Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Πρώτη Μαΐου, η μέρα των εργατών.



Σήμερα Πρωτομαγιά, ημέρα χαράς, ημέρα της Άνοιξης, των λουλουδιών, της φύσης, ημέρα όμως αργίας.
Αργίας;
Γιατί αργίας;
Ας μάθουμε κάποια πράγματα για την πρωτομαγιά που όπως λενε κάποιοι... " δεν είναι αργία αλλά απεργία"
Γιατί η πρωτομαγιά είναι η μέρα των εργατών, των εργατών που επαναστάτησαν για να έχουν αυτά τα στοιχειώδη δικαιώματα που χαρακτηρίζουν έναν αξιοπρεπή άνθρωπο και όχι ένα δούλο. 
Και όταν μιλάμε για εργάτες εννοούμε το μπαμπά σας, τη μαμά σας, το θείο σας, το γείτονά σας, εσάς σε 10 χρόνια ίσως και λιγότερα από τώρα.

Λοιπόν, ας πιάσουμε την ιστορία αυτής της μέρας
Σικάγο, 1886. Τη μέρα αυτή, το συνδικάτο των βιομηχανικών εργατών ξεκίνησε μια τεράστια απεργία που στο τέλος βάφτηκε με αίμα. Οι εργάτες του Σικάγου διεκδίκησαν δυναμικά οκτάωρο καθώς ο εργαζόμενος τότε δεν είχε ωράριο, το αφεντικό μπορούσε να τον κρατήσει για όσες ώρες ήθελε. Το πιο συνηθισμένο ήταν να δουλεύει απο την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου σε συνθήκες άθλιες χωρίς αλλα δικαιώματα. 
Για περισσότερες πληροφορίες  για τα γεγονότα του Σικάγου εδώ

Όμως, το Σικάγο ήταν μόνο η αρχή, καθώς σ' ολο τον κόσμο οι εργάτες διεκδίκησαν δυναμικά τα δικαιώματά τους.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν  τρεις ημερομηνίες ωρόσημο  για τις εργατικές διεκδικήσεις.

Η πρώτη  είναι το 1892  απο το Σοσιαλιστικό σύλλογο του Σταύρου  Καλλέργη.

Η δεύτερη περίπτωση είναι των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936.  Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες.
Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".
Για περισότερα για την αιματοβαμμένη αντίσταση των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης εδώ   με οπτικό υλικό απο το αρχείο της ΕΡΤ εδώ και εδώ

Τρίτη ημερομηνία ορόσημο είναι ο Μάης της Καισαριανής του 19944 όπου οι άναδροι ναζί, ο στρατό κατοχής εκτελεί στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 200  Ελληνες.
Περισσόερες πληροφορίες για το σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ

Όταν λοιπόν γιορτάζουμε τη μέρα αυτή ας έχουμε στο νου μας ότι είναι μια μέρα μνήμης των εργατικών διεκδικήσεων για ζωή, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη.

Ολα αυτά σήμερα αρχίζουν να εκλείπουν όλο και περισσότερο καθώς η σημερινή ζοφερή κατάσταση οδηγεί την εργατική τάξη σε υποχώρηση καθώς αυτονόητες εργατικές κατακτήσεις όπως 8ωρο,υγειονομική  ασφάλιση, αξιοπρεπής μισθός έχουν καταστρατηγηθεί, η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει την κρατική κάλυψη. Μπορεί να απολυθεί ο οποιοσδήποες, το ωραριο γίνεται ελαστικό, δεν υπάρχει πλέον εργασία με δικαιώματα αλλα απασχόληση part time χωρίς ασφαλιστική κάλυψη με μισθό πείνας.

Όλα αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας σε λίγα χρόνια που θα βγείτε στην παραγωγή, στην αγορά εργασίας και θα βρεθείτε στην κατάσταση των εργατών του Σικάγο ή των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης