους αφορούσε τα ίδια.

Μερικές από τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν σχετίζονται με την απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο και τις δυσκολίες που προέκυψαν σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, λόγω της καραντίνας.

Πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού 250 εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στο σχολείο, σύμφωνα με μελέτες του ΟΗΕ, στον αριθμό αυτό θα προστεθούν άλλα 23,8 εκατομμύρια, εξαιτίας της πανδημίας και των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Επιπλέον το κλείσιμο των σχολείων οδήγησε στη διαδικτυακή εκπαίδευση, γεγονός που στερεί τη μόρφωση σε μαθητές οικογενειών που δεν μπορούν να τους παρέχουν τεχνολογικό εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο. 

Αντίθετα, παιδιά με πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο αφιερώνουν πολλή χρόνο στα video games και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετές φορές χωρίς επιτήρηση, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα στους κινδύνους του διαδικτύου.Ο εγκλεισμός των παιδιών δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την ψυχική και κοινωνική συμπεριφορά τους. Η αιφνίδια διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων, η έλλειψη επαφής με φίλους και συγγενείς, καθώς και η μείωση της σωματικής άσκησης, οδήγησε στην κοινωνική απομόνωση τους.  Επιπλέον δεν ήταν λίγα τα παιδιά που βίωσαν συναισθήματα φόβου, μοναξιάς και ανασφάλειας, επηρεάζοντας τη ψυχική τους ισορροπία.

Ωστόσο, η πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά θα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, για την προστασία και διασφάλιση του μέλλοντος τους.



ΠΗΓΕΣ
1) Πήττα Δήμητρα. (2020) Κορονοϊος: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ipaidia
2) Σιούτη Ζωή, Αθανασίου Μαρία (2020) Τι συνέβη στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
3) Τσίτσικα Άρτεμις, Μιχαλέας Σπύρος, Μπούμπα Βάσια. (2020) Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους κατά την περίοδο της πανδημίας. Documentonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης