Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

«Ημερομηνία Λήξης…» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από …»

 Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνουν οι ενδείξεις «Ημερομηνία Λήξης…» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από …» που αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα. Η κοινή εντύπωση είναι ότι σημαίνουν ακριβώς το ίδιο, υπάρχουν όμως κάποιες σημαντικές διαφορές...


Ημερομηνία Λήξης

    Θα δούμε αυτήν την ένδειξη κυρίως σε τρόφιμα που αλλοιώνονται γρήγορα, όπως τα κρέατα, αλλαντικά, τυριά, ψάρια, γαλακτοκομικά και έτοιμες σαλάτες. Γενικότερα σε όλα τα τρόφιμα που βρίσκουμε συνήθως στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τα κατεψυγμένα.

                                                                                                                                              


    Μετά το πέρας της Ημερομηνίας Λήξης δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα, ακόμη και αν φαίνονται κανονικά, ή μυρίζουν καλά. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μετά την Ημερομηνία Λήξης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

    Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων της Βρετανίας αναφέρει ότι, «μετά την ημερομηνία λήξης, μην το φάτε, μην το μαγειρέψετε και μην το καταψύξετε. Η τροφή δεν είναι ασφαλής για κατανάλωση, ακόμα και αν έχει αποθηκευτεί σωστά και φαίνεται ή μυρίζει καλά».

                                                                                                                                                                                                                             


    Αν έχουμε τρόφιμα που η ημερομηνία λήξης τους πλησιάζει, καλό θα ήταν να τα βάλουμε στην κατάψυξη, με σκοπό να τα καταναλώσουμε αργότερα. Αν καταψύξουμε το προϊόν (όπου μπορεί να γίνει αυτό), επιμηκύνουμε την διάρκεια ζωής του και πέρα από την Ημερομηνία Λήξης. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε να ακολουθήσουμε τα οδηγίες αποθήκευσης του προϊόντος όπως αναγράφονται, όπως για παράδειγμα «καταψύξτε την ημέρα της αγοράς», ή «μαγειρέψτε το παγωμένο» ή «αποψύξτε καλά και μαγειρέψτε το μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξη».

    «Θεωρητικά το φαγητό μπορεί να παραμείνει στην κατάψυξη όσο θέλουμε. Μετά από τρεις με έξι μήνες, η ποιότητα του αλλοιώνεται και μαζί χάνεται και η θρεπτική του αξία. Οπότε κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από

    Αυτή η σήμανση υπάρχει στα περισσότερα κατεψυγμένα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Η σήμανση αυτή αφορά περισσότερο την ποιότητα παρά την ασφάλεια. Αν περάσει αυτή η ημερομηνία δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, απλά ίσως έχει χάσει λίγο από το άρωμά του, την γεύση του, ή έχει αλλοιωθεί ελαφρώς η υφή του.

                                                                                              


    Παρ′ όλα αυτά δεν θα πρέπει να φάμε αυγά μετά την ημερομηνία αυτή, γιατί ειδικά στα αυγά μπορεί να υπάρχουν βακτήρια όπως σαλμονέλα τα οποία πολλαπλασιάζονται μετά από αυτήν την ημερομηνία.

    «Στα τρόφιμα με την ένδειξη ”Ανάλωση κατά προτίμηση πριν”, ο κανόνας δεν είναι άσπρο-μαύρο. Μπορούμε να καταναλώσουμε την τροφή πέρα από την αναγραφόμενη ημερομηνία, κάτι που εξαρτάται από την σύσταση της αλλά και τον τρόπο αποθήκευσης, όπως αυτή εμφανίζεται στην συσκευασία. Για παράδειγμα, ”Αποθηκεύστε σε δροσερό και ξηρό μέρος” ή ”Διατηρείστε το στο ψυγείο μετά το άνοιγμα”».
    Όμως, υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσουν προβλήματα, αν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά ή η συσκευασία τους δεν είναι ακέραια.


                              

Όπως:
– Η συσκευασία έχει ανοίξει για μερική χρήση του προϊόντος
– Φέρουν χτυπήματα τα τοιχώματα της κονσέρβας
– Έχουν παραμείνει στο φως του ήλιου ή / και σε θερμοκρασίες που μπορούν να δημιουργήσουν υγρασία μέσα στη συσκευασία
– Υπάρχουν ενδείξεις για σκουλήκια (παράσιτα)
– Τα ξηρά προϊόντα δεν έχουν αποθηκευτεί σε ξηρές συνθήκες και το νερό έχει περάσει μέσα στη συσκευασία

    Η αποθήκευση στην κατάψυξη των συγκεκριμένων τροφών ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, πάντα όμως σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται και εδώ στην συσκευασία.

    Η σύμβουλος για την ασφάλεια τροφίμων της Βρετανίας, Σάρα Χάουαρθ αναφέρει: «Εφόσον ο καταψύκτης μας λειτουργεί σωστά στους -18C, τα τρόφιμα πρέπει να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουν ξεπαγώσει καλά πριν από τη χρήση τους. Το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει στο κάτω μέρος του ψυγείου και ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου και να είναι σκεπασμένο».


Πηγή: Huffingtonpost.gr

Πηγή : Food Standards Agency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης