Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ελλάδα- Ευρώπη: Δύο διαφορετικά ποδοσφαιρικά επίπεδα

Με αφορμή το Ισπανικό και το Αγγλικό πρωτάθλημα (και όχι μόνο) ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο, στο οποίο θα μιλήσω για την κατάσταση στην Ελλάδα, την υπόλοιπη ήπειρο και μια σύγκριση μεταξύ αυτών των διαφορετικών ποδοσφαιρικών επιπέδων.

Αγγλία

Τα δάκρυα του Suarez για την απώλεια του τίτλου της Premier League

Στην Αγγλία οι ομάδες που διεκδίκησαν μέχρι τέλους τον τίτλο ήταν η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι. Τελικά, αυτή που τερμάτισε πρώτη ήταν η Σίτι. Μέχρι και το τέλος, όλα βρίσκονταν σε ένα τεντωμένο σκοινί. Η Λίβερπουλ πίστεψε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική ότι θα κάνει την υπέρβαση μετά από πολλά χρόνια, αλλά στάθηκε άτυχη, καθώς βρέθηκε μπροστά της ο Αγκουέρο και η παρέα του, για να σβήσουν την όποια ελπίδα κατάκτησης της Premier League. Για την Τσέλσι μπορώ να πω ότι κοίταξε στα μάτια τις άλλες δύο, αλλά δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω.



Ισπανία 
 Στην Ισπανία, αυτόν τον χρόνο, παρακολουθήσαμε μία συναρπαστική μονομαχία τριών μεγάλων συλλόγων μέχρι τέλους. Ο λόγος είναι για τις: Μπάρτσα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρεάλ Μαδρίτης. Τρεις πραγματικά υπερδυνάμεις, που βρίσκονται ''στην ελίτ'' του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Μεγάλη νικήτρια αυτής της μάχης αναδείχθηκε η Ατλέτικο, αφού άντεξε την ασφιχτική πίεση των διωκτών της και με μια πραγματικά εξαιρετική και σοβαρή  πορέια σε Ισπανία, αλλά και σε Champions League, δικαιώθηκε  μετά από πολλά χρόνια απουσίας από την κορυφή. Οι ''στρατιώτες'' του Σιμεόνε έριξαν στο καναβάτσο τους μπλαουγκράνα και τους μαδριλένους, δείχνοντας έτσι ότι η πεπείθηση, η πίστη, η αφοσίωση και η θέληση για την καταξίωση, μπορούν να νικήσουν τα εκατομμύρια, τις πολυδάπανες μεταγραφές και πάνω απ' όλα, τα μεγαθύρια. Κανείς δεν πίστευε στην αρχή της σεζόν ότι αυτή η ομάδα θα κατακτούσε το πρωτάθλημα και θα έφτανε μέχρι τον μεγάλο τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλογικής διοργάνωσης. Ούτε ο πιο πιστός και φιλόδοξος οπαδός της. Πρώτα απέκλυσε την Μπαρτσελόνα από το Champions League και στη συνέχεια κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία, την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος μέσα στο Camp Nou και να αποδείξει για ακόμα μια φορά ότι είναι ανώτερή της. Επιπλέον, έδειξε ''πόσο λίγη'' ήταν η Τσέλσι του Μουρίνιο. Ή μάλλον έτσι την έκανε να φαίνεται στα μάτια μας. Ότι και να γίνει στον τελικό με την Ρεάλ, πιστεύω ότι ο κάθε οπαδός της θα είναι υπερήφανος για αυτά τα θαύματα που κάνουν φέτος οι Ροχιμπλάνκος και θα γραφτούν στην μνήμη όλων μας με ανεξήτηλα γράμματα. Αυτή η ομάδα είναι η ζωντανή απόδειξη της φράσης: ''όλα είναι δυνατά''!



Για την Μπάρτσα δεν μπορεί να πει κανείς ότι έκανε μια κακή σεζόν, απλά δεν κατάφερε να πάρει κανέναν τίτλο, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Αρκετές ήταν οι φορές που ''έφτασε στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό'': στο κύπελλο, στο πρωτάθλημα, λιγότερο στο Champions League, περιπτώσεις που έχασε στις λεπτομέρειες. Πάντως, δεν είναι η θεαματική ομάδα που απολάυσαμε τα προηγούμενα χρόνια.   

Από την μεριά της, η Ρεάλ διανύει επίσης μια πολύ καλή σεζόν. Πλέον η προσοχή της είναι στραμμένη στον μεγάλο τελικό της Ευρώπης με την Ατλέτικο, αφού τέθηκε νοκ-άουτ από την προτελευταία αγωνιστική στην La Liga. Επιπλέον, κέρδισε το κύπελλο Ισπανίας νικώντας την Μπαρτσελόνα, σε ένα εντυπωσιακό ματς που αποτέλεσε ''διαφήμιση'' του αθλήματος. Ήταν από αυτά τα παιχνίδια που χαίρεσαι να τα βλέπεις και στενοχοριέσαι, επειδή τελειώνουν.

 

  Η  σύγκριση των ''διαφορετικών κόσμων''


Στην La Liga, όπως είπα και πιο πάνω, την τελευταία αγωνιστική έμμελε να κριθέι ολόκληρη η χρονιά. Μια χρονιά γεμάτη εντάσεις, μεγάλο ανταγωνισμό και δυνατά συναισθήματα. Με πλούσιο θέαμα και το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι και το τελευταίο λεπτό να είναι στα άκρα. Η λήξη του πρωταθλήματος έγινε ,ουσιαστικά, στο Camp Nou. Εκεί που βρίσκονταν δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι, ποδοσφαιρόφιλοι και των δυό ομάδων, μονιασμένοι, χωρίς επεισόδια και δακρυγόνα, για να παρακολουθήσουν ένα μεγάλο ντέρμπυ. Σε μια ''ζεστή'' ατμόσφαιρα. Σε αυτό το γήπεδο λοιπόν, διεξείχθει μια πανδαισία ποδοσφαίρου με όλη τη σημασία της λέξης.
Όταν τελείωσε ο αγώνας, με πρωταθλήτρια την Ατλέτικο, όλο το γήπεδο ήταν στο πόδι, για να την  χειροκροτήσει, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε όλη την σεζόν. Παρόμοια ''γιορτή'' ήταν και ο τελικός κυπέλλου ανάμεσα στην Ρεάλ και την Μπάρτσα. Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν μερικές από τις ωραιότερες σελίδες του αθλήματος.


Το εντυπωσιακό κορεό των φιλάθλων της Μπάρτσα στο Camp Nou




 Οι πανηγυρισμοί της Ατλέτικο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Επιστρέφοντας στην θλιβερή πραγματικότητα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, εκεί όπου η διαφθορά βασιλεύει και το πρωτάθλημα έχει χάσει την αίγλη του, καθώς σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχει ένας μόνιμος νικητής, πολλές αγωνιστικές πριν τελειώσει η χρονιά, το επίπεδο είναι σαφώς κλάσεις κατώτερο από αυτά της υπόλοιπης ηπείρου. Το ενδιαφέρον έχει πέσει κατακόρυφα και η ποιότητα είναι αρκετά χαμηλή. Εκτός από αυτά, ένα απλό παράδειγμα συγκρίσεως είναι η μέρα του ημιτελικού κυπέλλου Ελλάδας και του τελικού κυπέλλου Ισπανίας. Στην τούμπα, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Τα δακρυγόνα δημιουργούσαν μια αποπνυκτική και αφιλόξενη για τον αντίπαλο ατμόσφαιρα. Οι ποδοσφαιριστές έβλεπαν μετά βίας. Έτσι, το παιχνίδι καθυστέρησε να ξεκινήσει κάτι παραπάνω από μια ώρα. Σχεδόν κάθε πέντε λεπτά, άναβαν τα αίματα και οι ποδοσφαιριστές πιάνονταν στα χέρια. Όταν το ματς έληξε, οι οπαδοί του Πάοκ επιτέθηκαν στους παίχτες του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να απειληθεί σοβαρά η σωματική τους ακεραιότητα. Αυτά τα αποτρόπεα σκηνικά έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές και στο παρελθόν. Όλα αυτά υποβαθμίζουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνεται αντικείμενο χλευασμού και κακής κριτικής από άλλες χώρες. Ακόμη, πολλοί ξένοι και ταλαντούχοι αθλητές δεν έρχονται να παίξουν στην χώρα μας μόνο και μόνο για να μην κινδυνέψουν από κάποιους ανενγκέφαλους και φανατισμένους οπαδούς.
 Θυμηθείτε το γήπεδο- ''ζούγκλα'' στο οποίο διεξήχθει ο ημιτελικός κυπέλλου Ελλάδας
 Τα επεισόδια που δυσφημίζουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο
    Οι γαύροι που βρέθηκαν στον πάγκο του Ολυμπιακού είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο, που δείχνει το επίπεδο πολιτισμού των πολιτών της χώρας μας, το πώς αντιμετωπίζουμαι το ποδόσφαιρο, αλλά και το επίπεδο από πλευράς θεάματος και ποιότητας. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να καταπολεμηθούν αυστηρά, καθώς ρεζιλέβουν το άθλημα. Κανένας μας δεν θα ήθελε να μετατραπεί ένα τόσο εντυπωσιακό άθλημα, σε ένα αντικείμενο διαρκούς φανατισμού και ανεξέλεγκτης βίας. Πιστεύω πως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα, αποκλύοντας από τα γήπεδα τους ''ανεγκέφαλους'', ώστε στο μέλλον να υπάρξει ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος (και του κυπέλλου), χωρίς προβλήματα.
Επομένως, η χώρα μας υπολύπεται σε ποιότητα, αλλά και σε ήθος από τα ''μεγάλα πρωταθλήματα'', πράγμα το οποίο πρέπει να αλλάξει σύντομα εάν θέλουμε να βρεθούμε στην θέση της Ισπανίας, της Αγγλίας και οποιασδήποτε άλλης χώρας, απολαμβάνοντας ένα ελκυστικό και θεαματικό ποδόσφαιρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης