Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Εφηβοι και ελέυθερος χρόνος

 ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
    Ελεύθερος ονομάζεται ο χρόνος που διαθέτει ο άνθρωπος για να αναπαυθεί και να αξιοποιήσει τις κλίσεις του. Οι έφηβοι χρειαζόμαστε περισσότερο ελεύθερο χρόνο από κάθε ηλικία, αλλά διαθέτουμε ελάχιστο...
    Η κύρια αιτία είναι η πληθώρα των σχολικών και μη υποχρεώσεων που έχουμε. Οι καθηγητές σε όλα τα σχολεία, προσπαθούν να μας διδάξουν μία συγκεκριμένη ύλη, με αποτέλεσμα να μας «φορτώνουν» με μαθήματα και ασκήσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις εξωσχολικές μας δραστηριότητες έχει ως αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος μας να είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Γιατί ποιος μαθητής έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει, όταν την επόμενη μέρα γράφει 1 διαγώνισμα, 2 τεστ και έχει κι άλλες εργασίες;


    Φυσικά, στην περίπτωση αυτή, για να ανταποκριθούμε στις σχολικές μας υποχρεώσεις μελετάμε χωρίς βαθύτερο επίπεδο κατανόησης και οδηγούμαστε σε μηχανικές απομνημονεύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίοδος των διαγωνισμάτων. Τότε οι περισσότεροι καθηγητές συνήθως δεν συνεννοούνται μεταξύ τους ,γι’ αυτό και κάθε μέρα εξεταζόμαστε γραπτώς σε κάποιο μάθημα. Έτσι, η ψυχολογική μας διάθεση επηρεάζεται αρνητικά και είμαστε πολύ κουρασμένοι.
    Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φράση ενός συμμαθητή μου: «Είναι η μόνη μέρα που ξύπνησα χωρίς άγχος!» (μία εβδομάδα που γράφαμε συνεχώς εκτός από την Πέμπτη). Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι ή όχι καλός μαθητής, αλλά όλη αυτή η διαδικασία μας φοβίζει και μας προκαλεί ανασφάλεια… όλους ανεξαιρέτως .



    Όλοι οι μαθητές, αν τους ρωτήσετε, θα απαντήσουν πως οι εξετάσεις του Ιουνίου είναι πολύ ευκολότερες από το τέλος κάθε τριμήνου. Μπορεί τότε να έχουμε να διαβάσουμε ένα ολόκληρο βιβλίο, αλλά δεν υπάρχει η πίεση του επταώρου και των υπόλοιπων εργασιών (συχνά και ομαδικών).
    Επίσης, αν τους ρωτήσετε πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν, θα σας πουν ελάχιστο. Όχι μόνο επειδή έχουν αυξημένες εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά επειδή είναι φορτωμένοι με μαθήματα και ασκήσεις.


     Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι στις μέρες μας δεν διαθέτουν όσο χρόνο χρειάζονται για να αναπτύξουν τις κλίσεις τους και τη δημιουργικότητά τους. Φυσικά ,σε αυτό συντελεί και ο αντίκτυπος που έχουν όλα τα είδη των εξελίξεων στην εποχή μας (π.χ. κοινωνικές κτλ).
      Τέλος, οι σημερινοί νέοι θα είναι αύριο σύγχρονοι ενήλικες, σαν αυτούς που όλοι γνωρίζουμε. Κουρασμένοι, γεμάτοι κενά και ανησυχίες, που τρέχουν να καλύψουν παλιά ελλείμματα σε ψυχοθεραπευτικά και αυτοβελτιωτικά προγράμματα με ειδικές ασκήσεις ευεξίας, όπως έχει αναφέρει και η ψυχολόγος Μαρία Λασσιθιωτάκη. Εσείς ; Πιστεύετε ότι έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο;



Παρακάτω είναι ορισμένοι σύνδεσμοι για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα, ή γενικά διαφωνεί με κάτι.

http://www.2search.gr/psychology/view.asp?article=13&catid=3&nav=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης