Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Μουσικοθεραπεία

Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει για την Μουσικοθεραπεία, δηλαδή την χρήση της μουσικής για θεραπεία η οποίο προτείνεται στα άτομα όλων των ηλικιών –ασχέτως αν γνωρίζουν μουσική ή όχι- τη δυνατότητα να εκφραστούν, να επεξεργαστούν συναισθήματα, και να αναπτύξουν τον εσωτερικό πλούτο που κρύβουν ως άνθρωποι.


Η Μουσικοθεραπεία αναπτύχθηκε ως επάγγελμα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν νοσοκόμες στην Αμερική παρατήρησαν πόσο θετική επίδραση είχαν οι φιλανθρωπικές συναυλίες στους σωματικά και συναισθηματικά τραυματισμένους βετεράνους. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα για να προσληφθούν μουσικοί στα νοσοκομεία.

Όταν τραγουδάμε, η φωνή και το σώμα μας είναι το μουσικό μας όργανο. Αυτό σημαίνει πως συνδεόμαστε με την πηγή των ήχων και δονήσεων μέσα μας, μιας που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι την μουσική, ουσιαστικά εμείς οι ίδιοι είμαστε η μουσική.
Τέλος, η μουσική/φωνητική ψυχοθεραπεία βοηθά τον ενδιαφερόμενο να έρθει σε επαφή με τον αυθόρμητο/αυθεντικό του εαυτό κι έτσι όχι μόνο συνδέεται με το σώμα και τα συναισθήματά του αλλά και με τους γύρω του πιο εύκολα.  
 
Καθώς πρόσφατες έρευνες, έρχονται να επιβεβαιώσουν για ακόμα μία φορά, την ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του εμβρύου. Μία αργή μουσική με συχνότητα 63-70 παλμών το λεπτό, όπως και ο καρδιακός χτύπος της μητέρας, μπορεί να ασκήσει πολύ θετική επίδραση στην ψυχολογία και ηρεμία του εμβρύου.
Οι νέες μελέτες, έρχονται να ρίξουν φως και στην ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει ακουστικά ερεθίσματα και να τα συνδέει με διάφορες καταστάσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν, όταν το έμβρυο θα συνηθίσει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, μπορεί να το αναγνωρίσει και όταν έρθει στον κόσμο και να αντιδρά στα μουσικά ερεθίσματα με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούσε όταν ήταν στην κοιλιά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης