Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-4, σαν σήμερα… στις 4/1/1976 (!!!)


Σαν σήμερα, πριν από ...38 χρόνια (πω πω πω πω τι πολλά χρόνια!!!) , θυμάμαι εμένα μαθητή του δημοτικού, κολλημένο στο τρανζιστοράκι (δεν υπήρχαν τότε τηλεοπτικές μεταδόσεις στους αγώνες πρωταθλήματος), την μετάδοση από το γήπεδο Καραϊσκάκη, μια από τις μεγαλύτερες νίκες της αγαπημένης μας ΠΑΟΚάρας.


 Ήταν η τεράστια ομάδα των Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη, Αποστολίδη κ.λ.π. μια ομάδα που χαιρόσουνα να την βλέπεις, μια ομάδα που πήρε μόλις ένα πρωτάθλημα και 2 κύπελλα ενώ θα έπρεπε να πάρει τουλάχιστον άλλα τόσα.

Ήταν η ομάδα που έφτιαξε τη φήμη και το κύρος του σημερινού ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έκανε μεγάλο τον ΠΑΟΚ μας.

Δείτε τα βίντεο του αγώνα, με τα γκολ, τον σχολιασμό και δείτε πόσος κόσμος του ΠΑΟΚ ήταν στο γήπεδο και πανηγύριζε τα γκολ.


Και ο Ολυμπιακός τότε ήταν όπως είναι σήμερα, η πρωταθλήτρια ομάδα με δύναμη, καλή ομάδα και πλούσιο πρόεδρο.

Και την άλλη μέρα, την Δευτέρα 5 Ιανουαρίου του 1976, μια παγωμένη μέρα στο χωριό, ρουφούσα κάθε γωνιά της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" που τις Δευτέρες είχε πολλές σελίδες με αθλητικά.

Και θυμήθηκα αυτή τη μέρα και ψάχνοντας  στο διαδίκτυο βρήκα αυτό το blog να έχει αναλυτικά όλα όσα έζησα τότε.

Απολαύστε αυτά που ποτέ ξανά (δυστυχώς) δεν θα ξαναζήσουμε όλοι εμείς οι ΠΑΟΚσήδες...


Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ… στις 4/1/1976

Η σημερινή ανάρτηση περιλαμβάνει ολόκληρη την ανταπόκριση του Γιάν. Χατζηιωάννου από το στάδιο Καραϊσκάκη για το ματς Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τη Δευτέρα 5/1/1976.
 
Κυριακή 4/1/1976: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: 0-4
Το 4-0 του ΠΑΟΚ σεισμός για όλη τη χώρα – Φωταγωγήθηκε το γήπεδο της Τούμπας.
 
Επιτέλους το πίστεψαν…
Αποτέλεσμα ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ: 0-4ΣΚΟΡΕΡΣ: Τερζανίδης στο 24΄, Κούδας στο 53΄ και στο 60΄, Γκουερίνο στο 75΄.
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης, Πέλλιος, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης (75΄ Γκουερίνο), Αποστολίδης, Σαράφης, Κούδας, Κερμανίδης (78΄ Ορφανός), Τερζανίδης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κελεσίδης, Λιόλιος, Γλέζος, Σιώκος, Αγγελής (46΄ Κυράστας), Βασιλόπουλος (74΄ Σταυρόπουλος), Καραβίτης, Συνετόπουλος, Λοσάντα, Κρητικόπουλος, Γαλάκος.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βαμβακόπουλος (Αθηνών).
ΕΠΟΠΤΕΣ: Κόνιαρης, Κοντογιάννης.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 39.090
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ: 2.958.740 δρχ.
Του απεσταλμένου μας
Αθήνα, 5 Ιανουαρίου
Βουβός, πνιγμένος σχεδόν ενθουσιασμός, άφησε άφωνο έναν κόσμο, τον κόσμο του Π.Α.Ο.Κ. με την λαχτάρα και την γλύκα μιας νίκης που έφθασε στο ασύγκριτο επίπεδο του 4-0 σε βάρος του Ολυμπιακού. Τον άφησε άφωνο στο αντίκρυσμα του ηλεκτρονικού ταμπλώ του σταδίου Καραϊσκάκη που δεν δίσταζε να αλλάζει κάθε τόσο σκηνικό γράφοντας: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ: 0-1, 0-2, 0-3, 0-4…
Εκεί το ηλεκτρονικό σύστημα σταμάτησε στην παθιασμένη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του “Δικεφάλου”, που αχόρταγοι μπαινοβγαίναν με την μπάλα, άπληστοι στα δίκτυα του Κελεσίδη. Εκεί τελείωσε το άγχος, η αγωνία, η οδύνη των “Ερυθρολεύκων” που δεν περίμεναν άλλο από το σφύριγμα του διαιτητού κ. Βαμβακόπουλου που θα τους γλύτωνε από την ορμή και την ανικανοποίητη προσπάθεια των αντιπάλων τους.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
Το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο φαίνεται πάμπτωχο στην προσπάθεια του μολυβιού να ζωντανέψει την έκφραση του χθεσινού ντέρμπυ, να ζωγραφίσει το πάθος, το πείσμα, την λαχτάρα, την πίστη και τον ενθουσιασμό των παικτών του Π.Α.Ο.Κ. για την νίκη.
Φαίνεται ακόμη πιο φτωχό στην προσπάθεια να περιγράψει τον τρόμο και την οδύνη, την λύπη και την ταραχή που στην κυριολεξία έδειξαν παίκτες, φίλαθλοι, προπονητές και παράγοντες του πολυδιαφημισμένου Ολυμπιακού.
Για τον Π.Α.Ο.Κ. αλλά και για τον Ολυμπιακό ήταν σαν ένα παρατραβηγμένο παραμύθι. Όχι μόνο για την νίκη του Π.Α.Ο.Κ., όχι μόνο για την ήττα του Ολυμπιακού,αλλά πιο πολύ για το 4-0. Αυτό το 4-0 ήταν το κάτι άλλο…
Όλα ήλθαν τόσο ξαφνικά, τόσο αστραπιαία, αλλά και τόσο ευχάριστα για τον Π.Α.Ο.Κ… Από το πρώτο ψυχρό γκολ του Τερζανίδη, μέχρι τα φανταχτερά φτερουγίσματα του Κούδα και την νοτιοαμερικανική φιγούρα του Γκουερίνο που έγραψαν το 4-0 δημιουργήθηκε η φανταστική νίκη που άφησε άναυδους τους Πειραιώτες και έβαλε δυναμίτιδα στα θεμέλια του Ολυμπιακού.
Κανείς δεν κατάφερε να σταματήσει τον Γκουερίνο στην προσπάθειά του αυτή. Ο ξένος άσος ντριμπλάρει τον Κελεσίδη και σε λίγο από πλάγια θέση, θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού, για τέταρτη φορά.
(εφημερίδα “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” Δευτέρα, 6/1/1976)
Όμως παρά το 4-0 η συνάντηση του Καραϊσκάκη είχε μια διαφορετική αρχή, πιο δραματική, πιο συγκλονιστική, ιδιαίτερα αινιγματική, μέχρις ότου το χρυσό πρώτο γκολ του Τερζανίδη, έδωσε την απάντηση: Νικητής ο πιο γενναίος…
Μέχρι τότε ο Ολυμπιακός είχε μια θεαματική εδαφική υπεροχή, πίεσε την άμυνα του “Δικεφάλου”, πείθοντας όμως ότι βρισκόταν μακριά από την παραγωγικότητα των προσπαθειών του. Στο διάστημα αυτό που η πειραϊκή ομάδα δεν έδειχνε τίποτε άλλο αλλά μια ακατάσχετη φλυαρία που ελάχιστα ανησύχησε τον Π.Α.Ο.Κ., καθώς βρισκόταν πάντα ένας τρόπος να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος, ο “Δικέφαλος” έβαλε τις βάσεις για την επιτυχία που ακολούθησε. Έπεισε δηλαδή πως δεν είχε διάθεση να τρομοκρατηθεί από την άνοστη υπεροχή του αντιπάλου του και, το σπουδαιότερο, στις λίγες προσεκτικές αντεπιθέσεις του άφησε να φανεί ότι πολύ εύκολα θα έσπαζε την πτωχή σε ποιότητα και δράση ολυμπιακή άμυνα.
Η εξέλιξη του αγώνα δικαίωσε ακριβώς αυτές τις απόψεις. Ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς γκολ, παρά τα σουτ των Συνετόπουλου (6΄ απέκρουσε πάνω στην γραμμή ο Φουντουκίδης), Καραβίτη (14΄ άουτ) και Κρητικόπουλου (12΄ άουτ), παράλληλα δε έγινε αιτία να αντιληφθεί η άμυνα του Π.Α.Ο.Κ. τις πραγματικές της δυνατότητες.
Η ιστορία του 4-0 άρχισε στο 24΄ με ένα γκολ που χαρακτηρίζει τις επιθέσεις του Π.Α.Ο.Κ. στα τελευταία χρόνια. Μέσα στο κύμα των Ολυμπιακών επιθέσεων, ο Κερμανίδης με τον Σαράφη και τον Κούδα έπαιξαν την μπάλα διαδοχικά που έφτασε στον Τερζανίδη. Επηκολούθησε ένα δυνατό, συρτό γωνιακό σουτ και η μπάλα έκανε την πρώτη συνάντησή της με τα δίχτυα του Κελεσίδη.
Ο Ολυμπιακός αντέδρασε σε μια προσπάθεια που θα τον έφερνε ίσως κοντά στην ισοπαλία. Εν τούτοις, ο Π.Α.Ο.Κ με άνεση, αφού και ο Φορτούλα απέκρουσε ένα σουτ του Συνετόπουλου (25΄), κράτησε την ισορροπία που χρειαζόταν στο παιχνίδι και χωρίς να μεταβληθεί το 1-0 ήλθε το τέλος του ημιχρόνου.
 
Ιπποτικός ο Κώστας Αϊδινίου σφίγγει το χέρι του Γιώργου Κούδα, μετά την λήξη του συγκλονιστικού αγώνα του Καραϊσκάκη
(εφημερίδα “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” Δευτέρα, 6/1/1976)
 
Η επανάληψη ήταν από άλλο έργο. Απελπισμένος σχεδόν ο Ολυμπιακός από την αδυναμία του να βρει τον τρόπο για τα δίχτυα, πιο ψυχωμένος ο Π.Α.Ο.Κ., με βροντερή πλέον την πίστη για την εδραίωση της νίκης, έδωσαν ένα θέαμα που συγκλόνισε.Δεν είχαν περάσει παρά οκτώ λεπτά όταν μια δυνατή απόκρουση του Φουντουκίδη σε σέντρα του Λοσάντα, έστειλε την μπάλα προς το μέρος του Κούδα, που από την θέση του σέντερ φορ ξεχύθηκε προς την περιοχή του Ολυμπιακού. Ο διεθνής μέσος του Π.Α.Ο.Κ. σχεδόν ανενόχλητος έφθασε κοντά στον Κελεσίδη και με έξοχο τρόπο έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα.
Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι παίκτες, οι θεατές, οπαδοί και φίλοι του Π.Α.Ο.Κ. την επιτυχία του δευτέρου τέρματος. Δεν πρόλαβαν οι Ολυμπιακοί να αντιληφθούν με ποιο τρόπο δέχθηκαν το δεύτερο γκολ, μέχρις ότου στο 60΄, πάλι ο Κούδας παίζοντας με έξυπνο τρόπο στον αέρα την μπάλα πέρασε ανάμεσε από τον Γλέζο και τον Σιώκο και πλάσαρε για μια ακόμη φορά τον Κελεσίδη, κάνοντας το σκορ 3-0.
Το παιχνίδι πλέον είχε πάρει μια ιδιαίτερη τροπή. Ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιζε τον Ολυμπιακό σαν την γάτα με το ποντίκι και οποιαδήποτε στιγμή ήθελε έφθανε κοντά στην επιτυχία ενός τέρματος. Το 4-0 έγινε στο 75΄ από τον Γκουερίνο. Ο ξένος άσος του “Δικεφάλου” πήρε την μπάλα, κατέβηκε από τα δεξιά, τρίπλαρε με έξοχο τρόπο τον Κελεσίδη και από πλάγια θέση την έστειλε στα δίχτυα.
Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού ο Π.Α.Ο.Κ. θα μπορούσε να είχε επιτύχει ένα ή δύο τέρματα ακόμη με μεγάλη άνεση, αλλά οι ποδοσφαιριστές του ήθελαν πλέον να δείξουν την μεγάλη τους κλάση. Έπαιζαν ποδόσφαιρο ποιότητος, έφθαναν κοντά στην περιοχή και έδειχναν πως δεν ήθελαν πλέον να σκορπίσουν και άλλη λύπη στους αντιπάλους τους. Εν τούτοις στο 89΄ ο Τερζανίδης μπαίνοντας από τα αριστερά με μια από τις γνωστές του επελάσεις, πλάσαρε πάλι τον Κελεσίδη και έστειλε ένα φαλτσαριστό σουτ που απεκρούσθη από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Ολυμπιακού και κράτησε το σκορ στο επίπεδο του 4-0.

από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”, Δευτέρα 6/1/1976 
Όπως φαίνεται δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κριτική για να αντιληφθεί κανείς τι συνέβη στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός με τον αέρα του γηπεδούχου. Με τον αέρα της μεγάλη ομάδας που κερδίζει κατά κανόνα τον ΠΑΟΚ στο γήπεδό του, μπήκε αισιόδοξος, σίγουρος, βέβαιος, ότι αν δεν ήταν ο ίδιος ικανός να κερδίσει υπήρχε το ενδεχόμενο να μην ήταν ικανός ο αντίπαλός του να κρατήσει έστω και μια ισοπαλία. Εν τούτοις αυτή την φορά οι ολυμπιακές ελπίδες διαψεύσθηκαν. Ο ΠΑΟΚ κράτησε ρωμαλέος, ψυχωμένος, γενναίος και δυνατός την ολυμπιακή υπεροχή του πρώτου ημιώρου, πέτυχε στο διάστημα αυτό ένα σπουδαίο γκολ, και έδειξε ότι θα μπορούσε να πετύχει και άλλα τέρματα όπως και έγινε αργότερα. Αντίθετα ο Ολυμπιακός νιώθοντας αυτή την αντίδραση του αντιπάλου του παρέδωσε τα όπλα και στην κυριολεξία πελαγοδρομούσε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου. 
Είναι πολύ δύσκολο επίσης να βρει κανείς λόγια για να χαρακτηρίσει την απόδοση των παικτών. Ο ΠΑΟΚ χθες δεν είχε ποδοσφαιριστάς που ζητούσαν την νίκη, είχε ήρωες που ζητούσαν μια για πάντα να δείξουν στον Ολυμπιακό τι μπορεί να πάθει όταν γίνεται ένα καθαρό παιχνίδι.
Ο τερματοφύλακας ΦΟΡΤΟΥΛΑ ήταν εκπληκτικός από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ακόμη και όταν το σκορ είχε γίνει 4-0, ακόμη και τότε ο Γιουγκοσλάβος τερματοφύλακας υπερασπιζόταν με κάθε τρόπο την εστία του για να μη δεχθεί γκολ.
Ο ΓΟΥΝΑΡΗΣ εξουδετέρωσε στην κυριολεξία τον Γαλάκο που φάνηκε από την αρχή ότι θα ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους κυνηγούς για την εστία του ΠΑΟΚ. Εν τούτοις ο διεθνής μπακ κινήθηκε με άνεση, σ’ όλη τη διάρκεια του αγώνος και δεν άφησε σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθεί κίνδυνος από την πλευρά του.
Ο ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ ήταν ένας παίκτης σπάνιας κλάσεως στον χθεσινό αγώνα. Όρθωσε στην κυριολεξία το ανάστημά του μπροστά στην ολυμπιακή επίθεση και εξουδετέρωσε κάθε κυνηγό του Ολυμπιακού με εκπληκτική άνεση και σιγουριά.
Περίφημος παρτερνέρ του και ο ΠΕΛΛΙΟΣ που κατά κανόνα δεν άφησε τον Κρητικόπουλο να κινηθεί μέσα στην περιοχή του “Δικεφάλου”.
Σπουδαίος, ιδιαίτερα στην επανάληψη, και ο ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ παρ’ όλο ότι είχε να αντιμετωπίσει τον καλύτερο παίκτη του Ολυμπιακού, τον δαιμόνιο ακραίο κυνηγό Λοσάντα ο οποίος πάσχισε σε όλη τη διάρκεια το παιχνιδιού να δημιουργήσει ρήγματα προς την περιοχή του ΠΑΟΚ.
Η προσφορά του ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη στον αγώνα αυτό. Ο νεαρός μέσος του “Δικεφάλου” κινήθηκε με άνεση προς τα δεξιά, οργάνωσε πολλές επιθέσεις, στάθηκε επάξια δίπλα στους συμπαίκτες του και το σπουδαιότερο βοήθησε την άμυνα όταν χρειάσθηκε.
Ο ΓΚΟΥΕΡΙΝΟ που τον αντικατέστησε μπήκε πλέον ξεκούραστος στον αγώνα, πέτυχε ένα γκολ της δικής του αποκλειστικότητος και οπωσδήποτε βοήθησε να συνεχισθεί η πετυχημένη εμφάνιση του ΠΑΟΚ.
Αλλά ένας από τους πιο αφανείς ήρωες της χθεσινής μεγάλης συναντήσεως ήταν ο ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ. Έπαιξε ένα ρόλο πολύ δύσκολο, ειδικά για τον αγώνα αυτό την στιγμή ακριβώς που έπρεπε αφ’ ενός να επιτηρεί ένα ή δύο ποδοσφαιριστάς του Ολυμπιακού, να τους αναγκάζει να κάνουν λάθη ή να διακόπτουν την ταχύτητα στον ρυθμό του παιχνιδιού τους και παράλληλα να βοηθά την ομάδα στις επιθέσεις της. Και στους δύο ρόλους ο Αποστολίδης πέτυχε απόλυτα και ήταν χθες ένας από τους πρώτους παίκτες του γηπέδου.
Ο ΣΑΡΑΦΗΣ έδειξε για μια ακόμη φορά ότι βρίσκεται σε άνοδο ύστερα από την απουσία των τελευταίων ημερών και οπωσδήποτε βοήθησε την ομάδα του τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά.
Εκπληκτική απόδοση είχαν και ο Τερζανίδης με τον Κούδα που ήταν βασικά και ένας από τους εκτελεστάς του Ολυμπιακού. Ο ΤΕΡΖΑΝΙΔΗΣ κράτησε την άμυνα σε ολόκληρο το παιχνίδι, δημιούργησε επιθέσεις από όλες τις πλευρές και έκανε τους παίκτες του Ολυμπιακού στην κυριολεξία να μην ξέρουν πώς είναι καλύτερα να τους σταματήσουν. Για πρώτη φορά σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό ο ΚΟΥΔΑΣ έπαιξε με τόση άνεση και ψυχραιμία. Πέτυχε γκολ που πιστοποίησαν την πραγματική κλάση αυτού του ποδοσφαιριστού.
Ο ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ που αγωνίστηκε αυτή την φορά σέντερ φορ πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του από τότε που άρχισε να παίζει στον ΠΑΟΚ. Ανάγκασε στην κυριολεξία τους δύο σέντερ μπακ του Ολυμπιακού να περάσουν μιάμιση ώρα ταλαιπωρίας.
Ο νεαρός ΟΡΦΑΝΟΣ έδωσε περισσότερο επιθετικό τόνο από την στιγμή που μπήκε στον αγώνα και άφησε έκπληκτους τους θεατές με τις λίγες αλλά σοφές προσπάθειές του.
Στην πλευρά του Ολυμπιακού πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να βρει παίκτη που ξεχώρισε. Αν εξαιρέσουμε τον Λοσάντα που κατέβαλε στην κυριολεξία συγκλονιστικές προσπάθειες να πετύχει κάτι, τον ΚΑΡΑΒΙΤΗ που ήταν από τους δυο τρεις καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού, τον ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ και τον ΓΑΛΑΚΟ στο πρώτο ημίχρονο, οι υπόλοιποι δεν είχαν απόδοση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί έστω και μέτρια. Αυτό βέβαια δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έπαιξε ο ΠΑΟΚ και την όρεξη και την αγωνιστικότητα των αντιπάλων τους οι οποίοι στην κυριολεξία τους καθήλωσαν και δεν τους άφησαν να αναπτυχθούν.
Στο δεύτερο ημίχρονο στην θέση του Αγγελή που τραυματίσθηκε στο χέρι και απεχώρησε μπήκε ο ΚΥΡΑΣΤΑΣ που διεκρίθη ιδιαίτερα σε όλο αυτό το διάστημα που αγωνίστηκε.
(…..)
Γιαν. Χατζηιωάννουεφημερίδα “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” 6/1/1976
 
 
Από την υποδοχή θριάμβου στο αεροδρόμιο:
… Με δέος οι ταξιδιώτες που περίμεναν να επιβιβασθούν στο αεροσκάφος που θα τους πήγαινε στην Αθήνα, παρακολουθούσαν τα σφιχταγκαλιάσματα. Αυτοί που είναι μακριά από τις συγκινήσεις του ποδοσφαίρου πολύ λίγα μπορούσαν να καταλάβουν…
Σε μια γωνιά ο θρυλικός Τσαρπανάς κλαίει σαν μικρό παιδί. Στην άλλη γωνιά Πέλλιος, Φουντουκίδης και Αποστολίδης έχουν αιχμαλωτιστεί από δυο μικρά κοριτσάκια που τους ζητούν επίμονα αυτόγραφο πάνω σε ζωγραφισμένους Δικεφάλους.
Ο Κούδας τρέχει για να ξεφύγει από τις αγκαλιές του κόσμου που ζητά να τον πλησιάσει, να τον αγγίξει, να του σφίξει το χέρι. Κουρασμένο το “ζαρκάδι” δεν μπορεί να φύγει από τον κλοιό. Σε δέκατα του δευτερολέπτου βρίσκεται στους ώμους των οπαδών του Δικεφάλου που τον μεταφέρουν εναερίως μέχρι το αυτοκίνητό του.
(…..)
Ο μόνος που κατόρθωσε να ξεφύγει από τους παραληρούντες οπαδούς του Δικεφάλου ήταν ο προπονητής κ. Λόραντ. Αθόρυβα, όπως αθόρυβη είναι και η δουλειά που κάνει στην ομάδα, κατόρθωσε να βρει ήσυχους διαδρόμους ανάμεσα από το σφιχταγκαλιασμένο πλήθος και να φτάσει στο αυτοκίνητό του. Όταν αναζητήθηκε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ήταν πολύ αργά. Η φυγή αυτή του Λόραντ ίσως να είχε βαθύτερα αίτια. Ήταν μια σιωπηλή απάντηση προς τον κόσμο του ΠΑΟΚ που δεν δίστασε να τον πετροβολήσει ακόμη, όταν η ομάδα ήταν στο μεταβατικό στάδιό της. Ήταν η σιωπηλή απάντηση προς όλους αυτούς που τον κυνήγησαν παντιοτρόπως…
ΠΛ. ΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
εφημερίδα “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” 6/1/1976
 
Η ομάδα του ΠΑΟΚ που κέρδισε το πρωτάθλημα του 1976
Από αριστερά όρθιοι: Πετρίδης (έφορος), Μπέλλης (βοηθός προπονητή), Παντελίδης, Μουρατίδης, Παναγιωτίδης, Καπουσούζης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Γκουερίνο, Ορφανός, Μηλίνης, Λόραντ (προπονητής), Καλαφάτης, (γενικός αρχηγός). Καθιστοί: Βασιακώστας (φυσικοθεραπευτής), Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Φουρτούλα, Σαράφης, Γούναρης, Αποστολίδης, Κούδας, Αγριογιάννης (μασέρ) και Καραφουλίδης (διερμηνέας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης