Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αθλητική γιορτή στο σχολείο μας για το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα

Την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στο σχολείο μας θα διοργανώσουμε αθλητική γιορτή με θέμα τη διαφορετικότητα,  το ρατσισμό απέναντι σε μειονεκτούντες πληθυσμούς.
Εμείς, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τα άτομα με ειδικές, φυσικές  ανάγκες, με τους συνομηλίκους σας που έχουν μια σωματική μειονεξία.
Για το λόγο αυτό καλέσαμε και θα έρθουν παιδιά από τη σχολή τυφλών, να τους γνωρίσουμε, να παίξουμε μαζί τους.
Η απόπειρα αυτή στοχεύει στο να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι αυτά τα παιδιά, παρά το τεράστιο σωματικό πρόβλημά τους (φανταστείτε τον εαυτό σας τυφλό, να μη μπορείτε να δείτε όλα αυτά που υπάρχουν γύρω σας) καταφέρνουν όχι μόνο να σταθούν με επάρκεια και ανεξαρτησία στη ζωή αλλά να τα καταφέρνουν μια χαρά και μάλιστα να αναπτύσσουν κι άλλες ικανότητες με αποτέλεσμα να είναι ξεχωριστοί και αξιοθαύμαστοι.

Η γιορτή θα γίνει στο γυμναστήριο του σχολείου μας, στις δυο τελευταίες ώρες.

Την πρώτη ώρα της γιορτής θα παίξουμε με τα παιδιά της σχολής τυφλών το παραολυμπιακό άθλημα goalball.
Για να πάρετε μια ιδέα για το άθλημα αυτό σας βάζω το παρακάτω βίντεο.



Θα επιλεγούν 10 μαθητές και μαθήτριες της Γ' τάξης μετά απο κλήρωση και θα εκπαιδευτούν ώστε να μπορέσουν να παίξουν με τα παιδιά της σχολής τυφλών.

Στη συνέχεια θα  παίξετε τροποποιημένα παιχνίδια για να αντιληφθείτε τη σημασία και την αξία της σωματικής αρτιότητας και υγείας. Να μπείτε στον σκληρό και άδικο κόσμο των φυσικώς αδυνάτων συνομηλίκων σας.

Πιστεύω ότι θα είναι ένα μάθημα ζωής για σας για να μάθετε να εκτιμάτε και την υγεία και την αρτιότητά σας αλλά κυρίως να εκτιμάτε τον αγώνα και την προσπάθεια όλων αυτών των παιδιών.

Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα άτομα υφίστανται, πέρα από το αντικειμενικό πρόβλημά τους και ένα ιδιότυπο και σκληρό ρατσισμό και περιθωριοποίηση.

Ο αποκλεισμός από την εργασία, ο αποκλεισμός από τις σπουδές, από καριέρα, απο δημόσια κοινωνική καταξίωση, ο καθημερινός αποκλεισμός από απλά και αυτονόητα αγαθά όπως το απλούστατο δικαίωμα να μπορούν  περπατούν στους δρόμους της πόλης, να διαβαίνουν όλους αυτούς τους αφιλόξενους και απάνθρωπους δρόμους, ο ανέξοδος και χωρίς αντίκρυσμα οίκτος με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την κοινωνία και από εμάς.

Για να αντιληφθείτε στην πράξη το μέγεθος του αποκλεισμού που υφίστανται αυτά τα παιδιά, σκεφτείτε ότι ποτέ δεν είχαμε στο σχολείο μας ένα τέτοιο παιδί.
Πιστεύετε ότι είναι τυχαίο;
Ακόμη χειρότερα, φανταστείτε ότι ένας/μια απο σας είναι άτομο  με κινητικά ή άλλα σοβαρά  προβλήματα.
Πως αυτό το παιδί, εσείς δηλαδή, θα ερχόταν στο σχολείο και κυρίως πως θα ανέβαινε τους δυο ορόφους για να πάει στην τάξη του;

Πως θα πήγαινε βόλτα στην αυλή στη διάρκεια του διαλείμματος;

Με λίγα λόγια, το σχολείο μας που είναι ένα τυπικό Ελληνικό σχολείο, αφιλόξενο και εχθρικό απέναντι σε τέτοια άτομα.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα επιλογής της κοινωνίας μας που αντιμετωπίζει αυτά τα άτομα ως πρόβλημα που δεν θέλει να διαχειριστεί.
---------------------------------------------------------------------
Η δεύτερη ώρα της γιορτής θα είναι αφιερωμένη σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.
Θα γίνεται κι εσείς, έστω και  για 10 λεπτά τα φυσικώς αδύναμα παιδιά για να βιώσετε αυτή την κατάσταση.

Παιχνίδι 1ο:  Οι μαθητές/τριες της Γ' θα παίξουν μια παραλλαγή του βόλεϊ, το sitting volley.
Για να πάρετε μια ιδέα γι' αυτό το άθλημα δείτε το παρακάτω βίντεο.

θα χρησιμοποιήσουμε το πλάτος του γυμναστηρίου, θα το χωρίσουμε σε τέσσερα μέρη και θα γίνουν ταυτόχρονα 4 παιχνίδια χρησιμοποιώντας το φιλέ του τένις.
Θα γίνουν τα εξής παιχνίδια:
γήπεδο 1 (δίπλα στιςκερκίδες) οι Μ1 του Γ1 εναντίον των Μ1 του Γ2,
γήπεδο 2: οι Μ2 του Γ1 εναντίον των Μ2 του Γ2,
γήπεδο 3: οι Α1 του Γ1 εναντίον των Α1 του Γ2,
γήπεδο 4: οι Α2 του Γ1 εναντίον των Α2 του Γ2.

Οι κανόνες είναι ίδιοι με αυτούς τους κανόνες του κανονικού βόλεϊ, απλά δεν θα έχετε το δικαίωμα να σηκώνεστε ακόμη και στα γόντα. Διαιτησία θα κάνετε μεταξύ σας. Το παιχνίδι θα κρατήσει γύρω στο 10λεπτο καθαρό χρόνο γι' αυτό φροντίστε να είστε πειθαρχημένοι και υπεύθυνοι.
Πιθανόν σε κάθε ομάδα να μπει και ένα παιδί απο τη σχολή τυφλών. Αυτόν θα ήταν πολύ όμορφο και το τι θα μπορούν να κάνουν αυτά τα παιδιά μέσα στην ομάδα να το καθορίσει η καθηγήτρια Φ.Α. που θα τους συνοδεύει.

Παιχνίδι 2ο: Θα παίξουν  τα πρωτάκια μας χαντμπωλ  όπως και το προηγούμενο παιχνίδι. θα γίνουν δυο παιχνίδια ταυτόχρονα στα δυο μισά του γηπέδου μπάσκετ. Θα φτιάξουμε περιοχές των 6 μέτρων που εδώ θα είναι μικρότερη η περιοχή του τερματοφύλακα. Οι παίκτες δεν έχουν δικαίωμα να σηκώνονται παρά μόνο να σέρνονται έχοντας τα πόδια τους μπροστά σαν να μην είχαν πόδια. Νικάει η ομάδα που θα βάλει τα περισσότερα γκολ. Διάρκεια παιχνιδιού 10 λεπτά. Και εδώ θα ήταν σημαντικό να παίξουν παιδιά από τη σχολή τυφλών.
Θα παίξουν οι Μαύροι του Α1 εναντίον των μαύρων του Α2 στο ένα γήπεδο και στο άλλο οι Άσπροι του Α1 εναντίον των άσπρων του Α2.


Παιχνίδι 3ο: μπάσκετ για μονόχειρες.
Θα παίξει το Β1 εναντίον του Β2.
Θα παίζουν 12 εναντίον 12, τα μισά θα είναι κορίτσια, τα μισά αγόρια.
Οι μαθητές/τριες θα έχουν δεμένο το ένα τους χέρι. Το παιχνίδι παίζεται με όλους τους κανονισμούς του του μπάσκετ εκτός από: α) οι παίκτες έχουν δικαίωμα για 3 το πολύ τρίπλες, β) απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στο ελάχιστο το δεμένο χέρι, γ) το καλάθι των αγοριών μετράει ένα πόντο, των κοριτσιών δύο πόντους.



Όπως καταλαβαίνετε, η γιορτή θα είναι μια δύσκολη υπόθεση και η επιτυχία της θα κριθεί από τη δική σας συμπεριφορά και υπευθυνότητα. 

Παρακαλώ πολύ να μην κάνετε φασαρία, ειδικά στο goalball πρέπει να υπάρχει απόλυτη ησυχία για να μπορούν οι αθλητές να ακούνε το κουδουνάκι που έχει η μπάλα. 
Να περιμένετε ήσυχα στη θέση σας, κάθε τάξη οργανωμένη από τον καθηγητή/τρια με τον οποίο είχατε μάθημα, να χαρείτε την προσπάθεια και τον αγώνα των συμμαθητών σας, να σεβαστείτε και να σταθείτε με την πρέπουσα ευγένεια απέναντι σε αυτά τα σπουδαία παιδιά που θα φιλοξενήσουμε.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες στο μάθημα της Φ.Α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης